Klimatologo Justinas Kilpys laidoje „Info diena“ teigė, jog birželis buvo itin karštas, kaip ir liepa.

„Tikrai oro buvo labai karšti, birželio mėnuo yra antras pagal karštumą nuo 1961 metų. O prasidėjęs liepos mėnuo irgi neatsilieka. Ir pirmas liepos dešimtadienis taip pat yra karščiausias per pastaruosius 60 metų“, – teigė klimatologas.

J. Kilpys teigė, jog norma yra viršijama keliais laipsniais ir liepos mėnesį temperatūra Lietuvoje turėtų būti apie 17 laipsnių, o dabar fiksuojama 19–20 laipsnių, kalbant apie paros vidurkį.

„Bet šiuo metu kas labai vargina – besitęsianti kaitra ir vis dažniau fiksuojamos tropinės naktys. Kai net nakties metu nuo to karščio nėra kaip atsigauti, nėra galimybės pailsėti“, – teigė laidos „Info diena“ pašnekovas.

Klimatologas teigė, jog tropinė oro masė pasižymi tuo, kad yra labai šilta ir turi daug drėgmės. Būtent dėl drėgmės temperatūra nakties metu nenukrenta.

„Ir ypač miestuose, kur veikia ir miestų šiluma – dėl betono ir asfalto kiekio paprastai miestuose temperatūra yra aukštesnė nei kaimiškose vietovėse. Tuomet mes ir turime tas tropines naktis, kai net nakties metu temperatūra nenukrenta žemiau 20 laipsnių“, – aiškino P. Kilpys.

Jis teigė, kad karščiai būdavo fiksuojami ir anksčiau. Pavyzdžiui 1992–1994 metais buvo fiksuojamos kaitros, kai temperatūra viršijo 30 laipsnių.

„Bet pagrindinis skirtumas, kad tada vyravo kitokia oro masė ir mes turėjome gerokai vėsesnes naktis, todėl tuos karščius būdavo gerokai lengviau ištverti“, – teigė klimatologas.

P. Kilpys teigė, jog šie metai gali būti rekordiniai dėl tropinių naktų skaičiaus.

„Mes dabar gyvename naujoje klimato realybėje, su tuo reikia susitaikyti. Klimatas jau nebus toks, koks buvo prieš 50 metų. Su tuo reikia išmokti gyventi ir prisitaikyti. O norint išvengti dar didesnių padarinių reikėtų mažinti atmosferos taršą šildymo efektą sukeliančiomis dujomis“, – kalbėjo laidos „Info diena“ pašnekovas.

Jis teigė, kad karščio banga laikysis dar visą šią savaitę.

„Šiek tiek atvėsimas prasidės savaitgalį, bet jis nebus labai ryškus. Temperatūra jau bus žemesnė nei 30 laipsnių, bet toliau laikysis labai šiltos naktys ir ta tropinė oro masė kinta, bet ji nesitraukia. O vėliau seks orų pokyčiai. Ir rugpjūčio mėnuo, atrodo kol kas bus artimas daugiamečiam vidurkiui“, – laidoje „Info diena“ kalbėjo klimatologas P. Kilpys.