Liepos pradžioje „Danske Bank“ pranešė, kad ieško talentų iš bet kurio Lietuvos kampelio ir suteikia galimybę jiems dirbti iš namuose įsikurto biuro. Įmonės žmogiškųjų išteklių vadovė Lietuvoje Indrė Sakalauskienė teigė, kad nuotolinis darbas parodė, kad darbuotojų produktyvumas nekrito, o vadovų komanda taip pat įsitikino, kad dirbti su komandos nariais efektyviai galima ir nesėdint vienoje patalpoje.

Darbuotojų iš visos Lietuvos turi ir startuolis „Omnisend“. Kaip pasakojo įmonės vykdomoji direktorė Rimantė Ribačiauskaitė, šiuo metu įmonėje dirba du darbuotojai, gyvenantys Klaipėdoje, ir po vieną Panevėžyje, Kėdainiuose, Utenoje ir Trakuose.

„Sprendimo nesame priėmę, kad ieškosime regionuose darbuotojų, bet taip susidėliojo. Anksčiau specialistai galbūt labiau rinkdavosi gyventi Vilniuje ar Kaune, tai nelabai ir būdavo kandidatų iš kitų miestų. Bet, matyt, per paskutinius pora metų pasimatė, kad žmonės iš tiesų gali dirbti iš bet kur. Manau, kad ir pandemija prie to prisidėjo“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasiteiravus, ar nekyla įmonės kultūroje sunkumų, kai kolegos beveik niekada nesusitinka gyvai, R. Ribačiauskaitė teigė, kad jų kompanija yra prie to įpratusi, nes dirba globaliai.

„Pavienių darbuotojų turime ne tik Lietuvoje ir kituose miestuose, bet ir užsienyje. Pavyzdžiui, JAV turime biurą viename mieste, bet darbuotojai yra iš skirtingų valstijų. Esame prie to pripratę, – pasakojo vadovė. – Aišku, yra rizika dėl komandinės kultūros, bet mes užtai organizuojame daug komandinių veiklų: tiek vakarėlių, tiek komandos stiprinimo renginių. Be to, visada kviečiame kituose miestuose dirbančius darbuotojus atvykti pas mus ir pasirūpiname jų viešbučiu nakvynei“.

Rimante Ribačiauskaitė

Kituose miestuose dirbantiems programuotojams įmonė padeda namuose įrengti darbo vietą ir kartu pasirūpina, kad darbo pradžioje jie sulauktų tokio pat dėmesio ir sutikimo rinkinį, kaip ir į biurą atėję darbuotojai. „Taip stengiamės sukurti patirtį, kaip jie būtų lyg biuro kolegos“, – pridėjo R. Ribačiauskaitė.

Pokytį lėmė mąstymo pasikeitimas

Personalo atrankos bendrovės „Indigroup“ vykdomasis partneris Ramūnas Volkovas pastebi, kad ieškoti darbuotojų regionuose bei dirbančių nuotoliniu būdu darbdavius skatina kelios priežastys.

„Pirma, technologinės galimybės dirbti nuotoliniu būdu tikrai buvo ir prieš pandemiją. Jei vertinsime įrankius kaip darbo planavimo platformos, intranetas, juos įmonės turėjo ir prieš pandemiją. Sakyčiau, kad pandemija didžiausią pokytį padarė ne technologijose, o organizacinėje kultūroje, jos postūmyje“, – komentavo pašnekovas.

Pasak jo, tokie faktai, kad įmonės ieško darbuotojų paslaugų sektoriui visoje Lietuvoje, rodo, kad rinka iš tiesų pasikeitė: „Ir nenustos keistis po pandemijos, kuri anksčiau ar vėliau pasibaigs. Nuotolinio darbo ir darbostogų koncepcijos tik labiau plėsis. Tam įtakos turi pasikeitusi ir darbdavių, ir darbuotojų mąstysena. O kalbant apie IT sektorių, ir labai didelė konkurencija“.

Pasiteiravus, ar darbuotojų regionuose dirbti nuotoliniu būdu ieškoma, nes dalis talentų galbūt pasirinkto ramesnį gyvenimą regionuose, o gal taip bandoma išnaudoti ir mažesnių miestų potencialą? R. Volkovas mano, kad visgi labiau tikėtinas antras variantas.

Dauguma darbuotojų bent dalį laiko tikisi dirbti iš namų

„Darbo rinkoje šiuo metu konkurencija didelė, darbuotojų trūkumas jaučiamas ir įmonės dabar tikrai mato galimybę išnaudoti regionų potencialą. Tai yra rinkos padiktuotas postūmis, kuriam galimybių buvo ir anksčiau, tiesiog tam nebuvo emociškai pribręsta“, – svarstė jis.

Personalo atrankos specialistas paminėjo, kad jo atstovaujamos bendrovės klientai supratimą apie nuotolinį darbą turi jau kuris laikas. Ir čia kalbama apie nuotolinį darbą ne tik renkantis darbuotojus regionuose: „Ta pati taisyklė galioja ir žmonėms, gyvenantiems sostinėje. IT specialistai ir Vilniuje nori nuotolinio darbo galimybės, net jei iki darbo jam 15 minučių“.

Pasiteiravus apie rizikas įmonei, turinčiai tik nuotoliniu būdu dirbančių komandos narių, R. Volkovas pritarė, kad rizikų, kaip visada, yra. Tiesiog reikia mokėti jas suvaldyti.

„Be abejo, komandinis darbas sunkiau organizuojamas ar kontroliuojamas rezultatas, sunkiau matyti progresą, bet tai nėra tos kertinės rizikos, kurios leistų suabejoti tokio darbo efektyvumu ir nauda. Juo labiau, supraskime, kad technologijoms tobulėjant, žmonės norės daugiau dėmesio skirti sau, šeimai, pomėgiams. Ir net kelionė į darbą tampa per daug nepatraukli. Žinoma, rizika yra, bet nedidelė, o nauda – nugalinti“, – įsitikinęs pašnekovas.

Tendencija buvo ir anksčiau, bet dabar įsitvirtino

Personalo paieškos bendrovės „Atranka360“ vykdančioji direktorė Tatjana Andrejeva taip pat pastebi, kad įmonės vis drąsiau ieško darbuotojų, kurie ne tik dirbtų nuotoliniu būdu, bet ir nebūtinai gyventų tame pačiame mieste, kur įsikūręs įmonės biuras.

„Iš esmės ši tendencija buvo ir anksčiau, bet dabar įsitvirtino, – komentavo pašnekovė. – Darbdaviai daug paprasčiau ir lengviau į tai žiūri. Žmonės pamatė, kad tikrai galima efektyviai dirbti ir pasiekti rezultatų nebūnant biure“.

T. Andrejeva kartu pastebėjo, kad nuotolinis darbas siūlomas ne tik pačiame konkurencingiausiame IT sektoriuje, bet ir kitose paslaugų srityse.

Pasiteiravus, ar personalo atrankos įmonės klientai darbuotojų ieško nuotoliniam darbui tik iš visos Lietuvos ar iš viso pasaulio, vadovė teigė, kad kol kas jų klientų rate daugiau darbdaviai žvalgosi tik į Lietuvos rinką.

Taip pat pašnekovė pastebėjo, kad kandidatais iš regionų labiau domisi pačios įmonės, nei talentai iš regionų aktyviai siūlytųsi dirbti į didmiesčiuose įsikūrusias bendroves.

Kaip pasakojo T. Andrejeva, regionuose talentus aptikusios įmonės padeda įrengti darbo vietas specialistų namuose arba esant galimybei siūlo išnuomoti jiems darbo vietą bendradarbystės erdvėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)