Užvis blogiausia tai, kad neigiamos netinkamo augalo pasirinkimo pasekmės ima ryškėti tik po 10–15 metų, o daugelis žmonių nesugeba iš anksto numatyti konkretaus medžio galių. Aišku, tereikia pamatyti, kaip atkakliai tarp šaligatvio plytelių kalasi žolė, kad taptų aišku, jog gamta pajėgi vešėti net ir ten, kur iš pažiūros neįmanoma. Gi medžio šaknys, įnirtingai besiplėsdamos, gali pakenkti daug labiau negu žolė. Aišku, šaknys – ne vienintelė rimta problema, su kuria galima susidurti. Ne ką menkesnį pavojų gali sukelti ir medžio vainikas.

Prieš pereinant prie konkrečių kokią nors grėsmę ilgainiui pradedančių kelti medžių sąrašo, derėtų pasakyti, jog pastatams nėra tinkama daugelio medžių kaimynystė. Nors linkstama manyti, kad prasčiausias pasirinkimas galėtų būti – bukas, guoba, kaštonas, beržas arba maumedis, visa ši grupė tiesiog nublanksta prieš toliau pateiktą penketuką iš portalo novate.ru.

1. Uosis

Uosis – vienas sparčiausiai mūsų kraštuose augančių medžių ir būtent su šia savybe tenka sieti tam tikrus sunkumus. Visgi didžiausią grėsmę kelia galinga uosio šaknų sistema. Šio medžio šaknys tokios stiprios, kad gali pakelti net iš betono išlietus pamatus, o jau tada grėsmė iškyla visam pastatui.

2. Liepa

Tai dar vienas labai greitai augantis medis. Sparčiausiai liepos kamienas storėja ir šaknys plečiasi per dvejus pirmuosius augimo metus. Taigi, jau šiuo laikotarpiu medžio šaknys gali gerokai pakenkti namo pamatams arba plytelėmis išklotiems takeliams. Saugus liepos atstumas iki tokio tipo objektų – dešimt metrų.

3. Tuopa

Šios rūšies medžiai sodybai grėsmę kelia ne tik dėl masyvių, ganėtinai arti žemės paviršiaus augančių ir net 20 metrų spinduliu pajėgių išsiplėsti šaknų. Tuopos pavojingos dar ir todėl, kad turi minkštą, trapią medieną, taigi, pakilus kiek stipresniam vėjui gali nulūžti.

4. Ieva

Šis medis taip pat pasižymi ypač galinga šaknų sistema. Nekyla abejonių, kad prie namo auganti ieva būtinai kurioje nors vietoje kilstelės pamatus. Ievos šaknys gali išsiplėsti net 12 metrų spinduliu. Kartais tai reiškia, kad kone visas sklypas bus okupuotas vieno medžio.

5. Klevas

Be šaknų sistemos keliamo pavojaus, yra ir dar viena priežastis, kodėl klevo sodo sklype geriau nesodinti. Dalykas tas, kad šitas medis labai godus vandens, taigi, jis įnirtingai siurbs iš dirvos ne tik drėgmę, bet ir naudingas medžiagas, palikdamas kitus augalus be vertingųjų išteklių. Štai kodėl klevui ne vieta ne tik prie namo, bet ir prie gėlyno arba daržo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)