Statistikos departamentas praėjusią savaitę pradėjo skelbti duomenis apie tai, kokią dalį konkrečiose įmonėse sudaro galimai imunizuoti nuo SARS-CoV-2 darbuotojai.

„Delfi“ iš liepos 21 dienos duomenų pašalino su žmonių sveikatos priežiūros veikla susijusias ir visas mažiau nei 100 darbuotojų turinčias darbovietes.

Iš likusiųjų taip pat išbrauktos statyba (ekonominės veiklos rūšių klasifikatorius nuo 4100 iki 4399), transportu ir saugojimu (nuo 4900 iki 5320), laivų statyba ir remontu (3010–3012, 3315), laikinojo įdarbinimo agentūrų (7820) ir įdarbinimo agentūrų veikla (7810) užsiimančios įmonės, nes juose paprastai dirba daug užsieniečių, o apie juos Statistikos departamentas patikimos informacijos negauna.

Likusias įmones išrikiavus pagal mažiausią imunizuotų (persirgusių arba paskiepytų) darbuotojų dalį turinčiųjų protencilį, paaiškėjo, kad blogiausia situacija Klaipėdos mieste registruotoje, metalų apdorojimu ir dengimu užsiimančioje įmonėje „Balttiekimas“.

225 darbuotojus turinčioje įmonėje imunizuotųjų procentas siekė tarp 0 ir 9 proc. Juridinių asmenų registro duomenimis, „Balttiekimas“ akcininkas yra Grigorij Spička, direktorė – Alina Volkova.

„Delfi“ su ja susisiekus, moteris iš pradžių stebėjosi, kodėl jai skambinama asmeniniu telefonu. Pasiteiravus dėl situacijos įmonėje, atsakė: „Aš kažkaip neprivalau jums teikti tokios informacijos. Nenoriu komentuoti. Todėl, kad neturiu tam laiko“.

Ėmėsi veiksmų

Prasta imunizacijos statistika įmonėje „Sematix“. Statistikos departamento duomenimis, joje persirgę arba paskiepyti buvo 20–29 proc. 250 darbuotojų.

„Sematix“ direktorius Giedrius Bielskus „Delfi“ sakė, kad įmonėje jau imtasi veiksmų.

„Jau viskas, praėjusią savaitę masinis skiepijimas prasidėjo pas mus ir bus viena didžiausių, 90 proc. turėtų būti paskiepytų. Pas mus automatiškai sprendžia, kadangi daug žmonių dirba komandiruotėje, Vokietijoje“, – paaiškino jis ir pridūrė, jog įmonė užsiima įvairiais rangos ir subrangos darbais užsienyje.

Kad daug jų darbuotojų dirba Vokietijoje sakė ir dviračių bei invalidų vežimėlių gamyba užsiimančios įmonės „Lautė“ direktorius Karolis Tolvaiša.

„Ten objekte užsakovas yra paskiepijęs mūsų darbuotojus. Mes išvis dirbame komandiruočių principu. Gauname užsakymą iš užsienio ir siunčiame darbuotojus tam užsakymui įvykdyti. Vokiečiai atsakingi, buvo organizuojamas skiepijimas įmonėje tiek vokiečių, tiek mūsų“, – sakė jis.

Departamento duomenimis, „Lautėje“ imunizuota 20–29 proc. 140 darbuotojų. Tiesa, departamento pranešime buvo nurodyta, kad darbovietės, kuriose daug darbuotojų yra skiepyti (arba diagnozuoti) kitose šalyse, gali atrodyti kaip turinčios labai žemą imunizacijos indeksą, nes elektroninės sveikatos sistema registruoja tik Lietuvoje gautus medicininius įrašus.

Taip pat apskaitomi tik lietuvišką asmens kodą turintys darbuotojai (nes be jo neįmanoma susieti skiepų, tyrimų ir darboviečių).

Būtent didelis darbuotojų iš trečiųjų šalių skaičius, pasak „Trust Project Services“ atstovės lemia žemą imunizacijos lygį šioje įmonėje.

Duomenys rodo, kad imunizuota mažiau nei 29 proc. 190 pramoninių mašinų ir įrangos įrengimu užsiimančios įmonės darbuotojų.

„Gali būti dėl to, kad mūsų pusė darbuotojų iš trečiųjų šalių. Ši informacija nepasiekia Lietuvos statistikos. Dar dalis darbuotojų yra komandiruoti į užsienį“, – sakė „Trust Project Services“ atstovė.

Be komentarų

Tarp prasčiausiai imunizuotųjų patenka ir Vilniuje registruota 100 darbuotojų turinti „Valymo projektai Klaipėda“. Kodėl paprastuoju pastatų valymu užsiimančioje įmonėje imunizuota mažiau 29 proc. darbuotojų?

„Nekomentuojame situacijos. Tokia yra kompanijos politika“, – „Delfi“ atsakė įmonės akcininkas Audrius Statkevičius.

Panašiai elgėsi ir Druskininkuose registruotos transporto priemonių prekyba užsiimančios „Transetos“ savininkas ir vadovas Ernestas Baublys.

„Darome viską. Ką tik įmanoma – padarysime. Stengiamės tą padaryti, gerai? Ačiū, daugiau komentarų nebus“, – nurodė jis.

„Transetoje“ imunizuota 20–29 proc. 160 darbuotojų.

Tokį patį imunizacijos lygį yra pasiekusi „Kaslita“. 150 darbuotojų turinčios įmonės akcininkai – Kastytis ir Kęstutis Volbekai. Pastarasis dirba ir įmonės direktoriumi.

Paklaustas, kodėl imunizacija „Kaslitoje“ viena mažiausių Lietuvoje, atsakė: „Ką aš žinau – žmonės nenori, nesiskiepija. Ką čia galiu pakomentuoti?“.

Jis dar pridūrė, kad pats nėra pasiskiepijęs, neplanuoja to padaryti ir ateityje. „Kodėl aš turiu skatinti darbuotojus?“ – dar sakė K. Volbekas (55).

Nedidelis imunizacijos lygis Palangoje registruotoje mažmenine prekyba nespecializuotose parduotuvėse, kuriose vyrauja maistas, gėrimai ir tabakas užsiimančioje „Ginmitoje“. Imunizuota mažiau 29 proc. 105 darbuotojų.

Jos savininkas ir vadovas Vytautas Stonkus „Delfi“ sakė, kad greičiausiai taip yra, nes įmonė įdarbina nemažai nepilnamečių.

„Mūsų yra sezoninis darbas, priėmimas į darbą irgi. Pastovūs darbuotojai yra sutvarkyti, o laikini, nepilnamečiai dar yra“, – sakė jis.

Vakcina nuo koronaviruso

Ką darė imunizuoti labiausiai

„Delfi“ pasikalbėjo ir su keliomis didelį atsparumą koronavirusui turinčiomis įmonėmis.

Varėnoje tekstilės gaminių ir dirbinių gamyba užsiimančios įmonės „Merkys“ technikos direktorė Ona Siniauskienė sakė, kad prie aukšto (90–100 proc.) imunizacijos lygio prisidėjo ir tai, kad pirmieji pasiskiepijo administracijos darbuotojai.

„Mūsų įmonės administracija nuo pat COVID-19 pandemijos pradžios ėmėsi griežtų prevencinių priemonių: darbo organizavimas, vengiant susibūrimų; kaukių dėvėjimas darbo vietoje; kūno temperatūros matavimas; patalpų dezinfekcija; rankų dezinfekcija; visų darbuotojų testavimas įmonėje; didelis švietėjiškas darbas apie COVID-19 pandemiją; organizuotas darbuotojų skiepijimas (pirmiausia pasiskiepijo administracijos darbuotojai). Džiaugiamės, kad visi kartu tai galėjome pasiekti“, – nurodė 105 darbuotojų kolektyvo atstovė.

Alytaus plastikinių plokščių, lakštų, vamzdžių ir profiliuočių gamybos įmonėje „Vita Baltic International“ imunizuota 90–100 proc. 215 darbuotojų.

Įmonės rinkodaros vadybininkė Laura Obuchavičė „Delfi“ sakė, kad saugumas yra viena pagrindinių jų vertybių.

„Nuo pat mūsų įmonės įkūrimo pradžios tam skyrėme didelį dėmesį ir nuolat investavome ne tik į reikalingas priemones, įrankius, bet ir darbuotojų edukaciją, sąmoningumą. Todėl manau, jog galime teigti, jog toks aukštas mūsų imunizacijos rodiklis – ilgamečio darbo rezultatas.

Iš tiesų, pandemijos metu dėjome labai dideles pastangas, siekdami apsaugoti vieni kitus, pavyzdžiui, vykdėme kassavaitinį mūsų darbuotojų testavimą. Iki šios dienos, per 2021 metus esame atlikę daugiau nei 1,6 tūkst. testų, leidusių mums nustatyti sergančiuosius ir juos izoliuoti, taip apsaugant kitus darbuotojus. Labai laukėme, kada atsiras galimybė pasiskiepyti ir esame dėkingi Alytaus rajono savivaldybei, jog galėjome tai padaryti vieni pirmųjų savo regione.

Kaip mums pavyko pasiekti tokį aukštą imunizacijos rodiklį? Atsakymas yra iš tiesų yra labai paprastas. Mes kalbėjomės su savo darbuotojais ir stengėmės atsakyti į visus jiems iškilusius klausimus, abejones, dalintis su jais turima informacija apie vakcinas. Mūsų generalinis direktorius Renatas Degulis, taip pat saugos vadovas Audrius Jazepčikas eidavo į rytinius darbuotojų susirinkimus ir su jais kalbėdavosi apie tai, jog visi norime jaustis saugūs darbe ir vakcinacija tą galimybę suteikia. Kaip jau minėjau anksčiau, saugumas – viena svarbiausių mūsų vertybių. Todėl mes pasirinkome būtent šį kelią ir šiandien galime džiaugtis, nes mes savo darbovietėje jaučiamės saugūs“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (401)