Prezidentas teigė, jog neprarastosios padėties įvedimas nereiškia, jog VRM atiduos visą atsakomybę.

„Prieš keldami tokius siūlymus, turime atsakyti sau į klausimus, ką tai duos papildomai, palyginti su dabartine situacija. Nepaprastosios padėties įvedimas nereiškia, kad Vidaus reikalų ministerija atiduoda visa savo atsakomybę kariuomenei ir tiek žinių“, – teigė jis.

Šalies vadovas teigė, jog kol kas nemato būtinybės nepaprastosios padėties įvedimui šiandien.

„Net ir tuo atveju, kariuomenė būtų tik papildoma parama, kuri turėtų skirti tam daugiau resursų. Ir klausimas – ar šių resursų papildymas ir siuntimas prie sienos būtent šiuo metu nebūtų dar papildomas provokacinis veiksnys, turint omenyje, jog artėja „Zapad“ pratybų kulminacija. Ir mūsų nedraugai ieško bet kokio preteksto situaciją dar labiau komplikuoti.

Ir mes taip padėtume padaryti jiems savo rankomis. Atidžiai seku situaciją, matau dar gerokai daugiau rezervų, kuriuos galėtų panaudoti VRM, VSAT tam, kad problemos būtų sprendžiamos. Ir tik kraštutiniu atveju ir tik konsultuojantis, aiškinant gyventojams mes galėtume grįžti prie nepaprastosios padėties klausimo. Šiandien tam aš nematau būtinybės“, – antradienį teigė šalies vadovas.

Nausėda kviečiasi politines partijas

Šalies vadovo teigimu, antradienį jis susitiko su premjere Ingrida Šimonyte ir kalbėjosi apie neteisėtos migracijos krizę.

„Mano pagrindinė žinutė yra ta, kad šiandien mes toli gražu neišnaudojame tų galimybių, kurias galėtume išnaudoti įtikinėdami ir normaliai šnekėdamiesi su mūsų gyventojais, siekdami paaiškinti sprendimų prasmę ir tikslus ir kokio indelio iš konkrečios savivaldybės mums reikia“, – sakė prezidentas.

Jis paragino „neieškoti priešų šalies viduje“

„Padėtis yra pakankamai rimta, neieškokime priešų čia, šalies viduje, jų paprasčiausiai nėra. O jeigu kažkas mėgina ant šito politinių galimybių stalo palesioti trupinių, tai manau, geriau palikti šį darbą žvirbliams – jie gerokai geriau šitą darbą atliks. Šiandien mums labai reikia sutarimo, kalbėjimosi su savivaldybėmis“, – sakė G. Nausėda.

Šalies vadovo teigimu, konfliktai paaštrėjo iš dalies dėl to, kad pradžioje buvo bandoma kalbėtis „iš jėgos pozicijų“.

„Žinoma, kad tai bendruomenes nuteikia atitinkamai. Aš už dialogą pirmiausia su savivaldybėmis. Taip pat su premjere sutarėme, kad dar šią savaitę, ketvirtadienį, kviečiuosi į prezidentūrą visų parlamentinių partijų vadovus. Tuos, kurie nėra išvykę. Susitarti dėl tų užsienio politikos principų, kuriuos Lietuva išpažino 30 metų ir kurių laikysis toliau“, – dėstė prezidentas.

Prezidentas: su diktatoriumi nesikalbėsime taip, kaip jis galbūt tikisi

Šalies vadovas sukritikavo tuos, kurie siūlo kalbėtis su Aliaksandru Lukašenka.

„Tai, kas vyksta pastaruoju metu, primena šiokį tokį saviveiklišką užsienio politikos kurso koregavimą arba mėginimą kalbėti apie tai, ir tai yra visiškai nepriimtina. Su diktatoriumi nesikalbėsime taip, kaip jis galbūt tikisi, užsienio politikos principai liks nepakitę“, – pabrėžė G. Nausėda.

Jis atkreipė dėmesį, kad Baltarusijos režimui taikomos sankcijos yra ES, o ne vienos Lietuvos.

„Kalbėsime ir apie tai, kad dabar ne laikas destruktyviai kritikai. Jei atskiros politinės partijos, atskiri politikai turi savo konstruktyvių idėjų, tegul kloja jas ant stalo ir tos idėjos bus apsvarstytos. Kviesiu ir premjerę, kad valdančiosios koalicijos atstovai taip pat galėtų vietoje įvertinti tuos pasiūlymus“, – sakė prezidentas.

G. Nausėda taip pat patikino, kad „po tam tikro pasirengimo“, ketina dar kartą pamėginti diplomatinius kelius su kitomis valstybėmis.

„Konkrečiai – Jungtinės Amerikos Valstijose, Turkijoje ir panašiai“, – paaiškino šalies vadovas.

Įvertino situaciją Rūdninkuose ir kreipėsi į gyventojus

Prezidentas taip pat įvertino pirmadienį įvykusius incidentus Rūdninkų poligone, kai prieš migrantų apgyvendinimą protestuojantys gyventojai poligono teritorijoje uždegė padangas, o policijai teko jėga malšinti protestuotojų veiksmus.

„Tai yra pasekmė prastos dialogo pradžios. Kai pačioje pradžioje dialogas neįvyko, tada jis sukelia natūralią priešpriešą. Su ta priešprieša mėginama kovoti štai tokiais būdais, kurie nėra sveikintini ir, pagal galimybes, jų reikėtų išvengti“, – teigė G. Nausėda.

Jis tvirtino tikintis, kad, pasimokę iš klaidų, „ateityje mes galime elgtis išmintingiau“.

„Kreipiuosi į gyventojus, kad jie suprastų, jog valstybė šiuo metu yra pakankamai sudėtingoje situacijoje ir mums reikia visų mūsų, kiekvieno mūsų Lietuvos piliečio dalyvavimo savo gera valia, geranoriškumu šios problemos įveikime“, – pažymėjo prezidentas.

Ragina eiti į talką valstybei

Prezidentas G. Nausėda teigė, jog visų pirma kalbėsis su „mūsų žmonėmis“.

„Apie tai, kokios pagrindinės problemos šiandien jiems iškyla, kokios baimės jų akyse, kaip jas galima įveikti. Reikia kalbėti ir su migrantais. Ir apie tai, kad sudėtinga jiems bus čia dėl labai paprastų ir objektyvių priežasčių – Lietuva yra pernelyg maža, kad galėtų priimti didelį migrantų antplūdį ir dar garantuoti tokias teises, kokias jie įsivaizduoja. Dėl to manau, kad dialogas yra pats geriausias būdas išvengti konfliktų“, – tikino šalies vadovas.

Jis taip pat ragino nepamiršti ir sienos kontrolės klausimas. O ją išspręsti padėtų ir talka valstybei.

„Čia gal bus tinkama proga kreiptis į pilietiškai nusiteikusius verslininkus. Galbūt mes galime apdaryti tai, ką XVI amžiaus pradžioje padarė Vilniaus gyventojai. Būtent jų pastangomis buvo pastatyta Vilniaus gynybinė siena, kaip žinome, ji stovėjo iki XVIII amžiaus pabaigos. Šiandien sutelkę pilietišką iniciatyvą mes galėtume imtis atskirų statybinių organizacijų, kelininkų organizacijų pasidalinę tam tikrus ruožus ateiti valstybei į talką. Šiandien valstybei reikia talkos ir mažiausiai reikia susipriešinimo“, – aiškino jis.

G. Nausėda teigė, jog privalome suprasti, kad padėtis yra rimta ir reikia baigti žaisti „politinius žaidimus“, – teigė šalies vadovas.

Prezidentas G. Nausėda antradienį lankėsi Vokietijos 10–osios tankų divizijos ir Lietuvos mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ pratybose „Greitasis kardas 2021“ Lietuvos kariuomenės generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centre ir Generolo Silvestro Žukausko poligone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (909)