Pirmas Šunų muziejaus eksponatas, įsigytas prieš 30 metų, anot V. Kuso, buvo tik romantiškas gestas, o kad kažkada surinks muziejaus vertą kolekciją, anuomet pora neplanavo.

„Susirgome ta liga mes su žmona, susirgo mūsų vaikai, draugai, pažįstami ir net nepažįstami“, – juokauja išskirtinio muziejaus įkūrėjas.

Keturkojus mylintis V. Kusas pasakoja, kad muziejuje surinkta per 7 tūkstančius šuniukų, kurie į jų šeimą atkeliavo net iš 42 šalių. Duris muziejus atvėrė prieš 12 metų, tad apie jį jau žino 37 pasaulio šalių gyventojai – tiek V. Kusas suskaičiavo pagal užsukusius lankytojus.

„Visų nė neišvardysiu, iš ko pagaminti. Šuniukai sukurti iš aukso, sidabro, yra sausainukas, šiaudinukas, odinukas, porcelianas, naudotas medis, plastmasė, kriauklės, gintaras, kaulas, akmuo, ragas, metalas, stiklas, keramika, šokoladas. Kai kurie šuniukai turi ir tiesioginę paskirtį – monetos, kepimo formelės, žiedai, žiebtuvėliai, liniuotė, antpirštis, soskutė, susegiklis, laikrodis, žvakė, peleninė, rašalinė“, – rodo įspūdingą kolekciją menininkas.

„Ir visus įspėju, kad vienu eksponatu nesinaudotų, – rodo vargu ar kieno dar kur matytą tualetą V. Kusas ir mosteli ranka į vieną eksponatą, – vis tiek popieriaus neduosiu.“

Humoro jausmo nestokojantis menininkas per 7 tūkstančius šuniukų kolekciją yra papildęs ir savo darbu. Koks jų brangiausias? Menininkas sako, kad keturkojų „augintinių“ brangumą vertina visų pirma ta šiluma, kuri suteikia džiaugsmą žmonėms. O kartais gauna ir nepaprastų vienetinių kūrinių – mažiausieji muziejaus lankytojais eksponatus sukuria savo rankomis.

Be įvairių keturkojų gausos ir jiems skirtos atributikos, išvysite ir įvairių „šuniškų“ gėrybių – įvairių rūšių „alaus“.

Eksponatai į muziejų vis dar atvykta iš visų pasaulio kampelių. Trys moterys taip pamėgo šią vietą, kad kolekciją papildė net 700 augintinių. Dovanoti gražuoliai turi atskirą lentyną, o juos siunčiantys žmonės net ne visuomet susitinka su V. Kusu.

Beje, muziejininkas ir menininkas V. Kusas ir pats kelis mielus eksponatus sukūrė. Apie visus juos užsukusių laukia ne vienas pasakojimas, kaip ir iš kur atkeliavo eksponatai. Ir nenustebkite išvydę šunų muziejuje kačių – pūkuotos šiaulietės atsiuntė linkėjimų iš Katinų muziejaus.

Šunų mylėtojai čia laukiami visi – jei lankytojas turi judėjimo negalią, vyras yra pasiruošęs specialias lentas, tad keblumų apžiūrėti išskirtinę kolekciją nebus. Tiesa, darbo laikas muziejuje tai pat išskirtinis – privatų muziejų įkūrusi šeima, sutarus laiką telefonu, mielai atvers duris ir po darbo dienos valandų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)