Tai pirmas kartas, kai apie evakuaciją prabilo Rusija, kuri iki šiol turėjo atsargiai optimistinį požiūrį į naująją Talibano valdžią Kabule.

Maskva pranešė išsiuntusi keturis karinius transporto lėktuvus, kad išskraidintų daugiau nei 500 Rusijos, Baltarusijos, Kirgizijos, Tadžikistano, Uzbekistano ir Ukrainos piliečių.

Evakuacijos buvo organizuojamos prezidento Vladimiro Putino ir gynybos ministro Sergejaus Šoigu nurodymu, sakoma Rusijos kariuomenės pranešime.

Kiekviename lėktuve yra geriamojo vandens, maisto davinių ir antklodžių evakuotiesiems, priduriama pranešime.

Skirtingai nuo Vakarų šalių, Rusija neevakavo savo ambasados Kabule, iš kovotojų užsitikrinusi misijos apsaugos garantijas.

Praėjusią savaitę Rusijos ambasadorius Afganistane Dmitrijus Žirnovas sakė, kad Talibanas „užsiima tvarkos atkūrimu“ Kabule ir elgiasi „atsakingai ir civilizuotai“.

Tačiau antradienį Kremlius vis dėlto pasiūlė kai kurių ambasados darbuotojų šeimų narius – moteris ir vaikus – išvežti iš Afganistano.

Pastaraisiais metais Rusija stengėsi užmegzti ryšius su Talibanu, siekdama užsitikrinti, kad nestabilumas neplistų į Vidurinę Aziją, kur Maskva turi savo karinių bazių.

Nors kai kurios šalys geranoriškai pasitinka pabėgėlius iš Afganistano, bėgančius nuo Talibano, V. Putinas perspėjo, kad į Rusiją jie nebus įleidžiami, nes esą taip į šalį gali patekti kovotojai, prisidengiantys prieglobsčio prašymu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)