Kramtukus išims iš prekybos

Rankų darbo kramtuką iš lietuvių kūrėjos dovanų gavusi Sotera pasakojo, kad šią pamoką išmoko ir nori pasidalinti su kitomis mamomis. „Niekad daugiau… Arba kodėl daugiau niekad vaikui nebeduosiu tokio tipo kramtukų. Prieš kurį laiką gavau nuo vienos lietuvių kūrėjos tokį kramtuką dovanų. Kartais galbūt trukdo mano naivus pasitikėjimas žmonėmis, bet šį kartą vos nesibaigė nelaime. Nusisukau vos kelioms sekundėms ir mano 5 mėn. kūdikis sugebėjo „atkąsti” kramtuką, dėl ko išbyrėjo jo visos smulkios dalys. Taip aš kalta, kad tokį kramtuką įdaviau savo vaikui, bet tikrai naiviai tikėjau, kad mūsų lietuvių kūrėjos yra atsakingos ir žinančios, ką daro. Ši istorija yra gera pamoka man ir gera pamoka visiems jums. Meskit lauk tokius rankų darbo kramtukus, nes nežinia, kada gali baigtis nelaime. Jaučiuosi atsakinga apie tai garsiai kalbėti, net ir tada, kada iš dalies atrodau šiek tiek neatsakinga mama (visi mes darome klaidų), bet tikiu, kad kalbėdami garsiai apie tai, galbūt net kažkam išgelbėsiu gyvybę. Rinkitės tik tokius kramtukus, kurie atitinka visus EU nustatytus saugumo reikalavimus, turi sertifikatus. Būkite saugūs ir sveiki. Drebančia ranka ir širdimi rašau. Esu labai išsigandusi….“, – rašė žinoma mama.

Susisiekus su gamintoja, įmonės „Karamba“ įkūrėja, ši nuoširdžiai atsiprašė už įvykusį incidentą. „Labai gaila, tačiau ši informacija teisinga. Man pačiai, kaip mamai, dreba rankos, vien nuo minties kad su meile darytas kramtukas sukėlė mažylio susilaukusiai šeimai didžiulį išgąstį, labai dėl to apgailestauju. Šiuos gaminukus iš karto išimame iš prekybos“, – sakė moteris.

Sotera Šveikauskaitė

Ką daryti vaikui užspringus?

Medikas, vaikų chirurgijos rezidentas Benediktas Jonuška pasakojo, kad beveik kiekvieno budėjimo metu vaikų priėmimo skyriuje tenka susidurti su įvairaus amžiaus vaikais, kurie springsta, galimai suvalgo įvairių daiktų ir sukelia ypač daug streso aplinkiniams. Apie 80 proc. visų vaikų springimų atitenka vaikams mažesniems nei 3 metai, bet dažniausiai 1-2 metų vaikams.

„Dažniausiai (36-55 proc. visų Vakarų populiacijoje) springstama, kai į kvėpavimo takus patenka žemės riešutai, taip pat kiti dažnai sukeliantys springimą veiksniai yra įvairūs kiti riešutai, sėklos (arbūzų sėklos), spraginti kukurūzai, įvairūs daiktai iš metalo ir žaislų dalys. Naujagimiai ir kūdikiai dažniausiai springsta maistu, o vyresni – nevalgomais daiktais“, – pasakojo specialistas.

Jis pateikė trumpą atmintinę, ką daryti vaikui užspringus:

  • Užspringus ir vaikui kosėjant nieko daryti nereikia, nes spontaninis kosulys yra efektyviausias ir saugiausias būdas pašalinti svetimkūnį. Leiskite vaikui kosėti ir sekite jo būklę. Netrankykite per nugarą, jei vaikas kosėja ar garsiai verkia, nes tuomet galite padaryti visišką obstrukciją svetimkūniui nusileidus giliau.
  • Apžiūrėkite vaiko gerklę, jeigu matote svetimkūnį – pabandykite jį ištraukti. Jeigu jo nematote, neieškokite jo pirštu aklai, nes galite jį įstumti dar giliau.
  • Jeigu matote, kad kosulys yra neefektyvus, kvieskite GMP ir įvertinkite vaiko sąmonės būklę. GMP geriausia kviesti visada, kai kyla abejonių dėl vaiko būklės.
  • Jokiu būdu nekratykite vaiko paėmus už kojų, ypač tai pavojinga kūdikiams dėl galvos smegenų traumavimo ir sukrėsto vaiko sindromo.
  • Jei vaikas yra sąmoningas, bet kosulys yra neefektyvus – galite padėti sutrenkiant per nugarą. Paimkite vaiką ant dilbio, arba palenkite į priekį, kad galva būtų žemiau ir penkis kartus trenkite delnu per viršutinę nugaros dalį, tarp menčių.
  • Jeigu smūgiai buvo neefektyvūs ir svetimkūnis liko, apverskite vaiką ir penkis kartus spustelkite pirštais krūtinę ties krūtinkaulio centru, jeigu tai vyresnis nei 1-erių metų vaikas tuomet atlikite penkis pilvo paspaudimus, kiek žemiau krūtinkaulio, tai dar vadinamas Heimlich’o manevras.
  • Kartokite sutrenkimus per nugarą ir paspaudimus, kaskart įvertinkite gerklę, ar joje nėra svetimkūnio
  • Vaikui praradus sąmonę vaiką paguldykite, atverskite smakrą ir pradėkite gaivinimą: įpūtimai ir krūtinės paspaudimai.


Dviejų vaikų mama Sotera dar kartą perspėja mamas ir ragina rinktis tik sertifikuotus, saugumo reikalavimus atitinkančius daiktus bei žaislus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)