Kaip aiškina daktarė Pelin Batur, moteris gali nenorėti sekso dėl daugybės priežasčių: galbūt intymūs santykiai skausmingi, gal sunku pajusti orgazmą, o gal libido yra labai žemas, rašoma portale health.com.

Kad ir kokia būtų priežastis, jūsų seksualinė sveikata yra svarbi, ir turėtumėte žinoti, kad yra pasirinkimų, teigia P. Batur.

Seksualinis potraukis kinta – tai stiprėja, tai silpnėja, priklausomai nuo daugybės veiksnių – hormonų, streso, santykių su partneriu kokybės, santykių trukmės (vienaip bus su nauju partneriu, kitaip – su sutuoktiniu po 20 metų).

„Seksualinis potraukis turi greičio pedalą ir stabdžių pedalą, o greitis viso gyvenimo laikotarpiu nuolat kis“, – aiškina daktarė P. Batur.

Jeigu seksualinio gyvenimo kokybė ir intymumo kiekis jus tenkina, toliau galite nė neskaityti, nebūtina imtis pokyčių, nebent pačios to norėtumėte. Štai kelios problemos, kurios galimai trukdo mėgautis seksualinio gyvenimo malonumais:

1. Stresas

Stresas gali stipriai sumažinti libido. Jeigu užgriuvo daugybė rūpesčių ar dėl pasaulinės pandemijos jaučiate, kad savo streso lygį įvertintumėte 10 balų, nieko stebėtino, kad mažų mažiausiai jums norėsis sekso.

„Paklauskite savęs, koks būtų seksas per atostogas. Jei per atostogas seksualinis gyvenimas džiugina, veikiausiai libido sumažėjo dėl streso, o ne dėl sveikatos problemų“, – teigia P. Batur.

Raskite būdų, kaip atsipalaiduoti, ir jūsų intymus gyvenimas pagerės.

2. Skausmas

„Skausmas intymių santykių metu – tarsi signalinė lemputė, kad kažkas negerai“, – aiškina P. Batur.

Dažniausios skausmo seksualinių santykių metu priežastys:
-Dubens dugno raumenų disfunkcija – dažnas sutrikimas, kuris ima varginti, kai dubens dugno raumenys iki galo neatsipalaiduoja. Dažnai moterims su dubens dugno raumenų disfunkcija būna skausminga intymi sueitis. Šią problemą padeda išspręsti fizinė terapija ir biologinio grįžtamojo ryšio terapija.

-Hormonų pusiausvyros pokyčiai. Keičiantis estrogeno ir testosterono lygiui, gali būti jaučiamas skausmas intymių santykių metu. Kūdikį žindančioms moterims ir menopauzės laikotarpiu keičiasi hormonų pusiausvyra, dėl to atsiranda makšties sausumas, o seksualinės sueities metu jaučiamas deginantis skausmas. Kartais prireikia hormonų terapijos, o kartais pakanka kokybiško lubrikanto.

-Kitos medicininio pobūdžio priežastys. Makštį gali skaudėti dėl įvairių priežasčių – dėl infekcijos, endometriozės ir kt. P. Batur teigimu, priklausomai nuo moters nusiskundimų, vertėtų kreiptis į kompetentingą seksologą ar menopauzės požymius gerai išmanantį specialistą.

3. Psichologinės priežastys

„Nerimas, depresija stipriai mažina libido“, – pabrėžia P. Batur. Įtakos gali turėti nesutarimai poroje, praeityje patirta seksualinė trauma. Tokiais atvejais kvalifikuotas psichoterapeutas gali apdėti atrasti priežastis.

4. Žemas libido

Pasitaiko, kad žemas libido būna tam tikros mąstysenos priežastis. Kaip aiškina P. Batur, daugeliui moterų būdinga tam tikra elgsena – jos neinicijuoja sekso, bet kai jį inicijuoja partneriai, noriai atsiliepia ir įsitraukia. Tai – tam tikro mąstymo poveikis.

Specialistės teigimu, patartina atsipalaiduoti ir tiesiog pasiduoti įvykių tėkmei.

Tiesa, dalies moterų libido būna žemas dėl įvairių kitokių priežasčių. Tai vadinama Hipoaktyviu lytinio potraukio sutrikimu (angl. HSDD). Šiuo atveju reikia pasitarti su gydytoju, seksologu.

5. Sunku seksualiai susijaudinti ir patirti orgazmą

Kaip aiškina P. Batur, daugybei moterų atrodo, kad jos turi patirti orgazmą seksualinės sueities metu, tačiau labai dažnai reikalingas išorinių lytinių organų stimuliavimas, kad moteris pasiektų orgazmą.
Išbandykite naujovių, sekso žaislų ir pan. Seksologų teigimu, dažnai moterys naudoja vibratorių miegamajame – ir tai nėra gėdinga.

Jei nerandate sprendimo, pasikonsultuokite su seksualinės sveikatos specialistais – jie pasiūlys hormonų terapiją, tepalų, medikamentų ar kt. priemonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)