Snieguolė, kuriai per 50 metų, kelis dešimtmečius dirbo komunikacijos konsultante. Keičiant darbo vietą, teko sulaukti keisto klausimo – susijusio su amžiumi.

„Jis manęs neįžeidė, bet per darbo pokalbį vadovas paklausė – ar jūs gerai jausitės, jeigu jums vadovaus jaunesnė kolegė. Nustebau dėl tokio klausimo – pirmą kartą su tuo susidūriau tiesmukiškai su savo amžiumi, bet tai nesudarė problemų mane priimti į darbą ir toliau sėkmingai dirbti ir kilti karjeros laiptais toje srityje“, – pasakoja Snieguolė Matonienė.

Nors moters istorija sėkminga, tačiau kitiems panašaus amžiaus žmonėms, anot profsąjungų, – liūdniau. 50-mečiai ir vyresni žmonės piktinasi girdėdami darbdavius šnekant, kad darbuotojai tingi dirbti.

„Jie su ašaromis akyse pasakoja savo istorijas, kad iš tiesų turi didžiulį norą dirbti, nes iki pensijos lieka 10 metų, o darbo stažas dar nėra iki galo išdirbtas. Jie dirbtų bet kokį darbą, bet tiesiog susiduria su barjeru, kad pretenduojant į darbą, darbdaviui užtenka paklausti, koks yra amžius, tuo pokalbis ir baigiamas“, – pasakoja Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Darbdaviai sako – vyresnius darbuotojus vertina, bet kai kuriems trūksta įgūdžių, kurie reikalingi labai kintančioje darbo rinkoje.

„Šioje vietoje vyresni žmonės, deja, turiu konstatuoti – atsilieka nuo gyvenimo. Prieš kelias dienas su premjere kalbėjome, kad mūsų perkvalifikavimo sistema – labai archajiška. Ji nespėja su technologiniais pokyčiais, naujais darbo rinkos reikalavimais“, – pažymi Darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas.

Snieguolė apie vyresnius darbuotojus turi kitokią nuomonę.

„Jie geba pasakyti, kad „aš kažko nežinau“, ko nepasako jauni žmonės turbūt dėl patirties ir noro pasirodyti geriau jie nepasakys, kad kažko nemoka. Todėl susidaro įspūdis, kad neva tie jauni žmonės turi daugiau žinių, įgūdžių“, – sako moteris.

Užimtumo tarnyba skaičiuoja, kad iš viso yra 90 tūkst. 50 metų ir vyresnių bedarbių. Problemų įsidarbinti kyla dėl to, kad jų profesijos nebetinkamos šiuolaikinei darbo rinkai, jie bijo persikvalifikuoti. Tačiau įsidarbina vis daugiau. Pernai – iki 4 tūkst. per mėnesį, o šiemet – jau per 5 tūkst.

„Sakyti, kad darbdaviai diskriminuoja dėl amžiaus – nebegalima, nes tikrai dėl darbo jėgos trūkumo reikalingi ir vyresnio amžiaus darbuotojai. Tačiau čia didesnė problema, kad vyresni yra mažiau motyvuoti ir nemaža dalis asmenų neprisitaiko prie besikeičiančios darbo rinkos“, – komentuoja Užimtumo tarnybos atstovė Giedrė Vitė.

Dėl amžiaus diskriminacijos darbo rinkoje Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba šiemet jau sulaukė 68 skundų, pernai – 123.

„Dėl įvairių priežasčių. Kai kurie nurodo, kad skelbimuose nurodomas tam tikras amžius arba paskambinus ir darbinantis sako, kad jūsų amžiaus per didelis, nes ieškome vairuotojų, kuriems būtų mažiau nei 50 metų“, – sako Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

Štai prekybos tinklai skelbia, kad jiems amžius – nesvarbu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (257)