Mažylio šeima paprašė JAV karių kūdikiui suteikti medicininę pagalbą, tad vaikui, prieš perduodant jį tėčiui, buvo suteikta medikų pagalba, penktadienį per spaudos konferenciją paaiškino Pentagono atstovas Johnas Kirby.

„Manau, kad tai labai humaniškas ir jūrų pėstininkų atjautą įrodantis poelgis“, – teigia J. Kirby.

Socialinėje žiniasklaidoje pasirodę mažylio perdavimo vaizdai paskatino tūkstančius klausimų, koks vaiko likimas, ir kas jo šeima.

„NBC News“ JAV jūrų pėstininkų atstovas majoras Jimas Stengeris sakė, kad mažylis „Afganistano oro uoste buvo saugus“.

Prieš savaitę Talibanas į savo rankas perėmė Afganistano sostinės kontrolę. Nuo tada tarptautinį Hamido Karzai vardo oro uostą užplūdo tūkstančiai vietinių, norinčių bet kokia kaina ištrūkti iš šalies. Žmonės baiminasi Talibano represijų.

Internete plinta daug nuotraukų ir vaizdo įrašų, iliustruojančių JAV karių pagalbą evakuojant vaikus.

Šiuo metu Jungtinėse Valstijose apsistojęs afganas Farhadas Ansari evakuacijos pastangas Kabule įvardija kaip „siurrealistinius, širdį draskančius vaizdus“.

„Tikriausiai visi matė to mažylio nuotrauką. Kokios stiprios desperacijos turėjo būti apimta ta moteris, kad ryžosi perduoti savo vaiką JAV kariui, nepažįstamam žmogui. Tai siaubinga, matyti, kokie persigandę Afganistano žmonės dėl Talibano sugrįžimo, nepakeliama“, – „USA Today“ sakė F. Ansari.

Praėjusią savaitę „Sky News“ pranešė, kad užfiksuoti net keli atvejai, kai kitos išeities nebematančios motinos per spygliuotą vielą perdavė savo mažylius oro uosto viduje esantiems britų kariams.

Jungtinės Karalystės dienraštis citavo neįvardytą pareigūną, teigiantį, kad ne visi tokie bandymai buvo sėkmingi.

„Tai buvo siaubinga, moterys per spygliuotą vielą bando permesti ar perduoti savo vaikus. Meldžia karių juos paimti. Buvo keli atvejai, kai mažyliai įsipainiojo toje vieloje. Nerimauju dėl savo vyrų, reikalinga psichologinė pagalba. Vakar vakare verkė visi“, – teigė neįvardytas pašnekovas.

„The Independent“ citavo parašiutininkų pulko atstovą, kuris pateikė panašią įvykių versiją.

„Buvo akivaizdu, kad motinos apimtos desperacijos, jas skriaudžia Talibanas. Moterys šaukė „Gelbėkite mano vaiką“ ir metė mažylius į mus. Keli nukrito ant spygliuotos vielos. Tai, kas nutiko, tiesiog siaubinga. Vakare verkėme visi iki vieno“, – sako pašnekovas.

JAV gynybos departamentas tviteryje pasidalijo nuotraukomis, kuriose matyti, kaip JAV kariai oro uoste rūpinasi vaikais.


JAV prezidentas Joe Bidenas tvirtai pažadėjo sugrąžinti iš Afganistano visus amerikiečius ir jiems per karą padėjusius afganistaniečius, o pareigūnai patvirtino, kad JAV kariniai sraigtasparniai buvo išskridę už Kabulo oro uosto ribų paimti 169 evakuojamų amerikiečių.

J. Bideno penktadienio pažadas paskelbtas tūkstančiams amerikiečių ir kitų išvykti norinčių žmonių negalint prasiveržti pro oro uostą apsupusias minias, Talibano patikrinimo postus ir, kartais, JAV biurokratiją.

„Mes sugrąžinsime jus namo“, – Afganistane dar esantiems amerikiečiams pažadėjo J. Bidenas, Talibanui prieš kelias dienas perėmus Kabulo ir šalies kontrolę po du dešimtmečius trukusio karo.

Prezidento komentarais, paskelbtais iš Baltųjų rūmų, siekta kurti tikslo ir stabilumo įvaizdį baigiantis savaitei, kai vaizdai iš Afganistano, ypač iš Kabulo oro uosto, dažniau sudarydavo chaoso įspūdį.

Jo pažadas rasti būdą evakuoti sąjungininkus afganistaniečius gali reikšti didelį Vašingtono įsipareigojimų išplėtimą, nes išvykti iš šalies siekia dešimtys tūkstančių vertėjų ir kitų darbuotojų bei jų artimų giminaičių.

Karo metu JAV padėjusiems afganistaniečiams „įsipareigojame taip pat kaip“ JAV piliečiams, sakė J. Bidenas.

Vis dėlto jis sakė negalintis suteikti garantijų dėl skubios evakuacijos iš Kabulo oro uosto baigties ir pavadino šią evakuaciją „viena sunkiausių“ transportavimo orlaiviais operacijų per visą istoriją.

Dešimtys tūkstančių nerimaujančių žmonių Afganistane šeštadienį laukė žinios, ar Jungtinės Valstijos vykdys J. Bideno pažadą evakuoti visus amerikiečius ir jiems talkinusius afganistaniečius.

Vašingtono nustatytas rugpjūčio 31 dienos galutinis terminas išvesti daugumą likusių karių nenumaldomai artėja, o prezidentas penktadienį neįsipareigojo jo pratęsti. Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas per derybas su Talibanu pasižadėjo išvesti amerikiečių kontingentą iki šių metų gegužės, tačiau jo įpėdinis nusprendė terminą nukelti iki rugpjūčio 31-osios.

J. Bidenas ginasi nuo griežtos kritikos, pasirodant vaizdo įrašams iš Kabulo oro uosto prieigų, kur matyti chaosas ir pavieniai smurto atvejai, o pažeidžiamiems afganistaniečiams, bijantiems Talibano keršto, desperatiškai maldaujant jų nepalikti.

Bahreinas šeštadienį leido evakuacijoje dalyvaujantiems orlaiviams naudoti šalies tranzito infrastruktūrą. Šis žingsnis turėtų sumažinti spaudimą, kadangi penktadienį JAV susidūrė su problemomis dėl apkrautos infrastruktūros Udeido oro pajėgų bazėje Katare. Dėl intensyvaus srauto reisus iš Kabulo oro uosto teko įšaldyti kelioms valandoms.

Tuo metu Jungtiniai Arabų Emyratai šeštadienį paskelbė, kad priims iki 5 000 Afganistano piliečių „prieš jiems išvykstant į kitas šalis“.

Galimybės evakuotis laukia dešimtys tūkstančių afganistaniečių vertėjų ir kitų asmenų, taip pat jų artimi giminaičiai, Talibanui stulbinančiai greitai – kiek daugiau nei per savaitę – užgrobus valdžią šalyje. Kabulo užėmimu baigėsi ilgiausias Amerikos karas, prasidėjęs po 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroro atakų.

Penktadienį vienas JAV gynybos pareigūnas nurodė, kad apie 5 700 žmonių, įskaitant apie 250 amerikiečių, buvo išskraidinti iš Kabulo 16 transportinių lėktuvų C-17. Per dvi ankstesnes dienas buvo evakuota po 2 tūkst. asmenų. Operacija vykdoma budint laikinai dislokuotam JAV kontingentui, šiuo metu didinamam iki 6 tūkst. karių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)