Šį eksperimentą atliko mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ kartu su inžinerinės informatikos mokslų daktare Egle Radvile, kuri sukūrė specialų algoritmą, gebantį atpažinti emocijas ir įvertinti, kaip greitas internetas prisideda prie žmogaus laimės pojūčio, rašoma pranešime spaudai.

Mokslininkė pasakojo, kokios bus dirbtinio intelekto panaudojimo galimybės ateityje ir kokius pokyčius jis atneš į mūsų kasdienį gyvenimą ir darbo rinką.

Dirbtinio intelekto sprendimai mūsų kasdienybėje

E. Radvilė neabejoja, kad dirbtinis intelektas pagerins mūsų gyvenimo kokybę ir leis gyventi lengviau ir paprasčiau, nesukant galvos dėl kasdienių pasikartojančių darbų. Pradedant nuo kliūtis aplenkiančių robotų siurblių, jus prisimenančio išmaniojo virdulio, sumanios žoliapjovės iki protingų savaeigių automobilių su dirbtinio intelekto elementais.

Dirbtinio intelekto pritaikymas svarbus ne tik buityje ir kasdienėje rutinoje, bet ir kitose visuomenei svarbiose sferose – medicinoje, pardavimuose, išmaniųjų miestų kūrime ir planavime, įgyvendinant socialinius pokyčius, keičiant infrastruktūrą ir daugelyje kitų.

Šį eksperimentą atliko mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ kartu su inžinerinės informatikos mokslų daktare Egle Radvile, kuri sukūrė specialų algoritmą, gebantį atpažinti emocijas ir įvertinti, kaip greitas internetas prisideda prie žmogaus laimės pojūčio.

Šiandien savo kasdienybėje jau galime sutikti daug dirbtinio intelekto apraiškų. Dirbtinio intelekto technologijų plėtra įgauna vis didesnį pagreitį. Įdiegus šiuos sprendimus laukiama dar didesnio išmanių daiktų ir paslaugų proveržio.

Anot mokslininkės, dirbtinio intelekto pagrindas – nuolatinis mokymasis, todėl jo tobulėjimas ir panaudojimo galimybės yra labai plačios. Svarbu rasti metodus, kaip juos pritaikyti, siekiant palengvinti žmonių gyvenimą.

Svarbu lavinti kūrybines ir strategines savybes

Dirbtinis intelektas taip pat prisidės prie darbų automatizavimo ir padės atlikti pasikartojančias, daug pridėtinės vertės nekuriančias funkcijas.

„Jau dabar matome, kad daug laiko užimančius techninius darbus, tokius kaip sistemizavimas, rūšiavimas ar dokumentų tvarkymas ilgainiui pakeis dirbtinio intelekto sprendimai. Jie padės sutaupyti daug laiko ir kaštų, taip sumažindami žmogui tenkantį darbo krūvį. Štai šveicarai ateityje planuoja dirbti vos kelias dienas per savaitę, nes likusį darbą už juos atliks dirbtinio intelekto principais veikiančios mašinos“, – pasakojo E. Radvilė.

Ji pastebi, kad būtent dėl šios priežasties dar svarbesnės taps žmogaus kūrybinės ir strateginės savybės, todėl jas lavinti ir auginti svarbu jau dabar.

Šį eksperimentą atliko mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ kartu su inžinerinės informatikos mokslų daktare Egle Radvile, kuri sukūrė specialų algoritmą, gebantį atpažinti emocijas ir įvertinti, kaip greitas internetas prisideda prie žmogaus laimės pojūčio.

Nors dirbtinio intelekto sprendimai versle dar nėra naudojami masiškai, technologijų gigantės sparčiai diegia juos savo verslo procesuose. Dirbtiniam intelektui dažnai patikimi jau ne tik monotoniniai darbai, bet ir skaičiavimas, klasifikavimas bei verslo prognozės. Taip pat auga specialistų, dirbančių su dirbtinio intelekto sistemomis, poreikis.

Eksperimentas: kokią įtaką interneto greitis turi mūsų laimei?

Nors veido nuskaitymo ir atpažinimo technologija yra naudojama jau seniai, tačiau sužinoti, kaip interneto sparta veikia mūsų emocijas buvo išbandyta pirmą kartą.

Dirbtinio intelekto mokslininkė E. Radvilė sukūrė algoritmą, kuris sugeba suprasti emocijas, analizuodamas net menkiausius veido judesius. Pavyzdžiui, veido raumenų susitraukimus, lūpų judesius, žvilgsnį ir kitus parametrus. Šie duomenys padeda nustatyti laimės indeksą.

Eksperimentas patvirtino hipotezę, kad nuo interneto greičio priklauso žmogaus emocijos. Kuo internetas spartesnis – tuo geresni žmogaus pojūčiai.

Tyrimo eiga buvo labai paprasta: dalyviai naudojosi dviejų skirtingo greičio internetu. Lėtesniu ir greitu „Tele2 Laisvu internetu“. Pasitelkę dirbtinį intelektą tyrėjai nustatė, kad geras internetas tiesiogiai prisideda prie didesnio laimės pojūčio.

Pasimatuokite savo laimės indeksą

Dabar išbandyti dirbtinio intelekto emocijų matuoklį galite ir jūs. Eksperimento metu naudotas įrankis bus eksponuojamas Vilniaus (liepos 23 – 25 d.), Kauno (liepos 30 – rugpjūčio 1 d.) ir Klaipėdos (rugpjūčio 6 – 8 d.) prekybos centruose „Akropolis“. Emocijų matavimas yra momentinis, o duomenys nebus renkami ir išsaugomi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)