Pastaraisiais metais vis daugiau Lietuvos moterų atsisako liemenėlės dėl sveikatos, patogumo bei laisvesnio gyvybinės energijos judėjimo kūne, rašoma pranešime spaudai. Viskas prasidėjo nuo prieš dvejus metus DAO praktikų instruktorės, DAO seksologės, papildomosios ir alternatyviosios medicinos magistrės Editos Esenku Šimkutės surengtos iniciatyvos „30d. be liemenėlės”.

„Pati liemenėlės atsisakiau jau prieš 8 metus, mane paskatino kinų qigong praktikų meistras Mantekas Čija, kuris kalbėjo apie tai, jog „či“ gyvybinė energija dėvint liemenėlę krūtyse užsispaudžia. Vėliau ėmiau pastebėti vis daugiau mokslinių tyrimų šia tema, dalinausi su moterimis savo seminaruose, tačiau pastebėjau, jog moterims sunku priimti tai, jog jos ilgesnį laiką gali nedėvėti liemenėlės. Diena be liemenėlės joms buvo iššūkis. Tad nusprendžiau burti moteris, kad būdamos labai skirtingos jos savo pavyzdžiu palaikytų ir padrąsintų viena kitą nedėvėti liemenėlės – taip gimė mano projektas „30d. be liemenėlės“, prie kurio praėjusiais metais prisijungė net 3500 moterų. Moterys išgirdusios apie liemenėlių žalingąją pusę suklūsta, tačiau joms reikia palaikymo, kad atsisakiusios šios garderobo detalės nesijaustų „kaip balta varna“, o esant grupiniam palaikymui atsiranda daugiau ryžto. Daug moterų pradėjusios nuo 30d. be liemenėlės taip ir nebegrįžta prie jos“, – pasakoja Edita Esenku Šimkutė.

Dažniausiai atsisakiusios liemenėlės moterys baiminasi, jog aplinkiniai tai pastebės, tačiau per kelias savaites pritaikiusios tinkamus drabužius moterys pačios teigia, jog nesulaukia neigiamų žvilgsnių, nes daugelis nepastebi, jog jos be liemenėlės. Tinkama apranga – vienas iš esminių momentų atsisakius liemenėlės. Čia puikiai maskuoja margi raštai, papildomi audinio sluoksniai, po pagrindine palaidine nešiojama ypač prigludusi palaidinė ant petnešėlių, kišenėlės ties krūtimis, skaros, švarkeliai ir pan. Rekomenduojama vengti peršviečiamų pernelyg plono audinio palaidinių.

Ypač didelę krūtinę turinčioms moterims Edita Esenku rekomenduoja palaipsniui adaptuotis kasdien trumpinant laiko tarpą, kurį jos dėvi liemenėlę, prisitaikant prie aplinkybių ypač oficialioje aplinkoje liemenėlę užsidėti, o namuose ir laisvalaikiu būti be liemenėlės. Taip pat gelbsti žindančioms skirti ypač prigludę ir krūtis prilaikantys marškinėliai ant petnešėlių.

Liemenėlė

„Moterims dažnai sunku mylėti savo kūną, o ypač krūtis. Vienos skundžiasi per maža krūtine, kitos per didele, vienos verkia, kad krūtys stipriai nusileidusios, kitoms nepatinka krūtų forma – kūno kritikai nėra pabaigos. Per 30d. be liemenėlės, stangrinant jas su krūtų savimasažu moterys pagaliau pradeda pamilti savo kūną tokį, koks jis yra – kiekvienos unikaliai gražus. Man labai gera girdėti, kai jos pasakoja pagaliau pamilusios ir priėmusios savo krūtis, o dar džiugiau girdėti apie labai teigiamus pokyčius po ilgesnio liemenėlės nedėvėjimo, kai jaunos moters suglebusios krūtys po žindymo negrįžus prie liemenėlės per metus sustangrėjo iki tokio lygmens, kokios jos buvo iki keturių vaikų gimimo. Uždaroje grupėje „30d. be liemenėlės“ moterys atvirai dalinasi savo baimėmis, palaiko viena kitą, talpina nuotraukas su apsirengimo idėjomis ir pasakoja savo sėkmės istorijas", – dalinasi „30d. be liemenėlės“ iniciatorė.

Keletas įdomių faktų apie liemenėles:

Profesoriaus Jean-Denis Rouillan’o tyrime dalyvavo 18-35 m. amžiaus 330 savanorių moterų. 15 metų laikotarpyje jų krūtys buvo matuojamos kasmet. Jis pastebėjo, kad liemenėlės nedėvinčių moterų krūtų spenelių aukštis pakildavo 7 mm, kas prieštarauja teiginiui, jog nedėvint liemenėlės jūsų krūtys nusileis.

JAV apklausus 5000 moterų paaiškėjo, jog vaikščiodamos be liemenėlės visą laiką moterys 125 kartus sumažina riziką susirgti krūties vėžiu lyginant su moterimis, kurios dėvi liemenėlės visą laiką. Moterys, kurios nori išvengti krūties vėžio, turėtų kaip įmanoma rečiau dėvėti liemenėlę, neviršijant 12 val. per dieną periodo.

Naujausi tyrimai rodo, kad 80 proc. moterų dėvi netinkamo dydžio liemenėlę: 70 proc. dėvi per mažą liemenėlę ir 10 proc. dėvi per didelę. Taip pat pastebėta, jog dideles krūtis turinčios moterys linkusios dėvėti per mažą liemenėlę.

2011 m. Venesuelos studija atskleidė, kad liemenėlių dėvėjimas gali būti susijęs su krūties vėžiu. 75 proc. tiriamųjų, kurios dėvėjo liemenėlę daugiau nei 12 valandų per dieną, turėjo pieno liaukų pakitimų.

2015 m. Kenijos ligoninėje ištirta 700 moterų, tyrimo metu nustatyta, kad tiek ikimenopauzinio, tiek menopauzės laikotarpio moterys linkusios susirgti krūties vėžiu, jei liemenėlė dėvima ilgai.

2016 m. Brazilijos mokslininkai ištyrė 304 moteris, iš jų 152 sirgo vėžiu, o kitos 152 moterys sudarė kontrolinę grupę. Buvo tiriamas liemenėlės suspaudimas ir dėvėjimo laikas, visos dalyvės buvo dėvinčios liemenėles kasdien. Tyrimo metu nustatyta liemenėlės ir vėžio sąsaja – kuo ilgiau moterys dėvi liemenėlę, tuo didesnė krūties vėžio rizika. Atkreiptas dėmesys, kad 36 proc. tiriamųjų, kurios sirgo krūties vėžiu, miegodavo su liemenėle.

2009 m. kinų studija atskleidė, kad miegojimas be liemenėlės gali sumažinti krūties vėžio riziką 60 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)