Kas yra asmeninės ribos, apie kurias visi tiek daug kalba?

Asmeninės ribos – tam tikros taisyklės, kurias patys sau nustatėte, normos, kaip su jumis galima elgtis, o kaip negalima. Tai atspindi jūsų gyvenimo principus ir prioritetus.

Ribos – savotiškos durys. Įsivaizduokite namus be durų – kaip tada jaustumėtės? Greičiausiai nesaugiai, juk bet kas galėtų įsibrauti į jūsų asmeninę erdvę. Tokią pačią funkciją atlieka ir psichologinės ribos – jeigu jos nubrėžtos netinkamai, yra neaiškios, laikui bėgant žmogų apims nusivylimas, kuris gali peraugti į apatiją, depresiją.

Pradiniais santykių etapais žmonės mėgaujasi naujumu, yra tiek įsigilinę vienas į kitą, kad toks bendravimas neturi taisyklių. Tačiau bėgant laikui ir vystantis santykiams, neaiškios ribos ima kelti diskomfortą.

Partnerių santykiai. Ką daryti, jeigu ribos pažeistos

Kažkurią akimirką partneriai prisimena savo įpročius, asmeninius poreikius, jiems pabosta derintis vienas prie kito, atsiranda pirmų konfliktų arba nutylimos problemos. Jei juntamas vidinis diskomfortas, darosi nebeaišku, kaip toliau elgtis, tai – ženklas, kad pažeistos asmeninės ribos. Tikėtina, kad jausite ir kaltės jausmą, pasipiktinimą ar pyktį. Išmokite laiku atpažinti šiuos požymius ir laiku spręsti stiprėjančią problemą.

Svarbu suvokti, kad artimi santykiai neturi būti kliūtis jūsų asmeniniams poreikiams. Pokalbis su antrąją puse gali prasidėti nelengvai, vieni pokalbiai būna lengvesni, kiti sunkesni. Tokie pokalbiai tikrai reikalingi, patartina apgalvoti, jiems pasiruošti, o ne inicijuoti, apėmus įtūžiui ar po barnio.

Kaip nekonfliktuojant nubrėžti asmenines ribas

  • Pasirinkite ramų laiką – jeigu buvo pažeistos asmeninės ribos ir jūs jaučiate pyktį, pirmiausiai turi atlėgti negatyvios emocijos. Pasistenkite susivokti ir suprasti, kas konkrečiai kelia jums nerimą. Suvokite šią ribą, pasirinkite ramią, komfortišką akimirką, kad ramiai visa tai aptartumėte su partneriu.
  • Galiausiai prisiminkite meilę – nesileiskite užvaldomi pykčio, nemanipuliuokite ir negrasinkite antrajai pusei. Paaiškinkite partneriui, kad asmenines ribas brėžiate iš meilės, pasitikėjimo savimi ir juo.
  • Puoselėkite harmoniją, atsiminkite – santykius kuria du žmonės. Būtinai pasidomėkite, kokie principai svarbūs partneriui, kokias asmenines ribas jis norėtų nubrėžti. Nepamirškite šios informacijos ir stenkitės daryti viską, kas įmanoma, kad santykiai jums abiem būtų komfortiški.


Kad santykiai būtų harmoningi, kiekvienas partneris turi save pažinti, puikiai suvokti savo poreikius, mokėti aiškiai juos nusakyti savo antrajai pusei.

Kiekvienam baisu pasitikėti kitu žmogumi, išsakyti, kas svarbu santykiuose ir ko laukiate iš partnerio. Bet jūs save pažįstate geriau nei kas kitas, geriausiai žinote, kas svarbu konkrečiai jums. Jeigu viso to neišsakysite partneriui, nebus įmanoma sukurti atvirus santykius be nuoskaudų, susierzinimų, kurie neišvengiamai kyla, jei kažkas nutylima. Mylintis žmogus jūsų neskaudins, priešingai – vertins ir gerbs jūsų asmenines ribas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją