Gaisras kariuomenės inžinierių išminuotojų brigados bazėje Žambylo srityje kilo ketvirtadienį vakare.

„Per sprogimą kariniame dalinyje, dislokuotame Žambylo srities Baizako rajone, pagal vėliausius duomenis, žuvo iš viso devyni žmonės, tarp kurių esama Nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojų, karinio dalinio, sukarintos apsaugos tarnybos ir karinės prokuratūros narių. Žuvusiųjų tapatybė nustatoma“, – sakoma ministerijos pranešime. Ten pat nurodoma, kad dar keturi žmonės yra dingę.

Gynybos ministras Nurlanas Ermekbaevas sakė per spaudos konferenciją Tarazo mieste, kad kilus gaisrui nugriaudėjo daugiau kaip 10 galingų sprogimų.

Kazachstano nepaprastųjų situacijų ministerija nurodė, kad bazėje laikyta daugiau kaip 500 tonų trotilo, o gaisras apėmė beveik 700 kv. metrų.

Dėl šio incidento iš bazės apylinkių buvo evakuota apie 1,2 tūkst. gyventojų.

Į vietos ligonines atvežti 93 sužeisti žmonės, iš kurių 37 buvo hospitalizuoti, įskaitant penkis sunkiai sužalotus pacientus, sakė Tarazo pagrindinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Sakenas Zhumashevas.

Jis pridūrė, kad tarp šių pacientų esama civilių.

„Iš 93 pacientų pusė – kariškiai, pusė – ugniagesiai. Dešimt pacientų – civiliai gyventojai“, – nurodė gydytojas.

Gynybos ministerija informavo, kad užsidegusiame sandėlyje buvo laikomi inžineriniai sprogmenys, bet nebuvo šaudmenų, tokių kaip artilerijos sviediniai ar raketos.

„Tarp inžinerinių sprogmenų nėra sviedinių; jiems užsidegus ar sprogus neišsviedžiama skeveldrų arba stambių nuolaužų. Tačiau virtinė sprogmenų gali degti ir sprogti, sukeldami smūginę bangą“, – sakoma ministerijos pranešime.

Nepaprastųjų situacijų ministerija į įvykio vietą pasiuntė 34 gaisrinius automobilius ir 114 gelbėtojų.

Gynybos ministras N. Ermekbaevas vėliau nurodė, kad dėl šios nelaimės apsisprendė atsistatydinti.

„Apsisprendžiau, kad prašysiuosi būti atstatydintas, o sprendimą priims valstybės vadovas“, – žurnalistams sakė jis.

„Dabar mano pagrindinis uždavinys- pašalinti šio įvykio padarinius“, – pabrėžė N. Ermekbaevas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)