Kyla pavojus gyvūnams

R. Ribačiauskas sako, kad tvoros statytojai, matyt, pamiršo, kad laukinių gyvūnų populiacijų ribos neturi valstybinių sienų.

„Kiekvieną parą tūkstančiai gyvūnų migruoja per sieną pirmyn ir atgal į maitinimosi, nakvynės, rujos, žiemos ar vasaros ganyklų vietas. Fizinę tvorą daugelis gyvūnų paprasčiausiai peršokdavo, tačiau to jie padaryti negali per spygliuotą tvorą. Rugpjūčio mėnesį, prasideda briedžių ir tauriųjų elnių ruja ir visais laikais ji vyksta pasienio zonoje. Visais laikais iš Baltarusijos didžioji elnių populiacija traukia į Lietuvą. Jų ateina ne šimtas ir ne du šimtai“, – tikina jis.

Medžiotojų sąjungos prezidentas sako, kad tokia tvora turi savybę sulaikyti bet kokį gyvį ir jam padaryti plėštines mirtinas žaizdas: „Tvora yra su kabliukais, o tarp jų – skutimosi peiliuko aštrumo metaliukai. Jeigu žvėrį užkabina vienas kabliukas, jis pradeda muistytis, jį iškarto kabina kitas. Kuo jis daugiau juda, tuo daugiau kabliukų jį pagauna.“

Tarpai tarp spygliuotos tvoros gyvūnams migruoti taip pat nepadėtų, nes per ilgai užtruktų kol žvėrys įprastų ten eiti, sako Lietuvos medžiotojų sąjungos „Gamta“ prezidentas. Anot jo, galima statyti nebent 3 metrų tvorą, kurią įveikti gali bandyti tik briedžiai, galintys peršokti 2,5 metro tvorą, daugiau niekas.

„Mes labai sutrikdome populiacijų ritmą ir biologinę pusiausvyrą. Įsivaizduokite, briedžiams per metus reikia apeiti 25 tūkst. hektarų. Taigi, su tvora mes jų natūralius judėjimus sutrikdytume labai smarkiai“, – kalba pašnekovas.

Tvora turėtų būti aukštesnė

Aplinkos ministro patarėjas komunikacijai Marijus Gailius sutinka, kad pasienyje nutiesta tvora nėra palanki gyvūnams, ir sako, kad koncertiną ketinama pakelti aukščiau.

„Gyvūnai yra protingi, jie nešoka per kliūtį jos neįvertinę, taigi, turbūt tai yra išskirtiniai atvejai. Žinoma, laukinių gyvūnų migracijos keliams tai tikrai yra didelis trūkumas. Konsultavomės su gamtininkais ir matome, kad koncertiną reikia kelti aukščiau – į 2–2,5 metrų aukštį, kad išvengtume nebūtinų gyvūnų mirčių. Ir tai bus padaryta“, – sako M. Gailius.

„Taip, ši liūdinanti situacija mums žinoma, konsultavomės šiuo klausimu su Aplinkos ministerijos specialistais ir žinome, kad didiesiems gyvūnams koncertinos spygliuota viela gali būti pavojinga. Vis tik, įvertinus situaciją, atsižvelgus į ekstremalią padėtį ir nacionalinio saugumo interesus, buvo nuspręsta taikyti šią nesunkiai įgyvendinamą, laikiną priemonę, kaip vieną iš būdų apsunkinti neteisėtų migrantų patekimą į mūsų šalį. Ilgalaikėje perspektyvoje, žinoma, bus ieškoma geresnių ir saugesnių sprendimų“, – situaciją komentavo vidaus reikalų ministrės patarėja komunikacijai Lina Laurinaitytė.

Patikslinta 07.15 d.

Liepos 14 d. Lietuvos medžiotojų sąjungos „Gamta“ prezidentas Raimondas Ribačiauskas išplatino neva koncertinoje pasienyje šiomis dienomis žuvusio elnio nuotrauką. Patikrinus informaciją, paaiškėjo, kad nuotrauka yra iš kito šaltinio, elnias užfiksuotas ne Lietuvoje. Pateikta informacija buvo melaginga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (304)