Sapereaude.lt vertime, kurio originalas paimtas iš tinklapio physiciansforinformedconsent.org, rašoma, kad 12–15 m. paaugliai itin dažnai patiria rimtus šalutinius poveikius, o klinikinių duomenų išvadų esą nepakanka nuspręsti, ar vakcinos yra saugios šiai amžiaus grupei. O organizacija, kuriai priklauso išversta publikacija, pristatoma kaip patikima mokslinė institucija.

Gegužės mėn. JAV Maisto ir vaistų administracija (angl.: Food and Drug Administration (FDA)) bei JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (Centers for Disease Control (CDC)) leido skiepyti 12–15 m. amžiaus paauglius. Tai padaryta, įvertinus klinikinių tyrimų duomenis, kurie rodo, kad COVID-19 skiepai yra saugūs šios amžiaus grupės vaikams. Šiuo metu jau renkami duomenys apie 2 m. ir vyresnius vaikus.

Tiesa, kad vaikai COVID-19 dažniausiai serga lengviau, tačiau pasitaiko ir rimtų atvejų, kurie palieka ilgalaikius liekamuosius reiškinius. Vaikai taip pat gali mirti nuo šios infekcijos. Be to, vaikai gali pernešti ligą ir užkrėsti vyresnius žmones. Todėl vaikų vakcinacija padeda apsaugoti ir jų artimuosius.

Taip pat – kiekvienas vaikas, sergantis COVID-19, sukuria terpę atsirasti naujoms atmainoms. Kuo mažiau liga plinta – tuo greičiau ji bus sustabdyta ir išvengta naujų pavojingų atmainų.

Vaikams po vakcinacijos gali pasireikšti nepageidaujami reiškiniai, kurie panašūs į tuos, kurie pasireiškia suaugusiems. FDA duomenimis, paaugliams dažniausiai pasireiškia skausmas dūrio vietoje, silpnumas ir galvos skausmas. Paprastai šie reiškiniai praeina per 48 val. po vakcinacijos.

Paaugliai šiek tiek dažniau nei suaugę patiria nepageidaujamus poveikius. Manoma, kad taip yra todėl, kad kuo jaunesnis žmogus – tuo jo imuninė sistema stipriau sureaguoja į skiepą.

Tiesa, kad buvo fiksuojami itin reti miokardito atvejai, pasireiškę po vakcinacijos, tačiau dar nėra duomenų, kad juos sukėlė būtent iRNR skiepai. Todėl specialistai palieka rekomendacijas skiepyti paauglius.

Nors sapereaude.lt „Physicians for Informed Consent“ arba PIC (liet.: „Gydytojai už informuotą sutikimą“) įvardija kaip rimtą ir gerbiamą mokslininkų ir medikų sukurtą organizaciją – taip nėra. Visų pirma, PIC jau pateko į tarptautinių faktų tikrintojų akiratį dėl melagingos ar klaidinančios informacijos, daugiausiai susijusios su COVID-19 vakcinomis. Faktų tikrintojai pastebi, kad PIC klaidingai interpretuoja statistinius duomenis ir juos neteisingai pateikia savo auditorijai.

PIC priklauso medikai (tarp jų – ir plastinės chirurgijos gydytojai, arba asmenys, kurie prisistato gydytojais, bet nei jų išsilavinimas, nei atlikti tyrimai nėra prieinami viešai), kurie neatlieka jokių tyrimų nei su COVID-19, nei su vakcinomis. O jų vieši pareiškimai būna paneigiami mokslininkų ir medikų bendruomenės. PIC jau iki pandemijos organizuodavo konferencijas, kurios tikslingai nukreiptos prieš vakcinaciją. Todėl jų pareiškimas apie COVID-19 vakcinas taip pat reikėtų vertinti kritiškai.

Todėl, įvertinus sapereaude.lt vertime surašytus teiginius, galima sakyti, kad publikacijoje pateikiama informacija yra nepatikima ir klaidinanti, nes mokslininkai laikosi nuostatos, kad COVID-19 vakcinos yra saugios ir efektyvios 12–15 m. amžiaus paauglių grupėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)