Gero gyvenimo standartas

Architektas Linas Janėnas sako, kad net pati sąvoka „interjero dizaineris" - gana netiksli, mat dizaineriai projektuoja atskirus daiktus, interjero elementus, o visumą dažniausiai kuria architektai. Pasak pašnekovo, žmonės samdosi architektus, kai pamato jų darbus pas savo pažįstamus, susižavi savitu stiliumi ir praktiškais sprendimais. Profesionalų paslaugas dažniausiai renkasi tie žmonės, kurie vertina intelektualų įdirbį ir nori įdomesnių nestandartinių sprendimų.

„Kita vertus, statyba labai brangus menas, kad čia būtų galima daryti klaidas," - sako Janėnas. Juk netinkamai suprojektavus ir įrengus būstą, vėliau tenka keisti pertvaras, instaliaciją, glaistyti bei dažyti sienas, tai kainuoja gerokai brangiau nei profesionalo konsultacijos. Pasak pašnekovo, specialistų paslaugas dažniausiai renkasi pragmatiški, geresnio gyvenimo poreikį jaučiantys žmonės.

Kaip išsirinkti specialistą

Neretai iš žmonių, kurie kurti interjerą patikėjo specialistams, tenka išgirsti skundų, kad pasamdytas architektas siūlo itin brangius sprendimus. Rekomenduoja baldus, šviestuvus, interjero elementus iš prabangių salonų, tarsi manytų užsakovą esant be galo turtingą. Todėl išsirinkti profesionalų ir sąžiningą specialistą gana sudėtinga.

Daugelis interjero paslaugas siūlančių įmonių turi savo internete svetaines, skelbiasi reklaminiuose leidiniuose, tačiau, pasak Janėno, atlikti darbai ir patenkintų užsakovų rekomendacijos - bene reikšmingiausi kriterijai renkantis interjerą kursiantį architektą. Ne mažiau svarbu ir požiūris į užsakovo pinigus.

„Svarbu, kad architektas nereikštų savo vidinio egoizmo ir siūlytų ne abstrakčius madingus sprendimus ar rūpintųsi tik kaip save realizuoti, bet įsiklausytų į žmogaus poreikius. Juk ten gyvens ne architektas, bet užsakovas, todėl planuoti reiktų drauge", - sako Janėnas.

Žmogus specialistui turi nupasakoti savo gyvenimo būdą, šeimyninę padėtį. Šeimoje augančių vaikų skaičius ir jų poreikiai lemia būsto erdvių planavimą. Šeimininkų užsiėmimas ir pomėgiai padiktuoja virtuvės dydį, darbo kambario reikalingumą, taip pat svetainės vietą, baldų specifiką, apšvietimo niuansus.

„Jei architekto siūlomuose sprendimuose puikiai dera estetika ir inžineriniai sprendimai, gerbiama užsakovo pozicija ir jo finansinės galimybės, vadinasi, geras specialistas atrastas", - šypsosi Janėnas.

Architektas Kirilas Ščerbakas primena, kad reiktų nepamiršti, jog būtent profesionalas gali padėti technologiškai įgyvendinti pačius sudėtingiausius dizaino sprendimus.

Skirtingi įkainiai

Suradus gerą specialistą iškyla klausimas, kiek gi gali kainuoti jo paslaugos?

„Kaina priklauso nuo to, kiek kūrybinių užduočių architektas gauna, ar greitai reikia įvykdyti užsakymą, ar autorius žinomas tarp kolegų ir visuomenėje", - pasakoja Janėnas.

Jei, pavyzdžiui, modernus šiuolaikinis butas tinkamai suplanuotas, nereikia keisti pertvarų, architektas pasiūlo tik spalvas, baldų išdėstymą. Tokia vienkartinė konsultacija gali kainuoti apie 100 litų. Pusdienio ekskursija su užsakovu po parduotuves ieškant tinkamų baldų kainuos panašiai. Jei architektui tektų projektuoti baldus - kaina, suprantama, kils. Kai tenka kurti naują būsto planą, architekto paslaugų įkainiai gali padidėti keleriopai.

Ščerbakas teigia, kad interjero projekto kaina priklauso ir nuo darbų sudėtingumo. Standartinio dviejų kambarių buto interjero projektas gali kainuoti nuo 2 iki 15 tūkst. litų.

Janėnas patikslina, kad atskiros paslaugos neturi kainų, paprastai vertinama darbų visuma. „Galima už nedidelio buto įrengimą paprašyti 1000 litų, bet juk daugeliui žmonių tai nemaži pinigai, už kuriuos galima įsigyti patinkantį baldą. Todėl reiktų vertinti situaciją objektyviai", - sako Janėnas.

Architektas prisipažįsta, kad įkainius gali nulemti ir architekto asmeninė simpatija ar antipatija užsakovui. Jei su žmogumi gera ir malonu bendrauti, pašnekovas prisipažįsta, kad kartais net sumažina savo darbo įkainius. Ir atvirkščiai, jei užsakovas vargina, kaina gali padidėti.

Nesenstančios idėjos

„Itin madingas, išskirtinis interjeras, atspindintis tik laikotarpio akimirką, paprastai labai greitai pasensta. Be manieringų ar itin madingų detalių įgyvendintas projektas gali džiuginti net kelias kartas", - tęsia Janėnas. Kai kurie specialistų pasiūlymai iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti paprasti, tačiau harmoningas suplanavimas ir funkcionalumas įvertinami tik laikui bėgant.