Spygliuotos vielos – koncertinos užtvara Lietuvos–Baltarusijos pasienyje turėtų būti padengta daugiau nei 500 kilometrų.

„Tai toks dvigubas barjeras, kuris, manau, yra labai reikalingas, labai svarbus sprendimas, gera pradžia. Manau, kad jis, viena vertus, pradės stabdyti nelegalius migrantus ir šiaip atlieka atgrasantį vaidmenį, kalbant apie įvairias galima hibridines atakas“, – žurnalistams šalia montuojamos koncertinos sakė NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas.

Vis dėlto tai, pasak jo, tik pradžia.

„Manau, kad dar turėtų būti ir tvoros elementai ir ant jos turėtų būti koncertina – tai būtų pats geriausias sprendimas“, – pabrėžė L. Kasčiūnas.


Jo teigimu, tikimasi, kad koncertina visame ruože bus baigta montuoti per maždaug tris mėnesius.

„Dabar reikia pirmiausia taikyti į tas vietas, kurios labiausiai pažeidžiamos. Tas ir yra daroma“, – teigė politikas.

Toliau, pažymėjo L. Kasčiūnas, turėtų būti statoma ir tvora.

„Supraskime vieną dalyką: tvora nėra laisvajam pasauliui skirta. Mes tvora ginamės nuo autoritarinio režimo, kuris bando sugriauti laisvą pasaulį. Nuo to reikia saugotis, dėl to fizinis barjeras yra reikalingas“, – tvirtino parlamentaras.

Tokios tvoros kaina, kaip teigė L. Kasčiūnas, siektų apie 50 milijonų eurų.

„Kad būtų įtvirtintas tvoros su koncertina modelis. (…) Kalbame apie visą sieną su Baltarusija. Reikia ne tik viso to, bet ir detekcijos sitemų ir stebėjimo sistemų – tai įeina. Fizinis barjeras turi sąveikauti su technologijomis“, – paaiškino NSGK pirmininkas.

Tai, pasak jo, yra pusmečio ar ilgesnio periodo klausimas.

Įžvelgia koncertinos pavojų: teks teikti medicininę pagalbą

Vis dėlto NSGK narė Dovilė Šakalienė atkreipė dėmesį, kad koncertina gali sužaloti kai kuriuos žmones.

„Tvora labai sužalos žmones, kurie vis tik mėgins ją perlipti. Matėme medžiagą, jog dalis žmonių eina naktį, taip pat amžius yra nuo naujagimio iki 80 metų senolio“, – sakė D. Šakalienė.


Dėl to, jos teigimu, būtina užtikrinti pilną sienos stebėjimą elektroniniu būdu.

„Jeigu čia stovės nėščia ar moteris su kūdikiu ant rankų – ją reikės tiesiog perkelti per šitą sieną. Aš labai laukčiau to antro etapo, kai bus pastatyta tvora ir koncertina bus ant viršaus – naktį žmonės plikomis rankomis ant šios sienos neužgrius“, – paaiškino politikė.

Jau dabar, atkreipė dėmesį D. Šakalienė, neteisėtų migrantų gretose yra žmonių, turinčių sveikatos problemų.

„Mes dar turėsime ir susižalojusių žmonių – čia taip pat reikės papildomų pajėgumų“, – pabrėžė ji.

„Geriausias būdas nesižaloti – nelipti per koncertiną. (…) Mes statome atgrasyti. Kai tu lipi, tu ir atsakingas. Nelipk“, – D. Šakalienės žodžius komentavo L. Kasčiūnas, kartu pripažinęs, kad koncertina ant tvoros viršaus vis tik būtų geriausias sprendimas.

Susitiko su neteisėtais migrantais: stebino prašymai

NSGK nariai Druskininkų pasienio ruože susitiko bei pasikalbėjo ir su sulaikytais neteisėtais mūsų valstybės sieną kirtusiais migrantais.

„Iškart tokie, mano požiūriu, nelabai pagrįsti priekaištai – apie tai, kad nori geresnio maisto. Aš labai nesidomėjau jų racionu, bet jie sako, kad yra pateikę asortimentą, tai aš jau iškart, kai kas nors pateikia į Lietuvą nelegaliai patekęs asortimentą, keliu klausimą.

Jeigu tu karo pabėgėlis, natūralu, kad kai nėra virš galvų bombų ir tavęs niekas neterorizuoja, turi būti laimingas“, – svarstė L. Kasčiūnas.

Jam bandant pasikalbėti su neteisėtais migrantais ir pradėjus klausinėti apie Vokietiją, iškart, kaip pasakojo L. Kasčiūnas, pakilo nemažai migrantų rankų, sakančių, jog nori vykti į Vokietiją.

„Jie manęs klausė, ar tu organizuoji keliones į Vokietiją. Klausiau, ar jūs norit į Vokietija ir kokios dešimt rankų. (…) Tai suprantama, jų tikslas yra Vakarų Europa, esame tranzito šalis, bet darome viską, kad neatidarytume naujo tranzito kelio“, – pažymėjo NSGK pirmininkas.

Politikas taip pat teigė, kad rudenį turėtų būti daugiau informacijos ir apie nelegalių migrantų grąžinimą – keli žmonės pasiprašė grįžti į kilmės šalis jau ir savanoriškai. Tokių, pasak L. Kasčiūno, turėtų daugėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1040)