Kaip melagingos citatos autorė yra nurodyta Aušra Blažėnienė. „Melo detektorius“ jos teiginius jau yra patikrinęs ir paneigęs.

Melaginga informacija

Šįkart ji teigia, kad vakcinos nuo COVID-19 galėtų sukelti neribotą laiką truksiantį moterų nevaisingumą dėl viruso spyglio baltymo panašumo į placentos gamybai moters kūne būtiną baltymą sincitiną-1. Remiantis šia logika, pasiskiepijus susidarę antikūnai naujojo koronaviruso baltymams veiktų ir kaip antikūnai sincitinui-1, todėl nesusiformuotų placenta.

Tai yra netiesa.

Pirmiausia šią melagieną paskleidė buvęs farmacijos milžinės „Pfizer“ darbuotojas dr. M. Yeadonas. Jis kartu su pulmonologu dr. W. Wodargu Europos medicinos agentūrai pateikė prašymą stabdyti „BioNtech“ kartu su „Pfizer“ sukurtos vakcinos prieš naująjį koronavirusą tyrimus.

Jų argumentacija, kodėl tai reikėtų padaryti, ir remiasi teiginiais, kad ši vakcina neva tai gali sukelti nevaisingumą. A. Blažėnienė tiesiog kartoja jų teiginius.

Visgi M. Yeadonas ir W. Wodargas nepateikia įtikinamų įrodymų, kodėl po vakcinacijos susidarę antikūnai turėtų paveikti ir sincitiną-1. Ekspertų teigimu, panašumų tarp viruso spyglio baltymo ir placentos gamybai būtino baltymo tiesiog per mažai – tik trumpa genetinė seka.

„Pfizer“ paviešinimo tyrimą, kuriame detaliai aptartos visos su vakcina susijusios rizikos. Ten nevaisingumas nėra minimas.

O štai Kentukio universiteto molekulinės ir ląstelių biochemijos departamento vadovė Rebecca Dutch žurnalistams teigė, kad, nors tarp SARS-Cov-2 viruso spyglio baltymo ir sincitino-1 yra šiek tiek panašumų, jų per mažai, kad antikūnai reaguotų į abu baltymus. „Pfizer“ ir „BioNtech“ sukurta vakcina suteikia kūnui instrukcijas, kaip pasigaminti viruso smaigalio baltymą ir taip apmoko imuninę sistemą atpažinti tikrąjį virusą.

Ohajo valstijos universiteto Medicinos koledžo mikrobinių infekcijų ir imuniteto katedros docentas Jacobas Yountas pridūrė, kad vakcinose nuo COVID-19 nėra baltymo sincitino-1 ar sincitiną-1 koduojančios mRNR, todėl nėra jokio pagrindo manyti, jog vakcina sukeltų imuninį atsaką prieš placentos gamybai būtiną baltymą. „Mes nepastebime nevaisingumo atsiradimo skiepydami nuo gripo, nors vakcina taip pat nukreipta veikti prieš viruso sintezės baltymą panašiai kaip prieš koronaviruso spyglio baltymą“, – komentavo J. Yountas.

Pastebima, kad jei susidarę antikūnai prieš naująjį koronavirusą iš tiesų veiktų placentos gamybą, tuomet moterys, natūraliai persirgusios virusu, taptų nevaisingomis, tačiau kol kas nėra jokių duomenų apie tokių atvejų egzistavimą. „Pfizer“ ir „BioNtech“ sukurta vakcina, kaip parodė klinikinių bandymų fazės, yra pakankamai saugi, kad būtų patvirtinta, kaip tinkama vartoti, o sunkios šalutinės reakcijos bandymų metu pasitaikė labai retai.

Remiantis šia informacija, galima teigti, kad plakate pateikta informacija yra melaginga.

Šaltiniai:

  • https://www.businessinsider.com/does-coronavirus-vaccine-make-you-infertile-no-2020-12
  • https://apnews.com/article/fact-checking-afs:Content:9856420671
  • https://www.health.nd.gov/sites/www/files/documents/COVID%20Vaccine%20Page/COVID-19_Vaccine_FAQ_General_Public.pdf
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)