Aplinkosaugininkai rekomenduoja žaliąsias ir virtuvines atliekas kompostuoti jų susidarymo vietoje. Daugiau kaip prieš 10 metų Kauno savivaldybė išdalino gyventojams kompostines, kad jie galėtų kompostuoti virtuvines ir žaliąsias atliekas.

Norint, kad sliekai sėkmingai perdirbtų atliekas, reikalinga temperatūra, drenažas ir apsauga nuo graužikų. Kompostinės konstrukciją sudaro putplastis, kuris yra 10-ies centimetrų ir yra dedamas ant dugno.

Jis apsaugo kompostinę nuo įšalo. Taip pat yra drenažinis vamzdelis, kuris yra išvestas į išorę ir taip pat prie išimamos humuso angos įrengtas sietas, saugantis nuo graužikų ir kurmių. Sietas yra įleistas ant kompostinės dugno, kad būtų galima apsaugoti sliekus nuo graužikų ir kurmių.

Kompostinė yra apšiltinta, drenažas yra galutinai nuvestas į butelį, sietas yra paruoštas vasaros sezonui. Kompostinė yra pilnai paruošta biohumuso gamybai. Belieka tik parodyti dar du dangčius, kurie bus reikalingi visos tos veiklos metu. Vienas dangtis eina į apačią, jis būna visą laiką, o antras dangtis yra skirtas žiemos sezonui – jis sudarytas iš 10 cm putplasčio ir yra uždedamas ant kompostinės viršaus.

Pirma, mes gauname ekologišką trąšą, antra – sutaupome pinigų, kadangi išvežame mažiau šiukšlių, trečia – neplečiame sąvartynų ir ketvirta – svarbiausia – mes prisidedame prie klimato kaitos sprendimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)