Milžinišką baravyką moteris atrado Žemaitijos miškuose, netoli Telšių. Nors esant geroms oro sąlygoms grybauti traukia vos tik radusi laisvo laiko, tokį gigantą ji teigia matanti pirmą kartą.

„Esu ir anksčiau radusi didelių, bet nė vienas neprilygo šitam. Baravyko būklė gera – kotas tvirtas, nesukiužęs. Parsivežėme jį namo, norėjosi vaikams parodyti“, – sako Monika.

Nors baravyko kotas sveikas, kepurė buvo pakirmijusi, todėl šeima jo taip ir neparagavo. „Parsivežėme namo kaip trofėjų, ir tiek. Paskui palikau jį pievoje“, – sako grybautoja.

Anot jos, šis metas grybautojams itin dėkingas – miškuose gausu grybų, jie nesukirmiję. „Žemaitijos miškuose, kuriuose grybaujame, grybų labai daug. Šiuo metu jie tikrai sveikesni, nei pirmą dygimą, kai praktiškai visi buvo sukirmiję. Dabar tik vienas kitas sukirmijęs“, – įspūdžiais dalijasi ji.

Nors ir nedažnai, tačiau grybai milžinai pradžiugina Lietuvos gyventojus. Dar prieš keletą dienų Kazlų Rūdos miškuose grybavęs Alvydas Barauskas aptiko milžinišką baravyką – nors ir nesvėręs, vyras spėja, kad grybas galėjo sverti apie 1,3 kilogramo. O štai pernai Kėdainių rajono gyventoja Elvyra Činikienė aptiko baravyką, sveriantį 1,6 kilogramo.

Kokie dideli bebūtų pastaraisiais metais aptikti baravykai, iki Lietuvos rekordo jiems dar reikėtų paūgėti. Iki šiol Lietuvos miškuose aptiktas didžiausias baravykas sveria net 3,05 kilogramo, o jo kepurės skersmuo siekia 49 centimetrus. Rekordinį baravyką 1971 metų rugsėjį prie Dieveniškių.rado Šalčininkų rajono Poškonių aštuonmetės mokyklos mokinys Jonas Kuklys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)