Politiko tvirtinimu, NSGK posėdyje buvo aptartas kai kurių politikų indėlis į riaušių kurstymą.

„Noriu pasakyti tokį vieną dalyką – iš to, ką sužinojome šiandien, tai buvo mano tas pirmas įspūdis, kurį vakar skelbiau: jeigu kai kurių Seimo narių dalyvavimas bus ne tik apsilankymas mitinge, dezinformacija, kuri buvo skleidžiama, ypač tą darė Petras Gražulis dėl neva įvestos karo padėties ir nieko nedarė, kad nurimtų riaušininkai, nors stovėjo jų pusėje, o ne valstybės, tautos atstovybės pusėje, bet jeigu bus didesnis vaidmuo koordinuojant, keičiantis informacija ir visaip kitaip dalyvaujant šiame procese, apkaltos tikimybė turėtų vis didėti. Mano įspūdis po šios dienos: tikimybė auga“, – Delfi po posėdžio sakė L. Kasčiūnas.

Jis atsiribojo nuo konkrečių pavardžių įvardijimo, tačiau, kaip teigė, medžiaga bus pristatyta Seimo valdybai.

„Siūlytume tą medžiagą pristatyti Seimo valdybai ir tada kartu įvertinti. NSGK, jeigu reikės, yra pasiruošęs“, – aiškino komiteto pirmininkas.

„Matyt, visam paveikslui reikėtų labai trumpo, konkretaus parlamentinio tyrimo, kuris galėtų būti 2-3 posėdžių parlamentinis tyrimas su tam tikromis išvadomis. Nemanau, kad yra vienodas Seimo narių indėlis į visa tai.

Ponas Puidokas ir šiaip turėjo problemų, nors kalbėjo, kad čia visi jo sukviesti ir jo draugai, bet po to pats labai sunkiai galėjo išeiti iš Seimo, prašė pagalbos visaip kaip: Bijojo to, ką pats sukvietė prie Seimo“, – pažymėjo L. Kasčiūnas.

Politikas sutiko ir su tuo, kad kai kurių Seimo narių padėjėjai taip pat prisidėjo prie riaušių kurstymo. Prie įsiaudrinusios minios antradienį vakare buvo ne tik Petras Gražulis, tačiau ir jo padėjėjas, buvęs parlamentaras Naglis Puteikis bei Seimo nario Valdemaro Valkiūno padėjėja Nendrė Černiauskienė.

„Kaip tu gali neteisėtais būdais šturmuoti tai, kam tu iš principo dirbi? Tai gi tautos atstovybė. Tai yra kiekvienio Seimo nario teisinis apsisprendimas. (...) Tik labai jau plačių tolerancijos ribų žmonės gali tokius žmones turėti prie savęs“, – sakė L. Kasčiūnas.

Jis taip pat kalbėjo, kad sunku vertinti, ar neramumai Rūdninkuose ir riaušės prie Seimo tuo pačiu metu buvo suorganizuota sąmoningai, tačiau, pasak politiko, kol kas į tai atsakyti sudėtinga.

„Dėl riaušių. Vienu metu įvyko tam tikras lūžis, kuris iš esmės dalį, aktyvią mažumą nuvedė su agresyviais veiksmais prie Seimo ir vis atai virto riaušėmis. Sakyti, kad iš anksto tai mitingo organizatoriai planavo, nedrįsčiau. Visa tai buvo proceso metu, kai įvyko lūžis“, – kalbėjo NSGK pirmininkas.

L. Kasčiūno nuomone, akivaizdu, kad naktinių riaušių metu antivalstybinių elementų netrūko.

„Proteste buvo atvirai prokremliniai veikėjai: nuteistas už antivalstybinę veiklą Algirdas Paleckis, propagandiniai veikėjai, kurie net ir man kameras kišo į akis, vadindami fašistais. Netgi rusiškai, transliavo tiesiogiai į Baltarusiją, tiesą sakant.

Taip pat kiti žinomi veikėjai, niekinantys mūsų partizaninį judėjimą ir taip toliau. Jie čia buvo ir netgi proklamacijas dalino savo judėjimo, kad reinia nuversti fašistinę Ingridos Šimonytės Vyriausybę, (...) atkartodami Rusijos ir Baltarusijos grynąjį naratyvą. Tai buvo, apsispręsime, kaip čia vertinti, bet iš esmės ten buvo šių elementų“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (477)