96 procentų asmenų, nuo 2021 m. birželio 1 dienos hospitalizuotų ir mirusių nuo COVID–19, nebuvo visiškai vakcinuoti.

Šiuo metu infekcija labiausiai plinta tarp jaunesnių nei 50 metų asmenų (jie sudaro 80 procentų naujų registruojamų atvejų, o rudenį ir žiemą ši asmenų grupė sudarė apie 50 procentu visų užsikrėtimų). Užsikrėtimų amžiaus struktūra yra atvirkštinė imunizacijos lygiui šiose grupėse.

Pagrindinių rodiklių apžvalga

1) Lietuvoje naujų atvejų daugėja nuo liepos antros savaitės. Daugumai teigiamų PGR tyrimų yra atliekamas L452R mutacijos (kuri iš visų Lietuvoje cirkuliuojančių atmainų yra būdinga būtent deltai) pakartotinis tyrimas. Paskutines tris savaites šių tyrimų teigiamų atsakymų dalis (apie 95 procentų) rodo absoliutų delta atmainos vyravimą tarp naujai nustatomų atvejų.

2) Pandemijos pagreitis dominuojant delta atmainai liepos mėnesį buvo didesnis nei per rudens bangą – delta „atvykimo“ dinamika labai panaši kaip ir kitose Europos šalyse. Naujų atvejų daugėja daugumoje savivaldybių, skiriasi tik augimo tempas.

3) Nuo atvejų atsilikdamas apie porą savaičių, eksponentinis augimas pasiekė ir ligonines. Vilniaus ir Klaipėdos COVID–19 klasteriuose hospitalizuotų pacientų skaičius sparčiai didėja.

4) 96 procentų asmenų, nuo 2021 m. birželio 1 d. hospitalizuotų ir mirusių nuo COVID–19, nebuvo visiškai vakcinuoti.

Šiuo metu infekcija labiausiai plinta tarp jaunesnių nei 50 metų asmenų (jie sudaro apie 80 proc. naujų registruojamų atvejų, o rudenį ir žiemą ši asmenų grupė sudarė apie 50 proc. visų užsikrėtimų).

Užsikrėtimų amžiaus struktūra iš esmės yra atvirkščiai proporcinga imunizacijos lygiui šiose grupėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)