Kas atsitiko už Atlanto?

Kartu su Valančiūnu į Naująjį Orleaną „Grizzlies“ išsiuntė 17-ą ir 51-ą šių metų naujokų biržos šaukimus, mainais gaudami gynėją Ericą Bledsoe, aukštaūgį Steveną Adamsą, 10-ą ir 40-ą šių metų bei 2022-ųjų biržos Los Andželo „Lakers“ pirmojo rato šaukimą.

Pastarojo pasirinkimo teisė Memfio organizacijai atiteks tik tuo atveju, jei „Lakers“ šaukimas neatsidurs pirmajame naujokų biržos dešimtuke. Praėjusiame sezone traumų išretinta Los Andželo ekipa įveikė įkrintamųjų varžybų barjerą, tačiau pirmame atkrintamųjų etape nusileido būsimiesiems NBA vicečempionams Finikso „Suns“.

Nemaža dalis JAV sporto apžvalgininkų šiuos mainus vertina kaip abiem komandoms naudingą susitarimą, padėsiantį klubams siekti savo ilgalaikių tikslų. Vietos atkrintamosiose varžybose trokštantys „Pelicans“ šiuo žingsniu sustiprino savo vidurio puolėjo poziciją bei atlaisvino reikšmingą algų biudžeto dalį.

2021-22 metų sezone iš Naujosios Zelandijos kilęs vidurio puolėjas Adamsas uždirbs 17, o 2022-23 metais – 17,9 milijono JAV dolerių.

31-erių metų įžaidėjas Bledsoe artimiausiame sezone susižers 18,1 milijono sumą, o 2022-23 metais įžaidėjo kontrakte numatyta 19,4 milijono suma, tačiau iš jos pilnai garantuoti tik 4 milijonai.

Kitaip tariant, klubas po metų gali nuspręsti atsisakyti gynėjo paslaugų išmokėdamas jam 4 ir sutaupydamas daugiau nei 15 milijonų JAV dolerių.

Stevenas Adamsas, Ericas Bledsoe

Šiuos kontraktus „Grizzlies“ prisiėmė į savo laisvą algų biudžeto dalį. Finansinis lankstumas leido Memfiui už 36 milijonus uždirbsiantį Adamso ir Bledsoe duetą atsiskaityti vos 14 milijonų artimiausiais metais uždirbsiančio uteniškio kontraktu.

Kokia „Pelicans“ motyvacija?

Atlikę šį žingsnį, Naujojo Orleano klubo vadovai į šių metų laisvųjų agentų rinką žengs savo dispozicijoje turėdami 36 milijonus JAV dolerių. Šią sumą „Pelicans“ gali išnaudoti išlaikydami savo sudėtyje apribotais laisvaisiais agentais tapsiančius Lonzo Ballą ir Joshą Hartą, tačiau ESPN reporteris Adrianas Wojnarowskis labiausiai tikėtinu įvardina kitą scenarijų.

Pasak žurnalisto, „Pelicans“ itin aktyviai domisi galimybe prisivilioti ilgametį Valančiūno komandos draugą Toronto „Raptors“ klube Kyle'ą Lowry. Naujojo Orleano klubo prezidentas Davidas Griffinas siekia kuo greičiau nutiesti komandai kelią į atkrintamąsias varžybas ir taip užtikrinti ilgalaikį Ziono Williamsono siekį tęsti savo karjerą Luizianos valstijoje.

Prognozuojama, jog 35-erių metų įžaidėjas šią vasarą tikisi pasirašyti 25-30 milijonų metinį uždarbį jam atnešiantį ilgalaikį kontraktą. „Pelicans“ drąsą rizikuoti ir tokio amžiaus žaidėjui skirti itin aukštos vertės sutartį įkvepia Finikso „Suns“ ir Chriso Paulo sėkmės istorija. Griffinas tikisi, jog Lowry galėtų tapti savotišku Paulo atitikmeniu Naujajame Orleane ir kilstelėti „Pelicans“ žaidimą į ženkliai aukštesnį lygį.

Džiazo sostine vadinamo miesto klubas gali pasirinkti ir vyriausiojo brolio Ballo išlaikymo scenarijų, tačiau Lonzo šią vasarą sulauks didelio kitų NBA organizacijų susidomėjimo. Agresyviausiu potencialiu įžaidėjo „medžiotoju“ šiandien laikomas Artūro Karnišovo vadovaujamas Čikagos „Bulls“ klubas.

Bledsoe ir Adamso kontraktų atsikratymas tapo pagrindine „Pelicans“ šių mainų siekiamybe, vardan kurios organizacija nepagailėjo paaukoti septynias naujokų biržos pirmojo rato pozicijas (10-17), vienuolika antrojo rato vietų (40-51) bei 2022-ų „Lakers“ pirmojo rato pasirinkimo teisę.

Abu krepšininkai Naujajame Orleane nepritapo tiesiog katastrofiškai. Iš Milvokio „Bucks“ Jrue Holiday mainų metu į „Pelicans“ atvykęs Bledsoe iš žaidimo atakavo vos 42 proc. taiklumu (antras blogiausias rezultatas karjeroje) ir rinko vos po 12,2 taško per rungtynes – mažiausiai nuo 2012-13 metų sezono, kuriame įžaidėjas dar atliko Paulo dublerio vaidmenį Los Andželo „Clippers“ klube.

Dėl savo gynybos vertinamas žaidėjas, rungtyniaudamas Milvokyje, dukart buvo išrinktas į simbolinius geriausiai besiginančių lygos krepšininkų penketukus, tačiau Naujajame Orleane jo negebėjimas efektyviai atakuoti iš toli (34 proc. tritaškių) tapo našta komandos puolimui.

Ericas Bledsoe, Ja Morantas

Identišką problemą į Luizianos valstiją su savimi atsigabeno ir Oklahomos „Thunder“ iki tol visą karjerą praleidęs Adamsas. Su Domantu Saboniu jo debiutiniame sezone rungtyniavęs vidurio puolėjas per aštuonis NBA praleistus sezonus yra pataikęs 1 tritaškį iš 13 bandymų.

Įspūdingo stoto Naujosios Zelandijos milžino sunkumai puolime neapsiriboja vien tik neegzistuojančiu tritaškių metimu. Pastarajame sezone Adamsas iš tolimesnio nei vieno metro atstumo į krepšį metė vos 109 kartus, o baudų metimus realizavo katastrofišku 44 procentų taiklumu.

7,6 taško ir 8,9 atkovoto kamuolio vidurkius fiksavęs aukštaūgis Naujajame Orleane sužaidė prasčiausią karjeros sezoną.

Adamso nesugebėjimas kelti varžovų krepšiui nors kiek apčiuopiamą grėsmę iš didesnio nei vieno metro atstumo, smarkiai apsunkino ir prasiveržimais savo žaidimą grindžiančio Williamsono funkcionavimą puolime. Nemaža dalis JAV apžvalgininkų tiki, jog Ziono ir Jono duetas puolime gali būti nepalyginamai efektyvesnis už Williamsono ir Adamso tandemą.

Jonas Valančiūnas, Zionas Williamsonas

Nesunku rasti šio sprendimo logišką paaiškinimą ir žvelgiant iš Memfio organizacijos pusės.

Ką galvojo „Grizzlies“?

Geriausią karjeros sezoną sužaidusio Valančiūno kontraktas galioti baigs po artėjančio sezono – jei „Grizzlies“ nematė lietuvio savo ilgalaikiuose planuose ir nesiruošė jam pasiūlyti sutarties pratęsimo, jo išmainymas buvo žingsnis, klubui atnešiantis daugiausiai įmanomos naudos.

17,1 taško ir 12,5 atkovoto kamuolio rinkusio uteniškio vertė mainų rinkoje šią vasarą buvo bene aukščiausia jo karjeroje.

Jono kontraktą perėmęs Naujojo Orleano klubas įgaus galimybę savotiškam „bandomajam laikotarpiui“ – jei JV nepritaps „Pelicans“ komandoje, organizacija galės leisti jam tapti laisvuoju agentu arba siekti išmainyti jį dar iki mainų lango užsidarymo.

Tai, jog klubas ryžosi iškeisti savo produktyviausią ir galimai geriausią pastarojo sezono krepšininką taip pat atskleidžia, jog „Grizzlies“ dar nelaiko savęs pasiruošusiais kovoti dėl čempionų žiedų. 10-as pajėgios naujokų biržos šaukimas potencialiai gali tapti trečiu Memfio klubo ateities kertiniu akmeniu kartu su 22-ąjį gimtadienį rugpjūtį švęsiančiu Ja Morantu ir mėnesiu jaunesniu Jarenu Jacksonu.

Naujokų biržų šaukimai – pagrindinis Memfio organizacijos laimėjimas šių mainų kontekste. Nepraėjus nė parai nuo žinios apie „Grizzlies“ ir „Pelicans“ susitarimą jau pasirodė pirmieji pranešimai, jog Bledsoe pakartos prieš porą metų į Tenesio valstijos klubą simboliškai atvykusio Andre Iguodalos žingsnį ir net neprisijungs prie ekipos bei lauks kol bus išmainytas į kitą komandą.

Adamso vaidmuo Grizlių sudėtyje atrodo kiek aiškesnis. Tayloro Jenkinso treniruojamai ekipai vis dar reikia fiziškai stipraus ir gerai dėl kamuolių kovojančio aukštaūgio, galinčio rungtyniauti greta šiomis savybėmis nepasižyminčio Jacksono.

Tiesa, Memfis stipriai klysta, jei komandos vadovai galvoja, kad Adamsas komandai bus toks pats naudingas, kaip Valančiūnas. Tikėtina, kad zelandui pakeitus lietuvį „Grizzlies“ rezultatai suprastės, tačiau pati šių mainų idėja atskleidžia, jog organizacija piešia kontūrus čempioniškam sezonui ne 2022-ais, o 2024-ais ar 2025-ais metais.

Valančiūno vaidmens lygtyje – daug nežinomųjų

Sunku realistiškai įvertinti, kokį vaidmenį savo naujojoje komandoje atliks antrąjį užpraeitos naujokų biržos šaukimą Morantą paliekantis ir prie pirmojo tos pačios biržos pasirinkimo Williamsono prisijungiantis Valančiūnas.

Ja Morantas, Zionas Williamsonas, Jonas Valančiūnas

Šioje lygtyje vis dar per daug nežinomųjų. „Pelicans“ savo naujuoju vyriausiu treneriu paskyrė iki šiol patirties tokioje pozicijoje neturėjusį Finikso „Suns“ asistentą Willie Greeną. Kokį žaidimo stilių Naujajame Orleane įdiegti bandys šis šviežiai iškeptas strategas, šiuo metu veikiausiai težino tik jis pats.

Klausimų kelia ir šio teksto pradžioje paliesta būsimoji komandos komplektacija. „Pelicans“ gali pasirinkti net kelis skirtingus kelius, kurie tiesiogiai palies ir JV žaidimą Naujajame Orleane.

Galbūt Jonas užbaiginės atakas dėjimais po Ballo perdavimų, o galbūt uteniškis darsyk suvienys jėgas su ilgamečiu savo „du-prieš-du“ derinio partneriu Lowry. Laisvuoju agentu šią vasarą taps ir DeMaras DeRozanas – galbūt originalieji Toronto „We The North“ vėliavnešiai pradės „We The South“ sirgalių judėjimą Luizianoje?

Jonas Valančiūnas, Kyle'as Lowry, DeMaras DeRozanas

Žvelgiant iš emocinės pusės šie mainai atrodo pakankamai skaudūs. Valančiūnas Memfį palieka kaip vienas geriausių vidurio puolėjų klubo istorijoje, o greitas ir dinamiškas „Grizzlies“ žaidimas jau buvo tapęs vienu maloniausiai stebėtinų visoje lygoje. Nepaisant to, tylusis lietuvių milžinas didele širdimi vėl yra priverstas krautis savo lagaminus.

Naujas gyvenimo etapas visada su savimi atneša iš vienos pusės jaudinančią, o iš kitos – bauginančią nežinomybę. Tikiu, kad Jonas su visais bauginančiais aspektais susitvarkys greitai ir lengvai. Abi ligšiolines savo NBA karjeros stoteles uteniškis galėjo palikti išdidžiai pakelta galva: tiek Toronte, tiek Memfyje JV savo darbu užsitarnavo pelnytą sirgalių pagarbą ir meilę.

Atėjo metas tą patį pasiekti ir Naujajame Orleane.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)