Palangos pliaže sutikti šunų šeimininkai: laužome taisykles – nėra ką daryti

Saulėtą popietę ant Palangos tilto teko sutikti draugų kompaniją su nedidele šibainu veislės atstove Luna. Ją vedžiojantis Rokas prasitarė, kad pajūryje jie dar tik kelias valandas. Lunos šeimininkas teigia, kad su kliūtimis planuojant atostogas nesusidūrė.

„Kai buvome praeitais metais, visos kavinės įsileido, duoda vandens šuniukui. Viešbučių ieškome per booking.com – tereikia pažymėti varnelę, kad keliauji su augintiniu, ir kažkaip visada randam. Aišku, mes labai anksti pradėjome ieškoti, dar 3 mėnesius atgal. Šįkart radome vietą, kurioje už šuniuką taikomas papildomas 10 eurų mokestis parai“, – įspūdžiais planuojant atostogas su augintine dalijasi Rokas.

Nors vyras teigia žinantis, kad poilsiautojų su šunimis prašoma rinktis Nemirsetos šunų paplūdimį ir bendrus pliažus apeiti, jis mano, kad tokios sąlygos yra tiesiog nepatogios.
Į paplūdimius atsivesti šunų negalima

„Yra šunų paplūdimys, bet jis labai toli gaunasi. Tai būna, kad palaužome taisykles, nes nėra ką daryti“, – atvirauja Lunos šeimininkas.

Tuo metu Basanavičiaus gatve su drauge ir šunimi vaikštinėjanti Reda teigia, kad į Palangą atvyko be nakvynės – esą tokios, ypač keliaujant su šunimi, pastarosiomis savaitėmis neįmanoma rasti.

„Su šuniuku sekasi neblogai, tačiau pastebėjome, kad čia visai nėra šunims skirtų vandens fontanėlių, ir ne visos kavinės pasiūlo dubenėlius su vandeniu. O juk oras – labai karštas. Gerai yra tai, kad čia daug parkų, netrūksta pavėsio, kuriame galima atsigauti, daug suoliukų. Dėl nakvynės skambinome visur, bet paskutines 10 dienų buvo labai mažas pasirinkimas, kur apsistoti, nes visos vietos išpirktos. Buvome radę tobulą vietą, kur ir vaizdas gražus pro langą, ir kaina tinkama – viskas tvarkoje, bet nepriima su augintiniais. Tokiais atvejais lieka nuoskauda“, – sako Reda.
Atostogos Palangoje su augintiniu: ar tai įmanoma?

Jai teko pastebėti, kad dažname viešbutyje už nakvynę su šunimi papildomas taikomas apie 10 eurų mokestis. Tačiau moterį glumina skelbimai, kuriuose esą kaina „sutartinė“ arba nenurodoma.

„Geriau tiesiog būtų nustatyta šuniuko nakvynės kaina – žmonės atvyktų, susimokėtų, ir viskas. Keista, kad kai kuriuose pasiūlymuose ta kaina tarsi lieka paslaptyje“, – stebisi Reda.

Kinologas palygino Lietuvos ir Italijos pajūrį: nieko panašaus

Į problemą, jog atostogų metu šunų šeimininkai Lietuvos pajūryje gali pasijusti nepageidaujami, su pasipiktinimu reaguoja ir kinologijos ekspertas Mindaugas Sėjūnas. Anot jo, sąlygų šeimininkams su šunimis Lietuvos pajūryje neina lyginti su sąlygomis, pavyzdžiui, Italijos paplūdimiuose.

„Matau, jog šią vasarą vis dar atsiranda komentuotojų, teigiančių, kad šunys – ligų ir kitų „zarazų“ platintojai, priminsiu, jog ši tema Vakarų Europos valstybėse seniai baigta ir uždaryta. Italijos specialistai atliko tyrimus ir nustatė, jog vandenį žymiai daugiau teršia žmonės, kurie maudosi išsitepę kremais nuo įdegio; tai patvirtinta specialiais laboratoriniais tyrimais. Ištyrus vandenį, kuriame maudėsi šuo, tarša buvo nulinė arba beveik nulinė. O štai JAV šunys naudoti saugant paplūdimius nuo taršos ir vaikant iš jų paukščius.

Kadangi Lietuvoje daug metų buvo neįmanoma maudytis su šunimi, keliaudavom į Italiją. Ten beveik kiekviename paplūdimyje – šunims atskirtas pliažas. Susimokėjus mokestį, parodžius pasą, gauni gultus žmonėms, gultą šuniui, dubenėlį, skėtį nuo saulės. Visur galima įsipilti geriamo vandens. Įrengti specialūs dušai šunims, sūriam vandeniui nuplauti. Apie tualetus, kurių pilna visur, manau ir rašyt nereikia. Šunų paplūdimiai turi ir taisykles. Šunis reikia vedžioti su pavadžiu tik sausumoje, vandenyje galima paleisti“, – skirtingą požiūrį į poilsiautojus su šunimis pastebi M. Sėjūnas.

Ne vietoje padėta letena užtraukia iki 120 eurų baudą

Nors vasarą vaikštinėjant bendruoju Palangos paplūdimiu galima sutikti ne vieną keturkojį, draudžiamieji ženklai nurodo, kad augintiniai paplūdimyje nepageidaujami. Kaip perspėja Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja Danutė Mikienė, gyvūnų laikymo Palangos miesto savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklių 5.1 punktas draudžia vesti, neštis, eiti su gyvūnais ar juos su savimi turėti teritorijose, patalpose, paplūdimiuose ir kitose viešosiose vietose, pažymėtose draudžiamuoju ženklu.

Išimtis gali būti taikoma tik gyvūnams, kuriuos naudoja pareigūnai, atlikdami jų kompetencijai priskirtas funkcijas, ir gyvūnams vedliams. Visais kitais atvejais, už pažeidimus yra numatyta administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 120 eurų.
Atostogos Palangoje su augintiniu

„Paplūdimys, skirtas lankytis su gyvūnais, yra įrengtas Nemirsetoje. Čia įrengtas patogus privažiavimas, automobilių stovėjimo vietos, paplūdimyje įrengti reikiami ženklai. Šį paplūdimį nuolat prižiūri UAB „Palangos komunalinis ūkis“ darbuotojai. Paplūdimyje, skirtame lankytis su gyvūnais, yra įrengtos persirengimo kabinos – prie jų pritvirtinti laikikliai, skirti laikinai pririšti augintinį, taip pat yra šiukšlių dėžės gyvūnų ekskrementams. Gyvūnų savininkai yra atsakingi už neagresyvų savo augintinių elgesį bei ekskrementų surinkimą“, – teigia D. Mikienė.

Anot jos, kitose paplūdimio atkarpose lankytis su gyvūnais negalima. Tokį sprendimą ji argumentuoja sakydama, jog ne visiems poilsiautojams priimtina (dėl higienos, alergijų ar kt.), kai šalia laksto ar net maudosi gyvūnai.

„Keturkojai gali gąsdinti kitus poilsiautojus, kelti triukšmą bei trikdyti poilsiautojų ramybę“, – pažymi D. Mikienė.

Ką veikti su augintiniu Palangoje: norint prie jūros, teks „atsitraukti“ 8 kilometrus

Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė taip pat akcentuoja, kad pajūrio poilsiautojams su šunimis yra skirtas paplūdimys Nemirsetoje. Vadinamojo šunų pliažo paplūdimio zona yra 300 metrų paplūdimio ruožas, nuo Palangos centro nutolęs apie 8 kilometrus.

Kaip aiškinama Palangos turizxmo informacijos centro puslapyje, iki paplūdimio iš Palangos galima nuvykti važiuojant Klaipėdos plentu iki Nemirsetos autobusų stotelės. Už 50 metrų posūkis į dešinę (laikytis dešinės) iki automobilių stovėjimo aikštelės. Žemėlapio nuorodą rasite čia.

„Nemirsetoje įrengtas pliažas, kuriame galima būti su augintiniais. Jame yra visa infrastruktūra, galima prisirišti ir pavadėlius, ir šiukšliadėžės papildomos, ir persirengimo būdelės šeimininkams. Aš pati mielai naudojuosi šiuo paplūdimiu, nes irgi turiu augintinį. Privažiavimas labai patogus, ir tikrai infrastruktūra pritaikyta visų poreikių tenkinimui“, – teigia R. Kmitienė.
Į paplūdimius atsivesti šunų negalima

Palangos turizmo informacijos centro direktorės teigimu, prie šunims draugiškų vietų Palangoje galima priskirti daugelį apgyvendinimo ir maitinimo įstaigų. O tai, kad miestas draugiškas gyvūnams, įrodo ir jame organizuojamos šunų ir kačių parodos.

„Palangos kurortas yra draugiškas augintiniams. Kai kuriuose viešbučiuose už augintinį taikomas papildomas mokestis, tačiau jo dydį kiekvienas viešbutis nustato individualiai. Atsivertus rezervacinę sistemą, joje aiškiai nurodyta, kokiomis sąlygomis augintiniai priimami, ir ar viešbutis draugiškas gyvūnams. Dažnas jų turi augintiniams paskyrę vieną korpusą ar aukštą, nes gyvūnams alergiškų žmonių negalima apgyvendinti patalpose, kuriose dažnai gyvenama su augintiniais“, – sako R. Kmitienė.

Paklausta, ką smagaus kartu su augintiniais gali nuveikti poilsiautojai kurorte, Palangos turizmo informacijos centro direktorė nurodo keletą idėjų pažintiniam, aktyviam ir ramiam laisvalaikiui.

„Tiems, kas augina šunyčius, siūlyčiau kad ir su pačiais augintiniais apsilankyti šunų muziejuje, kuriame išties daug egzempliorių pamatysite – ir saldžių, ir nesaldžių, ir didelių, ir mažų, ir miniatiūrinių. Su šunimis galima apsilankyti Palangos kavinėse, kuriose dažnai augintiniams iškart pasiūlomas ir vandens dubenėlis. Galima aktyviai praleisti laiką pasivaikščiojant pušynais, pasipliuškenti ir pasilepinti saulės voniomis Nemirsetos pliaže – turbūt tai viena geriausių pramogų pajūryje tiems, kurie keliauja su augintiniais“, – idėjomis dalinasi R. Kmitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (294)