Dokumente bendrais bruožais pateikiami dar nepaskelbti duomenys, rodantys, kad galbūt visiškai paskiepyti žmonės delta variantą platina lygiai tokia pačia sparta, kaip ir nepaskiepyti.

CDC direktorė dr. Rochelle Walenksy patvirtino dokumento autentiškumą. Pirmiausia apie šį dokumentą pranešė „The Washington Post“.

„Manau, kad žmonės turi suprasti, jog nekeliame bereikalingos panikos. Tai rimta, – CNN sakė ji. – Tai vienas labiausiai užkrečiamų žinomų virusų. Tymai, vėjaraupiai, delta variantas. Pagal užkrečiamumą jie yra toje pačioje kategorijoje.“

Penktadienį CDC planuoja paskelbti duomenis, kurie parems daug diskusijų sukėlusį dr. R. Walenksy sprendimą pakeisti rekomendacijas visiškai paskiepytiems žmonėms.

Antradienį ji pareiškė, kad CDC rekomenduoja net ir visiškai paskiepytiems žmonėms uždarose patalpose, kurioms būdingas ilgalaikis arba didelis viruso perdavimas, dėvėti apsaugines veido kaukes.

CDC skaidrių rinkinyje nurodoma, kad delta variantas užkrečiamumu praktiškai prilygsta vėjaraupiams, o vienas užsikrėtęs žmogus vidutiniškai užkrečia dar aštuonis ar devynis. Pradinis koronaviruso variantas pagal užkrečiamumą buvo panašus į peršalimo virusus – vienas infekuotasis vidutiniškai susargdindavo du žmones. Šis užkrečiamumas vadinamas R0.

„Kalbant apie ligas, kurių R0 lygus aštuoniems ar devyniems, jų ne tiek ir daug“, – CNN paaiškino dr. R. Walensky.

Jeigu paskiepyti žmonės vis tiek užsikrečia, jų organizme viruso dalelių yra tiek pat, kiek ir nepaskiepytų žmonių organizme. Tai reiškia, kad paskiepyti žmonės gali užkrėsti kitus lygiai taip pat, kaip ir užsikrėtę nepaskiepyti asmenys, rašo CNN.

„Svarbiausia išvada yra ta, kad, skirtingai nuo kitų koronaviruso atmainų, paskiepyti žmonės, net jeigu ir nesuserga COVID-19, vis tiek užsikrečia ir platina delta variantą panašia sparta, kaip ir užsikrėtę nepaskiepyti žmonės“, – CNN sakė su dokumentu susipažinęs dr. Walteris Orensteinas, vadovaujantis „Emory“ vakcinų centrui.

Visgi dokumente teigiama, kad paskiepyti žmonės yra žymiai saugesni.

„Vakcinos užkerta kelią daugiau nei 90 proc. sunkios ligos formos atvejų, tačiau gali būti mažiau veiksmingos kalbant apie apsaugą nuo užsikrėtimo ar perdavimo, – rašoma jame. – Taigi, nepaisant vakcinacijos, tikėtinas didesnis delta atmainos plitimas bendruomenėse.“

Taip pat dokumente pažymima, jog vakcinos 10 kartų sumažina sunkios ligos formos ar mirties tikimybę, o tikimybę užsikrėsti – tris kartus.

Skaidrių rinkinyje taip pat cituojamos trys ataskaitos, rodančios, jog delta atmaina, dar vadinama B.1.617.2, galbūt sukelia sunkesnę COVID-19 formą.

Dokumente CDC siūloma „pripažinti, kad karas pasikeitė“, ir rekomenduojama įvesti reikalavimą skiepytis bei liepti visiems dėvėti apsaugines veido kaukes.

Virusas vėl siaučia JAV, ypač tose vietovėse, kur pasiskiepijo mažiau žmonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (680)