Delegacija į Kiniją nuvyko derybų su Pekino pareigūnais, naujienų agentūrai AFP sakė atstovas spaudai Mohammadas Naeemas. Talibano sukilėliai tęsia plataus masto puolimą visame Afganistane, įskaitant teritorijas prie dviejų šalių sienos.

Bendra siena yra tik 76 km ilgio ir dideliame aukštyje, kur nėra perėjų, tačiau Pekinas baiminasi, kad Afganistanas gali tapti baze Sindziango uigūrų separatistams telktis.

„Islamo emyratas patikino Kiniją, kad Afganistano žemė nebus panaudota prieš kokios nors kitos šalies saugumą, – sakė M. Naeemas. – Jie (Kinija) pažadėjo nesikišti į Afganistano reikalus ir padėti spręsti problemas bei užtikrinti taiką“.

Devynių narių Talibano delegacijai Kinijoje vadovauja vienas iš judėjimo įkūrėjų mula Abdula Ghanis Baradaras.

Talibano pareigūnai pastaraisiais mėnesiais ėmė plėtoti savo tarptautinę diplomatiją, siekdami tarptautinio pripažinimo, jei kada nors sugrįžtų į valdžią.

Komunistų partijos lyderiai Pekine ir fundamentalistinis Talibanas turi mažai ką bendro ideologiniu požiūriu, tačiau ekspertai mano, kad juos sieja pragmatizmas ir skirtumus gali nugalėti abipusė nauda.

Pekinui stabili ir bendradarbiaujanti administracija Kabule atvertų kelią jos Juostos ir kelio iniciatyvos išplėtimui į Afganistaną ir per jį toliau į Centrinės Azijos valstybes.

Tuo metu Talibanas Kiniją laiko svarbiu investicijų ir ekonominės paramos šaltiniu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)