Paulius Normantas Lai Vėjus (1948 – 2017) – Lietuvos ir Vengrijos Respublikų pilietis. Keliautojas iš didžiosios raidės, fotografas, vizualinis antropologas, žurnalistas, orientalistas ir poetas, mistikas ir kultūros fenomenas. P. Normantas buvo Lietuvos fotografų asociacijos (1980 m.), Vengrijos fotografų asociacijos (1991 m.), Nacionalinės Vengrijos dailininkų asociacijos, Vengrijos dailės akademijos (2013 m.), bei Lietuvos ir tarptautinės žurnalistų asociacijos narys. P. Normantas gimė Lietuvoje, o su šiuo pasauliu atsisveikino Nyredhazoje, Vengrijoje, todėl yra dvi kapavietės, Papilėje ir Nyredhazoje.

Šių metų liepos 17-30 dienomis Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių žurnalistų klubas rengia ekspediciją „Lai Vėjus 2021“ į Vengriją, skirtą buvusio klubo nario Pauliaus Normanto atminimui. Ekspedicijos išleistuvės įvyko liepos 17 dieną Papilėje, Simono Daukanto gimnazijoje, kur buvo atverta Pauliaus Normanto vardo klasė ir vyko LŽS Kelionių žurnalistų klubo „Keturių ekspedicijų akimirkos“ foto parodos sutiktuvės. Ekspedicijos išlydėti atvyko Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas, savivaldybės tarybos narys Apolinaras Nicius, dalyvius sveikino Papilės seniūnė Jūratė Šiurkuvienė ir gimnazijos direktorė Andžela Raustinė, sveikinimus ekspedicijai atsiuntė Vengrijos ambasada Lietuvoje, o taip pat ekspedicijos Garbės globėjas Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Liepos 19 d. ekspedicijos atvyko į Vengriją, kur Nyredhazos mieste prie Kultūros centro buvo atidengta Pauliui Normantui skirta atminimo lenta. Tai Vengrijos ambasados ir Nyredhazos miesto savivaldybės dėka sukurta juodo granito lenta kurioje lietuvių ir vengrų kalbomis iškaltas užrašas: „Paulius Normantas-Lai Vėjus (1948–2017) keliautojas, fotomenininkas, žurnalistas, vizualinis antropologas, poetas, mistikas, Himalajus įsimylėjęs bastūnas gimė Lietuvoje, o su šiuo pasauliu atsisveikino Nyredhazoje, Vengrijoje. Ši atminimo lenta – tarsi tiltas tarp abiejų šalių, kuriose gyva laisva Pauliaus Normanto dvasia. Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių žurnalistų klubas. Nyredhazos miesto savivaldybė“

Lentos atidengimo ceremonijoje kartu su ekspedicijos dalyviais dalyvavo ir kalbėjo LR ambasados įgaliotoji ministre Miglė Jurgita Jankauskiene, bei ambasados sekretorė Asta Paulauskytė, Nyredhazos meras dr. Ferencas Kovacsas, savivaldybės atstovai, o taip pat Vengrijos fotomenininkas ir buvęs P.Normanto bičiulis Karolis Kinčeš. Renginį filmavo Nyredhazos TV, o prie lentos skambėjo ekspedicijos dalyvio Giedriaus Labanausko trimitu atliekama iškilminga melodija. Vėliau ekspedicijos dalyviai aplankė Nyredhazos miesto kapines, kur ant Pauliaus Normanto kapo išbėrė iš Papilės atvežtų smilčių ir gintarėlių. Kapinėse trimito garsais taip pat buvo pagerbtas Pauliaus atminimas.

Liepos 21 dieną ekspedicijos dalyviai Budapešte Lietuvos ambasadoje susitiko su lietuvių bendruomenės pirmininkė Valdone Sakalauskaite-Mosdoczi, o taip pat Sigitu Povilaičiu, kuris papasakojo apie Pauliaus nuveiktus darbus Vengrijoje. Būtent P.Normantas čia ir subūrė lietuvių bendruomenę ir buvo pirmasis jos pirmininkas. Susitikimo metu buvo svarstoma, kaip naudingiau ir prasmingiau sutvarkyti ir įteisinti Pauliaus palikimą, kuris išsibarstęs ir Lietuvoje ir Vengrijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją