„Bet kuris kūrinys, kurį pasirenkame groti, turi tapti ypatingas. Būna, kad muziką pamilti reikalauja pastangų. Bet jei pats tos muzikos nepamilsti, abejingumą jaučia ir klausytojai. Su visais pasirinktais kūriniais ieškau savito ryšio – tai yra sėkmingo atlikimo pirminė prielaida“, savo požiūriu į muzikavimą dalinasi L. Geniušas. Akivaizdu, kad ryšį su muzika jis užmezga ypač stiprų – atlikėjo pasirodymai nepalieka abejingų, o susižavėjimą kelia tiek pianisto meistriškumas, tiek artistiškumas.

L. Geniušas yra įsitvirtinęs kaip vienas įdomiausių ir ryškiausių savo kartos pianistų. Giriamas už savo talentą ir brandą, atlikėjas yra nuolat kviečiamas groti rečitalius prestižinėse koncertų salėse (Londono „Wigmore Hall“, Amstedarmo „Concertgebouw“, Paryžiaus „Salle Gaveau“ ir kt.). Šalia solinio repertuaro, atlikėjas yra aistringas kamerinės muzikos mylėtojas. Būdamas nepaprastai smalsus muzikantas, jis su malonumu atlieka šiuolaikinių kompozitorių kūrinius ar imasi retai koncertų salėse skambančio repertuaro atgaivinimo.
Dalia Dėdinskaitė ir Gleb Pyšniak  (Egidijaus Kindurio nuotr.)

Kintų muzikos festivaliui pianistas parengė kamerinės muzikos programą drauge su D. Dėdinskaite ir G. Pyšniaku, kurie jau ne pirmus metus yra jo scenos partneriai. Tiek D. Dėdinskaitė, tiek G. Pyšniakas turi sukaupę solidžią patirtį kaip solistai ir kamerinės muzikos atlikėjai. Abu muzikantai studijavo prestižiniame Vienos muzikos ir atlikimo menų universitete, yra koncertavę daugelyje Europos šalių, JAV ir kt.

Nuo 2018 metų violončelininkas G. Pyšniakas yra Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Čiurlionio kvarteto narys, nuo 2019 m. – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektorius. Smuikininkė D. Dėdinskaitė nuo 2017 m. dirba Vienos muzikos ir atlikimo menų universitete žymaus austrų profesoriaus Christiano Altenburgero klasės asistente.

Kaip pasakoja L. Geniušas, atlikėjai susipažino prieš daugiau nei penkerius metus Klaipėdoje. „Radome daug bendrų požiūrio į meną taškų ir greitai susidraugavome. Dalią ir Glebą suformavo fantastiška muzikinė kultūra Vienoje. Jie puikūs muzikantai ir labai mieli žmonės“, pasakoja pianistas.

L. Geniušas Kintų muzikos festivalyje lankosi pirmą kartą ir per keletą dienų jau spėjo pamilti Kintus. „Tai unikalus kampelis, kurį drąsiai galiu lyginti su Kuršių nerija. Kintai man – labai prie širdies savo gamta ir ramybe, tyla, tyrumu. Be to, didžiulį įspūdį kelia šio regiono senovinis palikimas, vokiško stiliaus architektūra sukuria ypatingą atmosferą“, pirmaisiais įspūdžiais iš Kintų ir Pamario krašto dalinasi pianistas.

Išskirtinė galimybė išgirsti Luką Geniušą su D. Dėdinskaite ir G. Pyšniaku – jau šį sekmadienį, 19 val., Kintų Didžiojoje bažnyčioje. Koncertą „Pasaulio žydų keliais“ remia Geros valios fondas.

Liepos 18, 19:00
Kintų Didžioji bažnyčia
PASAULIO ŽYDŲ KELIAIS
Lukas Geniušas (fortepijonas)
Dalia Dėdinskaitė (smuikas)
Gleb Pyšniak (violončelė)

PROGRAMA
Anatolijus Šenderovas | „Giesmių giesmė“
Felix Mendelssohn | Sonata violončelei ir fortepijonui D-dur Nr. 2, op. 58
Mieczysław Weinberg | Fortepijoninis trio op. 24

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)