Kas yra pozityvumas sekso atžvilgiu?

Palankiai seksą vertinantis žmogus yra pasirengęs kuo daugiau sužinoti apie savo paties kūną, domisi, kuo ypatingi kitų žmonių kūnai, be to, dažniausiai yra nusiteikęs intymumui ir pokalbiams sekso temomis, paaiškino portalo „Health“ kalbinta Floridoje (JAV) įsikūrusi psichologė Rachel Needle, kartu su kolegomis vadovaujanti Šiuolaikinės seksualinės terapijos institutui, teikiančiam konsultacijas ir praktinius užsiėmimus poroms ir seksologams iš įvairių pasaulio šalių.

Pozityvus požiūris į seksą apima ir pasirengimą be jokio gėdos jausmo priimti savo paties seksualumą, nusiteikimą jį tyrinėti, taip pat nuo bet kokių vertinimų atribota toleranciją kitų asmenų seksualinei raiškai, įskaitant seksualinį elgesį, lytį, seksualinę tapatybę ir anatomiją.

Tai, kas išvardyta, – ne viskas. Pozityviai į seksą žvelgiantis asmuo ne tik palankiai vertina seksualinę patirtį ir noriai dalijasi sekso paįvairinimo idėjomis. Kaip teigia Theo Burnesas, psichologo praktika Los Andžele besiverčiantis specialistas ir Antioko universiteto Kalifornijoje klinikinio parengimo centro direktorius, pozityvumą sekso atžvilgiu derėtų sieti ir su rūpesčiu sekso pramonėje dirbančiais žmonėmis, kova už jų lygiateisiškumą ir jų darbo dekriminalizavimą. Ši sąvoka gali apimti ir tinkamo, t. y. ne vien susilaikymą ir baimę propaguojančio, lytinio švietimo siekį. Pozityvų požiūrį į seksą skatinančio žmogaus dėmesio objektu gali tapti ir sekso pateikimo žiniasklaidoje ir kitoje medijoje aspektai – išaiškinimas, kad pornografija, filmai ir reklamos, kuriose gausu sekso elementų, vaizduoja tik tam tikro tipo asmenis, o likusius palieka užribyje.

Pozityvumą sekso atžvilgiu demonstruojantis asmuo yra toksai, kuriam nesibaiminama išsakyti savo nuogąstavimų, atskleisti vidinių stigmų, prisipažinti apie juntamą gėdą, teigia Th. Burnesas.

„Jei tavo požiūris į seksą išties pozityvus, kas nors gali nepabūgti kreiptis į tave sakydamas: „Baisiausiai nerimauju dėl tam tikrų eksperimentų su savo partneriu, todėl būtinai noriu apie tai pasikalbėti“, – aiškina Th. Burnesas.

Kas NĖRA pozityvumas sekso atžvilgiu?

„Pozityvų nusistatymą sekso atžvilgiu įrodo ne solidi seksualinė patirtis, gausybė seksualinių partnerių ar nenumaldomas libido, o nuo bet kokio kritiško vertinimo atribotas požiūris į lytinius santykius ir kalbas sekso temomis bei gebėjimas atvirai tokiose kalbose dalyvauti“, – akcentuoja Th. Burnesas.

Pozityviai sekso atžvilgiu nusiteikęs žmogus jokiu būdu nemėgins paneigti abiejų pusių nusiteikimo intymiems santykiams aktualumo, teigia Long Ailando seksualinės terapijos instituto direktorė seksologė Rosara Torrisi.

„Pozityvus nusiteikimas sekso atžvilgiu gali neturėti nieko bendra su skatinimu pasiduoti kokiai nors seksualinei orientacijai, kalbomis apie minimalų arba maksimalų seksualinių partnerių skaičių, taip pat skatinimu užsiimti kokiais nors seksualiniais žaidimais, – aiškina ji. – Bet kokios nuostatos ir spaudimas, nukreipti į seksualinę raišką, yra nesuderinami su seksualiai pozityvaus individo nuostatomis.“

Taigi, natūralūs polinkiai ir abipusis sutikimas yra laikytini privalomomis sąlygomis pozityviai į seksą orientuoto žmogaus sąmonėje.

Kodėl pozityvumo sekso atžvilgiu tema vis labiau eskaluojama?

Pozityvumas sekso atžvilgiu nėra vien nuostata, su kuria žmonės tapatinasi: tai dar ir politinį bei socialinį judėjimą apibūdinanti sąvoka.

„Vienu iš to judėjimo variklių tapo supratimas, kad seksualumas dažniausiai būdavo suvokiamas kaip kažkas slapto, gėdingo, nesveiko, o atviras seksualumo demonstravimas, nesvarbu, ar tai būtų kalbos sekso temomis, ar dar kas nors, apskritai buvo vargiai įmanomas, – nurodo Th. Burnesas. – Taigi, judėjimo už pozityvų požiūrį į seksualumą lozungu galėtų būti raginimas suprasti, kad žmogui bręstant seksualumas susiformuoja lygiai taip pat, kaip ir kitos jo savybės, kad tai nebūtinai yra kažkas nenormalaus arba gėdingo, kad pokalbiuose apie seksą, seksualumo pažinime ir kituose panašiuose dalykuose, didinančiuose pasitikėjimą ir gerinančiuose komunikaciją vykstant seksualiniam procesui, nėra nieko nenormalaus ar netinkamo.“

Judėjimas, apie kiurį užsiminta, anaiptol nėra naujas, tačiau tik pastaruoju metu diskusijų apie pozityvumą sekso ir seksualumo atžvilgiu padaugėjo. Jas paskatino tokios įžymybės kaip Lady Gaga, Amber Rose, Jessica Biel ir Lizzo, viešai prabilusios apie asmeninę patirtį ir akcentavusios tokius klausimus kaip gėdinimas, seksualumo demonstravimas, seksualinė prievarta, savo kūno priėmimas, lytinė sveikata bei atsakomybė.

Įtakos šių ir kitų panašių temų aktualizavimui padarė ir įvairios televizijos laidos bei programos. Viena iš jų – amerikiečių televizijos tinklu ABC transliuojamas šou „The Bachelorette“. Tai pažintis ir tinkamos poros paieškas imituojantis žaidimas, kurio metu netekėjusi jauna moteris turi išsirinkti partnerį iš būrio pretendentų. Pastarojo sezono herojė – 30-ies Katie Thurston. Kadangi ne kartą pademonstravo, kaip laisvai jaučiasi kalbėdama sekso temomis, frazė „pozityvi sekso atžvilgiu“ ypač dažnai minima, kai norima ją apibūdinti.

„Į šou atėjau neturėdama jokio plano. Tiesiog tikrai esu tokia, kokia atrodžiau visą tą laiką, – patikino K. Thurston vienos tinklalaidės eteryje. – Tiktai vėliau supratau, koks išskirtinis buvo mano amplua, ir tai mane labai nustebino – juk dabar 2021-ieji ir moterys, manau, tikrai turėtų laisvai jaustis kalbėdamos apie savo seksualumą.“

„Didžiuodamasi galiu pasakyti, kad pati kalbėdama apie tai jaučiuosi visiškai komfortiškai, – tęsė K. Thurston. – Turiu vilties, kad labai greitai moterys taps bent šiek tiek atviresnės, kadangi pozityvus požiūris į seksą labai svarbus santykiams su partneriu, santykiams su savimi, asmeninei gerovei ir dar daug kam, ypač šiuo tebesitęsiančios COVID-19 pandemijos laikotarpiu.“

Ryšys tarp žmogaus požiūrio į seksą ir jo savijautos

Pozityvus nusiteikimas sekso atžvilgiu – tai sveikas, netgi sveikatą gerinantis požiūris. Šiai minčiai pritaria kuo įvairiausios organizacijos. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) – viena iš jų. Kaip teigiama viename iš PSO informacinių biuletenių, pozityvus ir atsakingas požiūris į seksualumą ir lytinius santykius – svarbiausia lytinės sveikatos sąlyga.

„Pozityviai sekso atžvilgiu nusiteikę asmenys išsiskiria geresne lytine sveikata, – akcentuoja R. Needle. – Daugeliu atvejų lytinė sveikata siejasi su tinkamu savo seksualumo pripažinimu ir gebėjimu priimti su juo susijusius sprendimus bei jį analizuoti.“

Lytinės sveikatos būklė lemia ir tikimybę patirti seksualinį malonumą, apsisprendimą kreiptis dėl sveikatos priežiūros (įskaitant ir reprodukcinės sveikatos priežiūrą) paslaugų, komunikavimo su partneriu įgūdžius, nuo kurių priklauso, kaip aiškiai pasakysime, ko norime ir ko mums reikia, taip pat žinojimą, kaip saugotis nuo nepageidaujamo nėštumo ir sumažinti lytiškai plintančių infekcijų riziką, o prireikus pasirūpinti jų gydymu.

Pozityvumas sekso atžvilgiu gerina ir psichinę žmogaus sveikatą.

„Jis gali sumažinti atskirties jausmą, vedantį prie tokių būklių kaip nerimas ir depresija, taip pat padėti atsikratyti gėdos ir įvairių stigmų“, – vardija Th. Burnesas ir priduria, kad atsikračius gėdos ir stigmų dažnai įgyjama tam tikrų sveikatos požiūriu naudingų įpročių.
Kaip išsiugdyti pozityvų požiūrį į seksą?

Pirmiausia, būtina suvokti, kad tokį požiūrį išsiugdyti tikrai galima.

„Pozityvus požiūris į seksą siejasi ne tiek su seksualine patirtimi, tapatybe ir kt., kiek su bendra nuomone apie seksualumą, – nurodo R. Torrisi. – Neturi reikšmės, ar seksą išmėginote vien masturbuodamiesi, ar su galybe partnerių, ar apskritai dar nemėginote. Pozityvumą sekso atžvilgiu formuoja tam tikros vertybės, skatinančios pripažinti tiek savo, tiek kitų seksualumą. Šita savybė be jokių išlygų gali būti būdinga ne vien poligamiškiems ar į eksperimentus lovoje linkusiems asmenims.“

Pasak R. Torrisi, bent Jungtinėse Valstijose supratimas, kas yra lytiški santykiai abipusiu sutikimu, seksualinis malonumas, lytinė funkcija, tapatybė, orientacija, elgesys ir išraiška, iš esmės pagerėjo. Vis dėlto darbo dar yra.

„Šalyje ligi šiol reiškiasi dvi tendencijos, – teigia ji. – Viena vertus, esame pamišę dėl seksualumo, kita vertus, seksualumas mus gąsdina. Nė vieno iš šių kraštutinumų negalima laikyti prielaida pozityviam požiūriui į seksą. Kad toks susiformuotų, būtina pripažinti begalę niuansų, realius milijardų žmonių ypatumus ir jų tiesas.“

Analizuojant Jungtinėse Valstijose dominuojantį požiūrį į seksą, pavyksta perprasti kultūrą, kurioje išaugo daugelis amerikiečių.

„Mes nuolatos bombarduojami vaizdais, skatinančiais vien galvoti, bet jokiu būdu ne kalbėti, apie seksą“, – pamini Th. Burnesas.

Žmogui, norinčiam suprasti, kaip išsiugdyti pozityvų požiūrį į seksą, psichologas siūlo apsilankyti pas terapeutą, paskaitinėti specialią literatūrą arba panašyti kuo įvairesnes svetaines.

„Pozityvus nusiteikimas sekso atžvilgiu nebūtinai skatina plėsti seksualinę patirtį, nors jei žmogus to nori ir elgiasi saugiai, atsakingai bei atsižvelgdamas į kitų prioritetus, toksai scenarijus taip pat tikėtinas“, – nurodo Th. Burnesas.

Visgi bendriausią apibrėžimą, kas yra pozityvumas sekso atžvilgiu, galima formuluoti ypač paprastai: tai atviras savo pačių ir kitų asmenų seksualumo priėmimas, atsižvelgiant į savo ir kitų turimus troškimus ir sukauptą patirtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)