Už jo išmetimą balsavo 52 tarybos nariai, prieš buvo šeši, trys susilaikė, BNS informavo partija. Tam, kad politikas būtų išmestas iš partijos, reikėjo dviejų trečdalių dalyvavusiųjų balsų.

„Priimtas sprendimas jį pašalinti, ne suspenduoti jo narystę, nes vakarykščiai ir šios dienos jo pareiškimai bei jo elgesys tarybos posėdyje rodė, kad sprendimas suspenduoti jo veiklą kuriam laikui neduos jokio pokyčio. Jis to nevertina kaip galimybės pakeisti savo elgseną“, – sprendimą komentavo LVŽS pirmininkas R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

R. Karbauskis juokingais pavadino teiginius, kad šitaip bandoma eliminuoti bet kokią galimą jam konkurenciją LVŽS pirmininko rinkimuose.

„Aš manau, kad tokie teiginiai yra iš vieno Tomo Tomilino. Jūs nei iš vieno kito partijos nario arba gerai žinančio padėtį partijoje negirdėtumėte tokių komentarų. Kodėl aš vertinu tai kaip juokingą situaciją? – Todėl, kad T. Tomilinas apie dalyvavimą partijos pirmininko rinkimuose pasakė jau žinodamas, kad bus svarstomas jo išmetimo arba suspendavimo partijoje klausimas“, – tvirtino „valstiečių“ lyderis.

Dėl to, tęsė R. Karbauskis, T. Tomilinas darė viešųjų ryšių akciją, o palaikymo jis partijoje esą taip pat neturi.

„Palaikymas T. Tomilino partijoje... Jūs turėjote progą, kas dalyvavote mūsų partijos suvažiavime Naisiuose, pamatyti, kad tai yra keli žmonės. Keli partijos suvažiavimo dalyviai, kurių tarpe buvo žmonių, kurie po suvažiavimo teigė, kad jie buvo suklaidinti. Man atrodo, 7 buvo už T. Tomiliną“, – teigė LVŽS pirmininkas.

Karbauskis: Tomilino veikla organizuota, sistemiška, kurią kurė ne jis vienas

R. Karbauskio teigimu, T. Tomilinas darys „viską, kad žemintų partiją“.

„Jis tą daro sąmoningai. Manau, kad visi, kuriuos jis apgaudinėja, (…) kelių savaičių, galbūt kelių mėnesių bėgyje supras ir sužinos, kas iš tiesų čia vyko, nes, kaip buvo konstatuota mūsų tarybos posėdyje, ši veikla yra sistemiška, organizuota. Tekstai rašomi su kažkokių specialistų pagalba, labai kryptingai ir mes visai netrukus sužinosime, kas tai organizavo“, – tvirtino LVŽS pirmininkas.

Tai, pasak jo, atskleis tolesni T. Tomilino veiksmai.

„Mes niekada nebuvome susidūrę, kad koks partijos narys būtų suorganizavęs, išprovokavęs virš 460 publikacijų, nukreiptų prieš partiją. Tai tikriausiai absoliutus rekordas“, – piktinosi R. Karbauskis.

Dėl T. Tomilino likimo frakcijoje, kaip paaiškino R. Karbauskis, spręs pati frakcija.

„Aš manau, kad čia diskusijos nebėra apie tai, ar jis gali būti LVŽS frakcijoje. (...) Aš manau, kad žmogus, jei jis būtų sąžiningas prieš savo kolegas, turėtų pats padaryti šį žingsnį ir išeiti į mišrią grupę, ar kur ten jis eis. Pagal pažiūras tai galbūt artimiausia partija jam būtų Laisvės partija, bet čia jo sprendimai“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.

Karbauskį šokiravo Tomilino retorika: net Landsbergis taip nėra pasakęs

R. Karbauskis teigė, kad buvo keli žmonės, kurie siūlė suspenduoti T. Tomilino narystę. Tarp jų – Seimo narys Dainius Kepenis.

O LVŽS Anykščių skyriaus pirmininkas Antanas Baura bei Plungės skyriaus pirmininkas Mantas Česnauskas, kaip pažymėjo R. Karbauskis, prieštaravo T. Tomilino šalinimui iš partijos, jie nepalaikė ir politiko narystės suspendavimo.

„Suspendavimas būtų, kad du metus Tomas nebūtų partijos nariu. Aš ir pats vakar tą dalyką siūliau, bet, pamatęs, kas vyko vakar ir šiandien, kai T. Tomilinas pareiškė, jog LVŽS kenkia Lietuvos įvaizdžiui, tai net Landsbergis nėra taip pasakęs. Čia jau tam tikras užribis“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jis teigė iki pat penktadienio tikėjęs, kad T. Tomilinas susimąstys apie savo elgesį, tačiau taip neįvyko.

Ramūnas Karbauskis

Palaikymą Partnerystės įstatymui rudenį traktuos kaip išdavystę

LVŽS pirmininkas taip pat teigė, kad, jeigu į Seimo darbotvarkę rudenį grįš toks Partnerystęs įstatymas, kokį pavasario sesijoje Seimas atmetė jau pateikimo stadijoje, ir jį palaikys kas nors iš „valstiečių“ frakcijos narių, tai bus laikoma išdavyste.

Pavasarį partnerystę palaikė trys LVŽS frakcijos nariai: T. Tomilinas, Rūta Miliūtė ir Lukas Savickas. Tiesa, R. Miliūtė ir L. Savickas partijai nepriklauso.

„Mes traktuotume balsavimą už tokį įstatymą kaip mūsų rinkėjų išdavystę ir rekomenduotume frakcijos narius, kurie būtų balsavę dėl tokio įstatymo, šalinti iš frakcijos. Tai tarybos sprendimas.

Tai rekomendacija mūsų frakcijai. Jos nebuvo pavasarį, dėl to mes negalime reikšti jokių pretenzijų dviem ne partijos nariams, kurie balsavo už šį įstatymą, bet jei dabar jie tai padarytų, tokiu atveju, manau, frakcija, atsižvelgdama į tarybos sprendimą, turėtų priimti sprendimą dėl jų buvimo frakcijoje“, – dėstė R. Karbauskis.

Toks sprendimas, pasak jo, buvo priimtas vienbalsiai.

Įvertinti Tomilino elgesį ragino ir Vilniaus miesto skyrius

„Valstiečių“ Vilniaus miesto skyriaus nariai liepos viduryje kreipėsi į partijos tarybą, ragindami „nedelsiant susirinkti ir išspręsti klausimą“ dėl parlamentaro Tomo Tomilino galimybės toliau likti LVŽS nariu.

Delfi gavo šį skyriaus raštą partijos vadovybei. Jame raginama įvertinti ir T. Tomiliną palaikančių kolegų elgesį. Plačiau skaitykite čia.

R. Karbauskis jau anksčiau buvo pranešęs, kad siūlys partijai suspenduoti T. Tomilino narystę LVŽS dviem metams, tačiau paaiškėjo, kad buvo pasirinkta griežtesnė nuobauda.

Konfliktas tarp T. Tomilino ir partijos lyderio įsibėgėjo tada, kai T. Tomilinas išreiškė palaikymą Laisvės partijos frakcijos teiktam Partnerystės įstatymui.

Po šio T. Tomilino žingsnio jis buvo pašalintas iš šešėlinės „valstiečių“ vyriausybės socialinės apsaugos ir darbo ministro bei kitų partinių pozicijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (810)