MO muziejaus direktorė sako, kad tokią sąvoka „minkštosios kompetencijos“ buvo patvirtinta ir google paieškoje. 2019 metais įvedus paieškoje „soft skills“ iškildavo 320 milijonų paieškos rezultatų, o tą pačią frazę įvedus 2021 metais – dvigubai daugiau – 738 milijonai. Paklausite, kas tai ir prie ko čia menas?

„Mikštosios kompetencijos“ arba požiūris iš balos

„Kas yra „mikštosios kompetencijos“ galima rasti ir vienokių, ir kitokių sąrašų, bet juos visus jungia viena esminė savybė –tai yra santykių su kitais kūrimas: lyderystė, bendravimas, konfliktų sprendimas ar panašiai. Kodėl „minkštosios kompetencijos“ tapo svarbios būtent dabar? Pagalvokime kiekvienas apie savo kasdienybę. Daugybė čiatų, mesendžerių ir kitų bendravimo platformų, susirašinėjimų žinutėmis. Daugybė emailų pirmyn-atgal per darbo dieną atsakome, rašome, ir kitaip kontaktuojame. Esame nuolatiniame ryšyje, – pasakoja M. Ivanauskienė. – Kita svarbi aplinkybė – nuolatos kintanti aplinka. Pradėkime nuo technologijų: kad ir dabar, jos nuolatos vystosi ir verčia mus prisitaikyti, išmokti, adaptuotis. Taip pat ir kitos aplinkybės, kaip pandemija – vėlgi mums reikia prisitaikyti nežinioje. Trečia, labai svarbi aplinkybė yra automatizacija. Ten, kur mus pakeis robotai, dirbs robotai, o ten, kur dirbs žmonės, reikės būtent minkštųjų gebėjimų“.

Sakysite, kuo čia dėtas menas? LOGIN 2021 konferencijoje M. Ivanauskienė sako, menas pasakoja istorijas, kurios gali įkvėpti, papiktinti, įtraukti, bet, visų svarbiausia – jos kviečia permąstyti, reflektuoti.

„Menas mums padeda suprasti pasaulį, save ir kitus. Ir kviesdami į MO muziejų, kviečiame į įdomias parodas, į įdomius klausimus nagrinėjančias temas, pasinerti ir atgauti, pagerinti savo emocinę būklę. Bet be viso šito muziejų matome ir kaip platformą XXI a. kompetencijoms ugdyti, gebėjimą bendradarbiauti, gebėjimą komunikuoti, kritinį mąstymą ir kūrybiškumą.

Trumpai pristatysiu kiekvieną iš šių kompetencijų, nes jos yra daugiabriaunės, įvairiapusės ir reikia išsiaiškinti, apie kurį konkretų aspektą mes kalbam. Gebėjimas bendradarbiauti tai yra gebėjimas suprasti kito požiūrį. Tai nereiškia priimti ir sutikti, bet priimti teisę egzistuoti kitokiems požiūriams, nes mes gyvename daugybinės tiesos pasaulyje ir didžiausias pavojus yra savo supratimą, savo realybę laikyti objektyvia, absoliučia ir vienintele. Pažvelkite į Algio Griškevičiaus fotografiją „Poilsis Tėviškės peizaže“ ir įsivaizduokite, jei mes į pasaulį žvelgiame iš to mažyčio namelio lango. Mes matysime vieną realybę. Jeigu esame vyriškis, sėdintis baloje – kitokią. Dar trečią realybę matome mes, žvelgdami į fotografiją. Akivaizdu, kad visos šios trys tiesa, realybės, visi trys požiūrio taškai galioja čia ir dabar vienu metu“, – apie keliamas vidines diskusijas pasakoja MO muziejaus direktorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją