Ismailas Sabri Yaakobas buvo prisaikdintas praėjusį savaitgalį – praėjus kelioms dienoms nuo jo pirmtako atsistatydinimo po metų ir penkių mėnesių neramaus darbo šiame poste.

Ketvirto šalies premjero per ketverius metus laukia nelengva užduotis suvienyti besiriejančius politikus ir suvaldyti didžiausią iki šiol COVID-19 bangą šalyje.

Trečiadienį jis susitiko su opozicijos lyderiais, įskaitant Anwarą Ibrahimą, politiniams varžovams siekiant užmiršti savo nesutarimus, bent jau pandemijos laikotarpiu.

Bendrame pareiškime skelbiama, kad susitikimas buvo skirtas „gyventojų interesams ieškant geriausios bendros pozicijos kovojant su COVID-19“ pandemija.

Jie pažadėjo „apsaugoti gyvybes ir užtikrinti asmeninį saugumą nuo protrūkio grėsmės bei nuo ekonominio poveikio žmonėms praradus darbo vietas ir pajamas“.

Malaizijoje nuo birželio įvestas visuotinis karantinas, šaliai kovojant su viruso protrūkiu. Daugybės verslų uždarymas karantino laikotarpiu turėjo įtakos milijonų žmonių pragyvenimo šaltiniui.

Anwaras Ibrahimas taip pat nurodė, kad opozicija garantavo, jog jeigu premjero politika padės žmonėms, ji „nekomplikuos“ balsavimo dėl pasitikėjimo vyriausybe parlamente, kurio laukiama kitą mėnesį.

Naująjį premjerą paskyręs karalius paprašė jo sutikti su tokiu balsavimu, kad įrodytų, jog turi pakankamą parlamento paramą.

Ismailo Sabri Yaakobo pirmtakas Muhyiddinas Yassinasm pasitraukė praradęs daugumą parlamente, visuomenėje augant nepasitenkinimui jo administracijos atsaku į koronaviruso pandemiją.

Malaizijos karalius nusprendė nešaukti naujų rinkimų ir pasirinko Ismailą Sabri Yaakobą, šiam užsitikrinus daugumos palaikymą parlamente.

Tačiau jo paskyrimas reiškia, kad skandalų krečiama Jungtinės malajų nacionalinės organizacijos (UMNO) partija be rinkimų gavo premjero postą.

UMNO buvo pagrindinė jėga šešis dešimtmečius valdžiusioje koalicijoje, kuri 2018 metais pralaimėjo rinkimus, kilus valstybinio investicijų fondo 1MDB skandalui dėl milijardų dolerių kyšių.