„Kaip teroristas galėjo laimėti auksą? Visiškas absurdas“, – piktinosi sportininkas.

Laikraštyje „Korea Times“ išspausdintuose komentaruose J. Jong-ohas, per savo karjerą iškovojęs keturis olimpinius aukso ir du sidabro medalius, teigė, kad leidimas J. Foroughi dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynėse buvo „absoliuti nesąmonė“, nes iranietis priklauso Islamo revoliucijos gvardijai, kurią 2019 metais JAV pavadino teroristų organizacija.

Kampanijos „United for Navid“, pradėtos po Irano imtynininkui Navidui Afkari įvykdytos egzekucijos už protestus prieš režimą, organizatoriai paragino IOC etikos komisiją nedelsiant pradėti tyrimą, skelbia theguardian.com. Jie taip pat įspėjo, jog nesiimdamas veiksmų IOC „rems terorizmą ir nusikaltimus žmoniškumui“.

„Irano šaulio J. Foroughi apdovanojimą olimpiniu aukso medaliu laikome katastrofa ne tik Irano sportui, bet ir tarptautinei bendruomenei, ypač IOC reputacijai. 41-erių J. Foroughi yra ilgametis teroristų organizacijos narys“, – pareiškime nurodė kampanijos organizatoriai.

„Islamo revoliucijos gvardija yra liūdnai pagarsėjusi smurtu ir žudynėmis ne tik Irane, bet ir Sirijoje, Irake bei Libane. JAV juos vadina teroristais. Raginame IOC nedelsiant atlikti tyrimą ir laikinai atimti laimėtą medalį iki tyrimo pabaigos“, – reikalavo jie.

2013–2015 m. neva slaugytoju Sirijoje dirbęs J. Foroughi ant apdovanojimų pakylos kariškai atidavė pagarbą.

Javadas Foroughi

Prieš olimpines žaidynes duotame interviu jis teigė, kad šaudymą pistoletu pirmą kartą išbandė po ligoninės, kurioje dirbo, pastatu įrengtoje šaudykloje. Anksčiau jis rankose nebuvo laikęs pistoleto, bet po trumpo instruktažo atliko 10 šūvių ir surinko apie 85 taškus.

Irano laikraštis „Javan“ išliaupsino jo pasirodymą: „Netikėtas medalis, laimėtas gvardijos slaugytojo, kuris saugo sveikatą ir tikėjimą.“

Bangas dėl iraniečio triumfo keliantis J. Jong-ohas net nepateko į rungties finalą. Sidabrą pastarajame pelnė serbas Damiras Mikecas, bronzą iškovojo kinas Wei Pangas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)