Suruošti vaiką mokyklai kainuos brangiau

„Labai priklauso ar mokinys ruošiamas mokyklai pirmą kartą ar ne, ar turi uniformą, sportinę aprangą, kuprinę. Jeigu mokinys ruošiamas pirmai klasei, jo krepšelis gali kainuoti ir 250-350 eurų ir daugiau. Bendrai paėmus krepšelį suruošti šiemet kainuoja daugiau dėl pasaulinės situacijos, apribojimų ir pasaulinio kainų didėjimo“, - pastebi Gintaras Pociūnas, finansų ir investicijų ekspertas.

Ekspertas sako, kad mokinio krepšelis labai priklauso nuo šeimos finansų valdymo ir uždirbamų pajamų: „Vienos šeimos išlaidauja ir perka kur kas brangesnius daiktus, nei reikėtų ir tikrai galėtų sutaupyti, jeigu apsipirkimą darytų ne per vieną užėjimą į parduotuvę, o per kelis, palygindami kainas. Kitos šeimos išties skiria tam daugiau dėmesio ir laiko, padaro inventorizaciją namie, ką iš daiktų dar turi ar galėtų naudoti kitais metais, sunaudoja daiktus iki galo, neperka tai, ko nereikia ir taip tikrai sutaupo nemažai pinigų“.

Kaip susiplanuoti pirkimą ir kaip sutaupyti

„Geriausia būtų pradėti planuoti ir ruoštis bent jau 3-4 mėnesiai prieš, kas mėnesį atsidedant po nedidelę pinigų sumą į atskirą sąskaitą, kad atėjus rugsėjui nereikėtų stresuoti. Svarbu susidaryti biudžetą bei prekių sąrašą ir jo laikytis, tai padės neprisipirkti per brangių ar nereikalingų daiktų. Dar efektyviau būtų, jeigu naujo mokinio krepšelio ruošimasis prasidėtų iškart po rugsėjo mėnesio. Sukaupti pinigams būtų daugiau laiko, o ir sumas, kas mėnesį atsidėti reikėtų mažesnes“, - pataria G. Pociūnas.

Finansų ekspertas atkreipia tėvų dėmesį, kad šie pasistengtų pirkti nukainotas prekes, nepirkti pirmos pasitaikiusios prekės, pasivažinėti per skirtingus prekybos centrus ir pasilyginti kainas, tam tikrų prekių paieškoti pigesnėse užsienio internetinėse parduotuvėse užsisakant jas iš anksto, kaip „Aliexpress“ ir pan.

Gintaras Pociūnas

„Siūlau nepasimauti ant skambių prekybos centrų akcijų šūkių ir jeigu išeina dalį reikalingų daiktų pirkti jau po rugsėjo 1-osios dienos. Tokiu atveju neišparduotos prekės ir be akcijos parduodamos dar pigiau negu prieš tai. Kalbant apie brangesnes prekes, reikėtų atkreipti dėmesį, jog brangesnė prekė ne būtinai bus kokybiškesnė, ypač susilaikyti nuo per brangių kanceliarinių pirkinių, nes vaikai dažnai tiesiog pameta ar sulaužo ir pigesnį daiktą nebus taip skausmingą nupirkti iš naujo“, - sako pašnekovas.

Mokyklinės prekės, pasak finansų eksperto, dar ne viskas - rudenį taip pat prasideda būreliai ir jiems reikalingos išlaidos: sporto apranga, avalynė, šokių kostiumai, dailės ir muzikos užsiėmimams reikalingos priemonės ir panašiai. Paklausus, kaip suplanuoti biudžetą, kad čia nesusidurti su finansiniais sunkumais, ekspertas pataria pradėti nuo biudžeto planavimo ir apskritai įsivertinti kokią pinigų sumą norite arba galite išleisti būreliams ir jų lankymui. „Pravartu susirašyti, kokius būrelius mokinys norėtų lankyti ir finansiškai įsivertinti, kiek išlaidų tai kainuos dabar ir kiek per visą sezoną. Reikėtų įsivertinti ne tik akivaizdžias pradines išlaidas, bet ir pasikalbėti su mokytojais kiek ir kokių išlaidų gali prireikti kalbant apie ilgąjį laikotarpį, tam kad ateityje vidury sezono ar kelių metų bėgyje nereikėtų mesti dėl finansų trūkumo, o dar blogiau norint tęsti, nereikėtų skolintis pinigų“, - pataria G. Pociūnas.

Didžioji dalis tėvų mokinio krepšeliui planuoja skirti 51–100 eurus

Prekyba mokyklinėmis prekėmis „Maxima“ parduotuvėse prasidėjo praeitą ketvirtadienį. „Atrinkome daugiau nei 2,5 tūkst. mokyklai skirtų prekių ir per 100 prekės ženklų. “Mokyklinės mugės startui aktyviai rengėmės ištisą vasarą, tad visi pirkėjai jau gali greitai ir patogiai įgyvendinti savo pasirengimo mokyklai planus – susidėlioti tinkamiausių prekių krepšelį, neišleisdami itin didelių sumų“, - sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, pridurdama, kad šįmet mokyklinių prekių asortimentas buvo ruošiamas atsižvelgiant ir į tai, kad vieni mokiniai ir vėl grįš į mokyklas, kiti – galbūt sės prie mokslų iš namų.

Prieš kelias savaites „Maxima“ atlikta apklausa rodo, kad mokyklinėms prekėms šįmet planuojamas skirti 51–100 eurų biudžetas. Tai nurodė daugiau nei 40 proc. apklaustųjų. 28,6 proc. pirkėjų nurodė, kad mokyklinėms prekėms planuoja išleisti nuo 100 iki 200 еurų. Beveik ketvirtadalis pirkėjų nurodo, kad šiemet išsivers su 11–50 eurų suma vienam vaikui. 6,8 proc. pirkėjų mokyklinėms prekėms planuoja skirti daugiau nei 200 eurų.

Du trečdaliai apklausos dalyvių nurodė, kad mokyklinėms prekėms įsigyti renkasi didesnio formato parduotuves, turinčias gausesnį asortimentą. Kaip svarbiausius prioritetus dauguma tyrimo dalyvių pažymėjo kainą, kokybę ir patogumą.

Įvairūs rašikliai, flomasteriai, pieštukai, dažai, sąsiuviniai, aplankalai yra prekės, kurias „Maximos“ klientai yra dažniausiai pasirengę įtraukti į mokyklinių reikmenų krepšelį. Du trečdaliai tėvų apklausoje pažymėjo, kad artėjant rugsėjui pasirūpins nauja vaiko avalyne ir apranga – tiek sporto užsiėmimams, tiek laisvalaikiui.

Didžiausia dalis apklausoje dalyvavusių pirkėjų (29 proc.) nurodė, kad apsipirkti mokyklai planuoja rugpjūčio viduryje, rugpjūčio pradžią ir pabaigą mokyklinei mugei rinkosi atitinkamai 23 ir 22 proc. apklaustųjų. Pirkinius į rugsėjį linkęs nukelti tik kas dešimtas pirkėjas. Įprastai mokyklinių prekių paklausa išlieka visą rugsėjo mėnesį.

Kuprinės ieškos daugiau nei trečdalis tėvų

Dauguma (90 proc.) mūsų pirkėjų tvirtina, kad visas ar dalį mokyklai reikalingų prekių perka kartu su vaikais, atsižvelgdami į savo atžalų poreikius ir nuomones. „Manome, kad mokyklos laukimas tampa smagesnis, kai vaikas gali rinktis priemones su mėgiamais herojais, gyvūnais ar raštais. Be to, atsižvelgdami į pastarųjų metų patirtį, paruošėme visas mokyklines priemones, kurių gali prireikti tiek einant į mokyklą, tiek mokantis iš namų“, - sako E. Dapkienė.

Daugiau negu trečdalis apklausos dalyvių nurodė, kad šiemet ieškos vaikui tinkamos kuprinės. Kaip svarbiausią pasirinkimo kriterijų net 2 iš 3 tėvų įvardijo ergonomiką, t. y. ar kuprinės dydis ir svoris atitinka vaiko ūgį, ar ji yra patogi nugarai ir pečiams, ar yra orui laidi bei kietinta kuprinės nugara su tinkleliu ir t. t.

Formuodami mokyklinių prekių asortimentą, ergonomikai ir patogumui mes skiriame ypatingą dėmesį. Juk apskaičiuota, kad 150, o gal net ir 189 dienas mokiniai per visus mokslo metus keliauja į mokyklą ir su savimi nešasi kuprinę. Kuo ji lengvesnė, kuo patogesnė, kuo tvirtesnė, tuo kelias į mokyklą ir iš jos tampa trumpesnis. Taigi ir šiemet pasirūpinome, kad pirkėjai pas mus galėtų išsirinkti ne tik stilingą, gražią, bet ir lengvai nešamą kuprinę.

„Rimi“ parduotuvėse mokyklinės prekės – nuo rugpjūčio pradžios

„Jau antrus metus jaučiame Covid-19 pandemijos poveikį, kai mokyklos daugiausia veikė distancinio mokymosi būdu, laukiame galutinės informacijos iš valstybės institucijų, kada ir kaip prasidės mokslo metai. Todėl tikimės, kad prekybos mokyklinėmis priemonėmis pikas kaip ir praėjusiais metais bus rugpjūčio pabaiga, prieš pat mokslo metų pradžią”, - sako “Rimi Lietuva” ryšių su visuomene vadovė Gabrielė Šerėnienė, pridurdama, kad mokyklinėmis prekėmis „Rimi“ parduotuvėse bus prekiaujama nuo rugpjūčio pradžios.

„Rimi“ atstovė patikina, kad prekybos tinklas ir toliau skatins Lietuvos žmones rinktis tvaresnes alternatyvas, netgi įsigyjant mokyklines priemones: „Pasiūlysime naujas „Eco“ produktų, skirtų rašymui, linijas. Šios prekės pagamintos iš biodegraduojančio ir perdirbto plastiko. Viena įdomiausių naujovių šiais metais - rašymo priemonės su įvairių vaisių kvapais - tikimės, kad jos sudomins mūsų klientus. Be to, kaip ir anksčiau pasiūlysime labai platų pasirinkimą gražių mokyklinių sąsiuvinių ir užrašinių, skirtų įvairioms mūsų pirkėjų amžiaus grupėms – nuo pirmokų iki suaugusiųjų“.

Paklausus, kokios populiariausios mokymosi priemonės „Rimi“ parduotuvėse G. Šarėnienė sako, kad tendencijos išlieka stabilios metai iš metų – piešimo ir rašymo priemonės visada yra perkamiausios. Taip pat pastebima, kad pirkėjai domisi labiau gamtai draugiškais produktais. „Stengsimės išlaikyti praėjusių metų kainas ir mūsų klientams akcijų metu pasiūlysime ženklias nuolaidas, su kuriomis pilnas pirmoko krepšelis kainuos apie 30-35 eurus“, - sako pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)