Geriausi skrydžių bilietai, pirkti paskutinę minutę

Priešpandeminiu laikotarpiu žmonės buvo įpratę iš anksto planuoti keliones, pirkti skrydžių bilietus. Vis dėlto jau daugiau nei metus tebesitęsianti pandemija privertė planuoti išvykas svetur nuolatos stebint epidemiologinę situaciją pasirinktoje šalyje. Ne išimtis ir laidų vedėjas, žurnalistas, keliautojas Orijus Gasanovas, kuris rekomenduoja keliones užsienyje planuotis per savaitę ar dvi.

„Aš labiau žiūriu į paskutinės minutės skrydžių kryptis analizuodamas situaciją toje šalyje ir tuomet peržvelgiu reikalavimus, taikomus Lietuvoje grįžtant iš pasirinktos valstybės. Pavyzdžiui, į Jungtinę Karalystę skristi ilgą laiką buvo praktiškai neįmanoma. Iki rugpjūčio 2 d. visiems atvykusiems iš Europos Sąjungos šalių reikėjo privalomai dešimt dienų saviizoliuotis viešbutyje už savus pinigus (žmogui panašiai 2000 svarų sterlingų).

Vis dėlto nuo rugpjūčio 2 d. Jungtinė Karalystė pradėjo įsileisti atvykėlius iš žemyninės Europos dalies. Tad, tik panaikinus privalomą saviizoliaciją iškart skridau į Londoną, nes nežinia, kada situacija vėl pablogės.

Todėl mano rekomendacija yra neplanuoti kelionių labai į priekį. Anksčiau aš pats pavasarį pirkdavau bilietus rudeniui. Dabar geriau pirkti dviejų savaičių laikotarpyje ar netgi einamosios savaitės metu. Jei pirmadienį pabudote, galėtumėte įsigyti bilietus ketvirtadieniui ar penktadieniui“, – komentavo „Delfi TV“ laidos apie neatrastas vietas ir kultūras vedėjas O. Gasanovas.

Kaukė ir dezinfekcinis skystis – pagrindiniai kelionių palydovai

„Saugu niekada nėra niekur. Ispanijoje siaučia daug vagių, visas šalis alina pandemija. Aš keliauju jau metus, stengiuosi neužsikrėsti ir kol kas pavyko, bet niekad negali žinoti, kas bus rytoj, ar šiandien. Būtent dėl kasdienybės nenuspėjamumo yra būtina paisyti visų medikų nurodymų ir saugotis viskuo, kuo tik galima“, – dalijosi savo mintimis keliautojas.

Orijus Gasanovas

„Bekeliaudamas dažnai sutinku žmonių, kuriems atrodo juokinga mano kaukė ar dezinfekcinis skystis. Tada aš jų pasiteirauju, ar jie sirgo, nesirgo COVID–19 virusu. Deja, dažniausiai išgirstu atsakymą: „Taip, sirgau“. Mano atsakymas: „Aš nesirgau“, todėl visada būnu su kauke, nešiojuosi dezinfekcinį skystį, dažnai plaunu rankas ir vengiu žmonių spūsčių. Be to, esu pasiskiepijęs, pasitikiu medikais ir atsižvelgiu į jų rekomendacijas“, – patikino pašnekovas.

Jis yra įsitikinęs, jei yra laikomasi visų virusui prevencinių rekomendacijų, keliauti yra tikrai saugu. „Aš pats keliauju nuo praeitų metų birželio, kai tik atsidarė skrydžiai ligi šios dienos. Tad, tyrinėti pasaulį galima pakankamai saugiai, jeigu to norima“, – teigė keliautojas.

Turistai yra ne visur svetingai sutinkami

„Tiesa, šiuo metu Anglijoje tenka aplankyti miestelius, kurie turistų traukos taškai. Viename iš tokio tipo miestelių Jungtinėje Karalystėje apsilankiau kavinėje, kurioje mus su operatoriumi pamačiusi ponia pradėjo šaukti: „Toliau, traukitės nuo manęs!“. Moteris nenustojo rėkti, o šalia stovėjęs vyras metė kėdę į mane su kolega“, – prisiminė kelionėje patirtus nuotykius „Delfi TV“ laidos vedėjas.

Patyręs keliautojas įsitikino, jog žmonės paprasčiausiai išsigando kaukių. Taip pat užsiminė žinąs, kad kai kurie vietiniai bijo turistų, nes pastarieji gali apkrėsti kokia nors liga. Todėl rekomenduotų keliaujant per miestelius, kurie nėra turistiniai, pasirengti pačioms netikėčiausioms situacijoms.

Apsauga ir papildomai patikrinti faktai gėdos nedaro

„Nuolatos būtina domėtis, kas vyksta šalyje, į kurią norima vykti. Galbūt joje situacija vis prastėja, todėl tikėtina, jog galėsite spėti atvykti, tačiau išvykti bus pakankamai sudėtinga. Mano viena bičiulė, kuri skrido į Portugalijos miestą Porto ir nepaisė prastos epidemiologinės situacijos mieste, nebegalėjo išskristi atgal, nes Vokietijos avialinijos „Lufthansa“ atšaukė skrydžius“, – sakė O. Gasanovas.

Be to, laidų vedėjas pridūrė, jog jam labai dažnai žmonės rašo naktimis ir klausia, kaip elgtis užstrigus vienoje ar kitoje pasaulio vietoje. „Žiemą labai daug rašė žmonių, kurie planavo per Jungtines Amerikos Valstijas skristi į Meksiką, tačiau toks kelionės maršrutas buvo visiškai neįmanomas, nes Amerika neįsileido turistų iš Europos. Kelionių entuziastai vis teiravosi, kaip man pavyko atsidurti Amerikoje, na, o aš skridau į minėtą šalį ne iš Europos, bet iš Meksikos“, – teigė keliautojas.

Orijus Gasanovas

„Delfi TV“ laidų „Orijaus kelionės“ bei „Lietuviškos atostogos“ vedėjas atkreipė dėmesį, jog yra itin svarbu telefone išsisaugoti visus kelionei reikiamus dokumentus ir dar visus reikiamus duomenis nusifotografuoti. „Ne visi pareigūnai užsienio šalyse žino neseniai priimtus naujus reikalavimus turistams. Kaip tik mums su operatoriumi atvykus Londone į viešbutį registratūroje pasakė, jog saviizoliacija yra būtina. Tik atidžiau viešbučio personalui perskaičius naujai priimtus reikalavimus išsiaiškinome, jog atvykusiems iš gintarinės zonos (t.y. Lietuvos) nereikia saviizoliuotis“, – pasakojo laidų vedėjas. O. Gasanovas patikino, jog taip pat būtina daug skaityti, visą randamą informaciją išsisaugoti, nes pareigūnai ar personalo darbuotojai pernelyg nesigilina į keliautojų problemas.

„Apie nebūtina saviizoliaciją Jungtinėje Karalystėje pirmiausia sužinojau iš „Guardian“, po to radau „Euronews“ naujienas ir, galiausiai, „BBC“ pranešė, jog ES gyventojams nebereikės saviizoliuotis. Britų vyriausybės puslapis dar nebuvo atnaujintas, todėl akivaizdu, jog reikia ieškoti kuo daugiau patikimų šaltinių, sekti naujienas“, – sakė pandemijos laikotarpiu jau daugiau nei metus keliaujantis O. Gasanovas.

Vakcinos leidžia pamatyti vis daugiau pasaulio

Žurnalistas patikino, jog šiuo metu keliautojų, palyginus su praeitais metais, yra gerokaipadaugėję. „Lygiai prieš metus rugpjūčio viduryje taip pat lankiausi Londone. Tuo metu centrinėje Oksfordo gatvėje žmonės judėjo vangiai, privalomai dėvėjo kaukes, daugelis vietų nedirbo. Dabar tiek metro, tiek prekybos centrai yra sausakimši. Tad jeigu ne žmonės su kaukėmis ir ženklai, reikalaujantys laikytis atstumo, kartais galima būtų suklusti, ar pasaulyje vis dar siaučia COVID–19.

Be to, dėl vakcinų žmonės keliauja daug daugiau. Oro uostuose netgi teko sutikti žmonių, kurie buvo užsiklijavę lipdukus su užrašu: „Aš vakcinuotas“. Todėl, galima sakyti, jog šiuo metu įmanoma keliauti. Tereikia saugoti savo sveikatą, skiepytis ir iš anksto sužinoti reikiamą informaciją apie šalį, į kurią bus planuojama vykti“, – patarimais dalijosi Orijus.

„Delfi TV“ eteryje laidą „Orijaus kelionės“ galite matyti kiekvieną trečiadienį 21 val. „Delfi TV” – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)