Peniu pramintus varliagyviai (lot. caecilian) pirmą kartą pastebėti JAV Floridos valstijoje. Sprendžiant iš DNR tyrimų ir mėginių, varliagyvis apsigyveno kanale, skelbia iflscience.com.

Šie galūnių neturintys į kirmėles ar į gyvates panašūs gyviai yra akli. Regėjimo jie neteko taip seniai, kad ant akių užaugo oda ir jie apsigyveno po žeme.

Nors šie padarai, pravadžiuojami „gyvatė–penis“, iš pažiūros ir panašūs į kirmėles, jie yra stuburiniai ir yra artimi salamandroms, bekojams driežams, gyvatėms ar varlėms, rašo livescience.com.

Įdomu tai, kad varliagyvių caecilian rūšies typhlonectes natans atstovą neseniai aptiko Floridoje.
Typhlonectes natans gimtosios vietos yra Kaukos ir Magdalenos upių Kolumbijoje baseinai ir Marakaibo baseinas Venesueloje, tad radinys Floridoje iš tiesų atsidūrė toli nuo namų.

Nors šie padarai, pravadžiuojami „gyvatė–penis“, iš pažiūros ir panašūs į kirmėles, jie yra stuburiniai ir yra artimi salamandroms, bekojams driežams, gyvatėms ar varlėms,

Kaip rašoma straipsnyje žurnale „Reptiles & Amphibians“, dar anksti spręsti, ar neįprasti varliagyviai įsitvirtino Floridoje, kita vertus, gyvenimo sąlygos čia tinkamos drėgmę mėgstantiems gyvūnams.

Įtarimų apie penį, slieką ar gyvatę primenančių varliagyvių atsiradimą kilo dar 2019 m., atliekant eilinius tyrimus Majamio Tamajamio kanale. Tyrimus atlikę Floridos žuvų, gyvūnijos ir augalijos komisijos atstovai nustebo, pamatę invazinių gyvūnų, sugavo, deja, nesugebėjo nelaisvėje išmaitinti, tad gyvūnai nugaišo. Nuo to laiko minėta komisija sulaukė kelių pranešimų, kad Tamajamio kanale pastebėti typhlonectes natans.

Besižavintys typhlonectes natans varliagyviais, gali lengvai jų nusipirkti JAV; tai vienas iš galimų paaiškinimų, kaip jų atsirado Floridos kanale – jie galėjo pasprukti arba juos čia atvežė ir paleido nebenorėję jais rūpintis žmonės.

Nors šie padarai, pravadžiuojami „gyvatė–penis“, iš pažiūros ir panašūs į kirmėles, jie yra stuburiniai ir yra artimi salamandroms, bekojams driežams, gyvatėms ar varlėms,

Typhlonectes natans varliagyviai – ne pirmi invaziniai, egzotiniai gyvūnai, apsigyvenę Floridoje. Čia yra apsigyvenę ir žaliųjų iguanų, Birmos pitonų, žaliųjų makakų (pastarosios paspruko į laisvę ir išplito šiame regione dar 1948 m.).

„Mūsų žiniomis, tai – pirmas įrašas apie caecilian varliagyvių (gymnophiona rūšies) atsiradimą Floridoje ir apskritai JAV, – rašo tyrimo autoriai. – Taigi, galime teigti, kad šiuo metu Floridoje yra trijų rūšių varliagyvių – anura (beuodegių) varliagyvių rūšies atstovų, salamandrinių, arba uodeguotųjų varliagyvių šeimos atstovų, taip pat kelios šioms vietovėms nebūdingų, vėliau atsiradusių varliagyvių rūšys.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)