Viena apklausoje dalyvavusi studentė teigia susidurianti su nepadoriu kitų asmenų elgesiu jos atžvilgiu kiekvieną dieną. „Tai visuotinė problema, - mano Haley Pollack iš Indianos universiteto, - tačiau koledžuose ji ypatingai aktuali, nes studentų miesteliuose tiesiog padidėjusi hormonų koncentracija“. Mergina prisipažino, kad prie jos priekabiavo dėstytojo asistentas, papildomai ją mokęs matematikos.

27 m. Greta Franklin iš Merilendo universiteto įsitikinusi, kad studentai nesureikšmina seksualinio priekabiavimo. Anot merginos, jauni žmonės tiesiog pasijuokia iš tokių dalykų: „Žmonės tokiais atvejais dažniausiai galvoja taip - pamanyk, didelis čia daiktas!“ Ne vienas apklausoje dalyvavęs studentas prisipažino nežinojęs kaip elgtis, kai kas nors peržengė leistiną ribą. Kita vertus, ne visada aišku, kur ta riba yra.

Advokatas Frankas Vinikas teigia, kad seksualinį priekabiavimą sunku objektyviai nagrinėti ir įvertinti: „Daugiau nei dešimtmetį teisiniu požiūriu stebime seksualinio priekabiavimo situaciją studentų miesteliuose ir toks aukštas procentas mane tikrai nustebino“. F.Vinikas spėja, kad tam galėjo turėti įtakos itin platus priekabiavimo apibrėžimas arba studentai tiesiog iškreipė faktus, nes tai naujas ir gana sensacingas tyrimas.

Iš milijono sutikusiųjų dalyvauti internetinėje apklausoje atsitiktiniu būdu atrinkti respondentai gavo anketas. Iš viso buvo apklausta apie 2000 studentų nuo 18 iki 24 metų. Respondentams seksualinis priekabiavimas buvo apibrėžtas kaip bet koks nepageidautinas elgesys - pradedant dviprasmiškais žvilgsniais ir seksualinio pobūdžio gandų skleidimu ir baigiant priverstiniais seksualiniais santykiais.

Apklausos rezultatai rodo, kad universitetuose seksualinį priekabiavimą ir vyrai, ir moterys patiria vienodai dažnai, tik skiriasi priekabiavimo būdai. Vyrai dažniau girdi prieš homoseksualus nukreiptas užuominas, o moterims dažniau tenka išgirsti komentarus apie jų išvaizdą.

Skiriasi ir jų reakcija: moteris tokie incidentai priverčia pasijusti nepatogiai, o vyrai tai linkę nuleisti juokais. Netradicinės seksualinės orientacijos studentai seksualinį priekabiavimą patiria dažniau ir stipriau dėl jo išgyvena.

Tyrimui vadovavusi sociologė Elena Silva sako: „Taip pat domėjomės kas ir kodėl priekabiauja. Mus tiesiog šokiravo skaičius tų, kurie prisipažino priekabiaujantys – net 41 procentas“.

Beveik penktadalis priekabiautojų tvirtina tai darę norėdami užmegzti kontaktą su patinkančiu žmogumi. Maždaug trečdalis jų sako manę, kad jų priekabiavimų objektui patinka toks dėmesys. Apie 60 proc. pareiškė, kad priekabiavo tiesiog vedami noro papokštauti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją