Baldai ir idėjos

Nors dažno lietuvio svajonė yra gyventi nuosavame name, turėti nuosavą kiemą ir erdvės, paprastai pirmasis naujakurių būstas būna kuklesnis. Vienas populiariausių pasirinkimų – dviejų kambarių butas, jeigu finansinės galimybės leidžia, naujos statybos daugiabutyje arčiau miesto centro. Tačiau tokie būstai būna mažesni, iki 45 – 47 kv. m., o jeigu perkamas vieno kambario butas, jo dydis gali būti ir 30 kv. m. Įrengti tokio dydžio butus gali būti tikras iššūkis: kaip suplanuoti naujuosius namus, kad juose tilptų visa buitinė technika, baldai, namų apyvokos reikmenys, ir dar, kad jie būtų jaukūs bei stilingi. Interjero dizainerės, įrengusios ne vieną tokio dydžio butą, turi patarimų.

Interjero dizainerė Dovilė Sakevičė sako, kad mažas būstas nėra kliūtis jame jaustis jaukiai ir patogiai. Svarbu nepamiršti tam tikrų gudrybių.

„Kurdama namų viziją, daug dėmesio skiriu daiktų saugojimo ir talpinimo vietai, ypač mažuose butuose, tuomet maža erdvė neapkraunama daiktais ir yra vizualiai patraukli bei tvarkinga“, – sako interjero dizainerė.

Interjero dizainerė 42 kv.m butą įrengė taip, kad jame tilpo viskas, ko reikia (B. Šileikos nuotr.)

Kitaip tariant, mažuose butuose verta pagalvoti apie sienines spintas arba dar geriau – spintas nišose. Tokiu atveju namuose bus vieta, kurioje galima paslėpti retai naudojamus daiktus, namų apyvokos daiktus ir pan. Pavyzdžiui, į koridoriuje esančią didelę spintą galima sudėti ne tik sezoninius lauko drabužius, batus (jiems galima įrengti atskirą spintelę spintoje), skėčius ir pan., bet ir paslėpti siurblį, šluotas, lygintuvą, lyginimo lentą, drabužių džiovyklę ir t.t. Pravartu, kai viena koridoriaus spintos dalis, pasak D. Sakevičės, palikta atvira, tam kad galima būtų patogiai prisėsti ir apsiauti batus ar grįžus pasikabinti paltą.

Interjero dizainerė 42 kv.m butą įrengė taip, kad jame tilpo viskas, ko reikia (B. Šileikos nuotr.)

Erdvi spinta miegamajame reikalinga ne tik visiems drabužiams, rankinėms susidėti, bet ir, pavyzdžiui, kosmetikai, plaukų formavimo priemonėmis laikyti (jeigu joms nėra vietos vonios kambaryje). Erdvios spintelės nereikėtų pamiršti ir vonios kambaryje, kur būtų galima sudėti dušo reikmenis, rankšluosčius ir pan.

Interjero dizainerė 42 kv.m butą įrengė taip, kad jame tilpo viskas, ko reikia (B. Šileikos nuotr.)

Kalbant apie baldus mažuose butuose, patogu, kai jie atlieka kelis funkcijas. Pavyzdžiui, pufas gali atlikti ir staliuko funkciją, stalas valgomajame – darbo stalo funkciją ir pan. Planuojant mažo buto įrengimą, lovą reikėtų rinktis su patalynės dėže – taip namuose bus papildoma vieta susidėti patalynei ar kitiems daiktams. Taip pat, interjero dizainerė D. Sakevičė sako, kad reikėtų gerai pagalvoti, ar svetainėje reikia išskleidžiamos sofos. Jeigu namuose yra miegamasis, o svečių tikimasi tik retkarčiais, vertėtų pagalvoti apie vienos funkcijos, tačiau patogią sofą, kad svečias gerai išsimiegotų, bet sofa neužimtų pusės kambario.

38 kv. m butas Šnipiškėse (Andriaus Elsbergo nuotr.)

Šviesių atspalvių gama

Planuojant butą, kuris nėra labai didelis, reikia atkreipti dėmesį į spalvų gamą. Geriausia, jeigu atspalviai namuose yra šviesūs. Pavyzdžiui, baltos spalvos virtuvė, pasak D. Sakevičės, susilieja su visuma ir neapsunkina erdvės. Kalbant virtuvę, interjero dizainerė ne kartą yra sakiusi, kad mažuose butuose praktiška ir stilinga planuoti virtuvės spinteles iki pat lubų. Tuomet turima daugiau vietos virtuvės daiktams susidėti, indams ir pan.: „Virtuvės spintelės yra iki lubų tam, kad būtų maksimaliai išnaudojama daiktų pasidėjimo vieta.“

Interjero dizainerė Jūratė Stasiūnaitė savo ruožtu naujakuriams pataria nepamiršti veidrodžių, kurie yra ne tik stilinga interjero detalė, bet ir suteikia patalpoms gylio, erdvesnės patalpos pojūtį. Taip pat interjero specialistė pataria nevengti baldų nišose, nepamiršti, kad galima pagaminti erdvę sieninę spintą, o joje palikti vietos (nišą) televizoriui.

38 kv. m butas Šnipiškėse (Andriaus Elsbergo nuotr.)

Abi interjero dizainerės sako, kad mažuose butuose reikėtų atsargiai planuoti atviras lentynas: erdvėje, kurioje ir taip nedaug vietos, atviros lentynos ir ant jų stovintys daiktai gali sukurti apkrautos patalpos įspūdį. Taip pat ant lentynų esantys daiktai greičiau kaupia dulkes, tad tokioms vietoms reikia daugiau priežiūros. Kita vertus, paneigti, kad atviros lentynos su įdomiais interjero aksesuarais atrodo tikrai stilingai.

38 kv. m butas Šnipiškėse (Andriaus Elsbergo nuotr.)

Be abejonės, mažuose būstuose negalima pamiršti apšvietimo. Labai svarbu pasirūpinti, kad erdvės, kuriose gaminamas maistas, dirbama kompiuteriu, rašoma, skaitoma būtų gerai apšviestos. Papildomo jaukumo suteikia akcentinis apšvietimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)