„Facebook“ paskyroje „Žemaitis Antanas“ pasidalinta informacija apie 2015 metais žurnale „Nature“ išspausdintą straipsnį, kuriame aptariamas amerikiečių biologų eksperimentas su šikšnosparnių koronavirusu, susijusiu su pasaulį 2013 metais gąsdinusiu SARS. Jo metu sukurta hibridinė viruso versija, galinti užkrėsti žmones. Toje pačioje žinutėje pridėtos grotažymės, siejančios šią informaciją su šiuo metu vykstančia pandemija #2019nCoV, #SarsCov2, #Covid19, #SHC014, #Plandemia, #Plandemija.

„Melo detektorius“ nusprendė išsiaiškinti, ar tokios sąsajos yra pagrįstos.

Pasaulį 2015 metais išvydęs dirbtinis virusas, galintis užkrėsti žmones, pavadintas SHC014. Tai – ne vienintelis tokiomis savybėmis pasižymėjęs virusas, mat mokslininkai šikšnosparnių koronavirusą, sugebantį daugintis žmonių kūnuose ir užkrėsti kitus, buvo izoliavę jau 2013 metais.

Tačiau, vien tik šių duomenų nepakanka tam, kad būtų galima susieti SHC014 virusą su SARS-Cov-2.

2020 metais atlikta bioinformatinė analizė parodė, kad COVID-19 sukeliantis SARS-Cov-2 virusas nėra susijęs su jokiais žinomais dirbtiniais koronavirusais, tarp jų ir SHC014 virusu, tiesą sakant, analizės išvadose pabrėžiama: „Mes įtraukėme į savo analizę keletą galimų sintetinių koronavirusų formų ir atmetėme versiją, kad chimerinis SHC014-MA15 virusas gali būti susijęs su SARS-CoV-2, kuris yra dabartinės pandemijos priežastis.“

Išvados: kol mokslininkai nepriėjo aiškių ir vieningų išvadų, aiškindamiesi naujojo koronaviruso kilmę, bet koks SARS-Cov-2 viruso lyginimas su praeityje atliktais šikšnosparnių virusų eksperimentais tėra nepagrįsta spekuliacija. Italų mokslininkai, analizavę virusus, specifiškai atmetė SHC014 viruso sąsajas su pandemiją sukėlusiu SARS-Cov-2 viruso. Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ daro išvadą, kad be papildomo paaiškinimo panašūs palyginimai gali klaidinti skaitytojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)