Jis teigė, jog yra keli keliai spręsti šią problemą.

„Pirmiausia reikia rasti sąlyčio taškus su kilmės šalimis. Vienas iš tokių variantų yra politinė sąveika su Irako Vyriausybe. Artimiausiu laiku planuojamas užsienio reikalų ministro vizitas, dalyvaujant ir mūsų ministerijai, mūsų institucijoms. Nes didysis šaltinis būtent yra reisas Bagdadas–Minskas, kuris labai aktyviai eksploatuojamas ir reklamuojamas Irake“, – kalbėjo jis.

Kita problema – per paskutinę savaitę sulaukta itin didelio migrantų skaičiaus iš Afrikos.

„Kitas šaltinis pastarųjų kelių dienų srautas netikėtas Afrikos šalių neteisėtų migrantų. Kiek mes po apklausų turime informacijos, jie prieš tai buvę Baltarusijos teritorijoje ir vieną valandą X jiems buvo liepta pasišalinti, išsinešdinti iš Baltarusijos, jiems parodytas kelias link Lietuvos“, – aiškino viceministras.

Jis teigė, jog šiuo atveju atsakas yra sudėtingesnis.

VRM viceministras A. Abramavičius teigė, jog galėtų būti paprastinama ir prieglobsčio suteikimo procedūra.

„Visi jie prašo pabėgėlio statuso, ši procedūra yra apibrėžta įstatymuose. Ir sutikus pirmą pasitaikiusį pasienio pareigūną, tai gali būti net ir policijos pareigūnas, jie prašosi prieglobsčio. Ir tada įsijungia prieglobsčio suteikimo mechanizmas. Jis Lietuvoje irgi yra pakankamai sudėtingai apibrėžtas. Tai vienas iš tokių atsakų gali būti ir procedūros supaprastinamos“, – laidoje „Info diena“ tikino VRM viceministras.

A. Ambramavičius teigė, kad jie nekelia didelio pavojaus vietiniams gyventojams.

„Nemanau, kad vietiniams jie kelia pavojų. Bent jau tie, kurie yra sulaikyti, tai tikrai nekelia. Ar gali būti pasislėpusių, tai atsakymo šiai dienai pateikti negalime, kažkoks procentas išlieka. O istorijos yra įvairios, bet norint jas sužinoti, reikia jas apklausti. Tačiau kokiomis kalbomis apklausti? Kurdų, afrikiečių?

Nes kokie 2/3, o gal ir dar daugiau, atvyksta be jokių indentifikavimo dokumentų, jie yra sąmoningai juos sunaikinę. Todėl iš pastarojo tūkstančio, birželio ir liepos mėnesį, apie 500 žmonių nėra identifikuotos kilmės šalys“, – laidoje tikino VRM viceministras.

„O dėl tų „studentų“ situacijos, tai nėra iki galo aišku. Įtartinai skamba, kad 500 studentų iš Gardino universiteto, kažkiek jų aišku gali būti“, – teigė jis.

A. Ambramavičius teigė, jog tūkstančiai irakiečių, kurdų tautybės žmonių stengiasi apskritai patekti į Europos Sąjungą.

„Jie stengiasi pakliūti ne į Lietuvą, o į Vokietiją ar Švediją. Tas procesas vyksta nuo 2016 metų. Čia gal nieko naujo, tik tai, kad Baltarusija atidarė naują rytinį kelią. Toks terminas yra įvardintas ir ES vadovų tarybos išvadose, kaip migracijos politikos instrumentalizavimas. Tai taikė Turkija 2015–2016 metais, o dabar taiko Baltarusija. Suprantate, nieko naujo nėra, tiesiog smaigalyje šį kartą atsidūrė Lietuva“, – laidoje kalbėjo VRM atstovas A. Ambramavičius.