Mums atvykus į sodybą pirmas į akis kritęs dalykas – didžiulis šiltnamis, o pasitinkanti Vilija iškart kviečianti apsidairyti.

„Kasmet auginu vis po kelis šimtus naujų pomidorų veislių, pasižymiu viską, išsirenku sėklas ir turiu svajonę kada nors sodinti tik tas veisles, kurios man patiko“, – iškart sako ji.

Moters šiltnamis – 400 kv. m., po jį – ir išvedžiota laistymo sistema, bet agronomė juokiasi, kad plotas galėtų būti ir didesnis.

„Bent jau dar vienas toks, kaip šis“, – sako ji.

Tačiau derlius dera ne tik šiltnamyje, lysves, apsodintas pomidorais, baklažanais, paprikomis ir net arbūzais galima matyti ir šalia jo.

„Šiemet taip (sodinti ir lauke-red.), sugalvojome pirmą kartą, labai patiko, o kitais metais sodinsiu anksčiau, nes šiemet taip išėjo, kad vyras padaro lysvę, aš pasodinu, padaro, pasodinu“, – teigia ji ir sako, kad kadangi lauke viskas sodinta į durpių substratą, mažiau vargo su ravėjimu.

Pomidorai tiek čia, tiek šiltnamyje – įvairiausi. Nuo margų iki praktiškai juodų ir dar skirtingų formų bei skonių. Vilija liepia skinti ir ragauti patikusį, nors jų veislės ir surašytos prie pat daigo prie žemės, vis tiek girdimos pirmą kartą gyvenime.

„Šiuo metu auginu daugiau nei 300 veislių pomidorų, bet kasmet jas vis keičiu, tačiau nemažinu. Nors anksčiau būdavo ir 500 veislių, 400, tačiau dabar mažiau 300 nebūna“, – sako ji ir taiso, kad jokiu būdu negalima veislių vadinti rūšimis, o šią klaidą darantys daugelis.

Sėklas moteris parsisiunčia ir iš užsienio, ir iš bendraminčių gaunanti.

„Turime tokią bendraminčių grupę ir dalijamės“, – sako ji.

Nors galima pagalvoti, kad pagrindinis moters verslas ir pajamos – gaunamos pardavus pomidorus, ji tai paneigia.

„Aš prekiauju pomidorų daigais. O šiaip derlių naudoju išimti sėkloms. Būna, aišku, ir pačius pomidorus parduodu, bet rečiau, tikriausiai, nesuspėju visko. Tikrai nėra taip, kad važiuočiau į turgų ir pardavinėčiau.

O štai daigus jau daugiau nei 20 metų pardavinėju“, – sako ji ir priduria, kad kiekvieną rūšį ji net aprašanti ir sufotografuojanti bei dedanti į albumą, o kai ką įkelianti į jos kurtą feisbuko grupę „Pomidorų karalystė“.

Pasak Vilijos, nors šiemet daug kas brango, daigų įkainiai nesikeitė. Ji tikina mananti, kad brangimas juos pasivis kitąmet.

„Daigų kaina šiemet buvo ta pati, na, buvo kelios veislės brangesnės, bet dėl priežiūros, nes reikėjo daugiau dėmesio. Bet šiaip kainos nekito“, – teigia ji.

Daigai, kaip sako, šiandien ir yra moters pragyvenimo šaltinis ir jokio kito papildomo darbo ji neturinti.

„Gyvenu iš pomidorų, galima ir taip sakyti“, – juokiasi ji ir tikina, kad jai para darbui yra per trumpa, o namo ją parvaranti tik tamsa.

„O čia yra svyrantis pomidoras, – rodo ji į vienus. – Tai – mano anūkų džiaugsmas. Dabar laukiame, kol jie sunoks, bet aš, asmeniškai, esu stambiavaisių pomidorų gerbėja, o šiaip daug kas maišo juodus pomidorus su tamsiai mėlynais. Bet juodoji pomidorų grupė iš tikrųjų yra tamsiai rudos spalvos“.

Vilija sako, kad daugiausiai žmonės nori paprastų raudonųjų pomidorų daigų, bet ji tokiais, kokie yra parduotuvėje, neprekiauja.

„Tokie, kokie parduotuvėje, man yra neįdomu“, – teigia ji, o ten parduodamus pomidorus vadina plastmasiniais.

Vilija yra agronomė ir sako, kad pomidorus pradėjo auginti visai atsitiktinai. Tokia idėja jai kilusi dėl to, nes jos šeima nemėgusi hibridinių pomidorų.

„Aš buvau juos pasodinusi prie namo, bet jie jų nevalgė. Galbūt todėl, kad jie primena iš parduotuvės.

Paskui pradėjau ieškoti įdomesnių, kas būtų skanu mano šeimai, o kai pradėjau, pamačiau, kiek jų yra ir kiek jų noriu“, – juokiasi ji ir sako taip ir įklimpusi į šitą liūną.

Vilija aiškina, kad šiandien jai šis užsiėmimas – ir hobis, ir darbas.

„Retai tai sutampa su pragyvenimo šaltiniu“, – teigia ji.

Kiek derliaus lieka, moteris sakosi pomidorus konservuojanti, marinuojanti, gaminanti įvairiausius padažus.

„Ir viskas – mūsų pačių reikmėms“, – sako moteris.

Paklausta apie užaugintą didžiausią pomidorą, Vilija pasakoja rekordų nesiekianti, tačiau tikina, kad puskilogramio pomidoras jai nėra nieko neįprasto.

„Ant krūmų po 600-800 gramų pomidorų būna ne vienas, bet norint auginti gigantą rekordui reikėtų mažinti stiebų kiekį“, – moko ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)