Europos čempionais sekmadienį tapo Rūta Brazdžionytė, Edgardas Sečinskis ir Eventas Gužauskas, vicečempionais – Aneta Meškauskienė ir Orestas Abazorius, o bronzos medalių laimėtojais – Brigita Gustaitytė ir Juras Sokolovas.

Geriausias čempionatas karjeroje

R. Brazdžionytė (Vilniaus „Saulės ženklas“) į 55-60 kg svorio kategorijos finalą įsiveržė viesulu, visas 3 pirmąsias savo kovas užbaigdama anksčiau laiko. Pirmajame etape jos smūgių neatlaikė belgė Shanty Jacobs, ketvirtfinalyje – lenkė Sandra Nowak, o pusfinalyje – švedė Mirjam Bjorklund.

Finale teko susitikti su kylančia Vengrijos karatė žvaigže Lily Mezo. Po pagrindinio kovos laiko vienas teisėjas skyrė pergalę vilnietei, kiti keturi skelbė lygiąsias, tad merginoms teko kovoti pratęsime.

Jo metu vengrė atliko draudžiamą smūgį ranka į galvą ir pasiuntė R. Brazdžionytę į nokdauną. Nepaisydama ką tik patirto nokdauno, atnaujinus kovą lietuvė buvo gerokai aktyvesnė ir laimėjo kovą – jai pergalę skyrė 4 teisėjai (4:0).

„Savo pasirodymą vertinu labai gerai, tai buvo vienas geriausių čempionatų per visą mano karjerą. 10-11 metų dalyvavimo čempionatuose padarė savo, man čia buvo tikra šventė, – po varžybų kalbėjo R. Brazdžionytė. – Finalinė kova užtruko kiek ilgiau, bet varžovė buvo labai stipri, ji garsėja savo smūgiais. Tas kažkiek gąsdino, bet, kaip buvo parašyta vienoje apžvalgoje, susitiko jaunimo atstovė su veterane. Veteranės statusas įpareigoja daryti savo darbą gerai ir nežiūrėti labai į šalis.“

Finale – draugų dvikova

Vyrų 85-95 kg svorio kategorijoje įvyko lietuviškas finalas tarp dviejų „Saulės ženklo“ auklėtinių – titulą gynusio Edgardo Sečinskio ir Oresto Abazoriaus. Broliškoje kovoje pranašesnis buvo E. Sečinskis, kuris pagrindiniam kovos laikui artėjant prie pabaigos dukart atliko „wazari“ įvertintus smūgius ir buvo antrą kartą iš eilės paskelbtas Europos čempionu.

Pakeliui į finalą E. Sečinskis po pratęsimo, kurio metu draudžiamu smūgiu ranka į galvą buvo pasiųstas į nokdauną, nugalėjo lenką Mareką Wolny, ketvirtfinalyje pelnė „wazari“ ir nugalėjo vengrą Levente Magyarą, o pusfinalyje 3:0 pranoko ukrainietį Ihorį Kotliarevskį.

„Šis čempionatas buvo nelengvas, sunkios buvo pirmosios kovos. M. Wolny dalyvauja visose varžybose, turi labai daug patirties, kovojome tarpusavyke jau gal 5 kartą, tad vienas kitą puikiai žinome. Pavyko perlipti per save, gal kažkiek ir sėkmės buvo, bet padariau viską, ką galėjau geriausiai“, – savo pasirodymą įvertino E. Sečinskis.

Edgaras Sečinskis (kairėje) / Foto: Algimantas Barzdžius

Tuo metu O. Abazorius aštuntfinalyje po pratęsimo nugalėjo azerbaidžanietį Etibarą Agalaroglu, o ketvirtfinalyje ir pusfinalyje vienbalsiu teisėjų sprendimu 5:0 nugalėjo, atitinkamai, ukrainietį Andrijų Šuliarenką ir bulgarą Borislavą Baičevą.

„Jausmai – labai smagūs, nes pagaliau patekau į finalą. Toks buvo minimalus tikslas ir aš jį pasiekiau. Maksimalus tikslas buvo laimėti, bet varžovas buvo labai stiprus. Edgardas yra geras mano draugas, kolega, bendražygis, tad džiaugiuosi už jį, smagu, kad dviese lietuviai patekome į finalą“, – neliūdėjo po finalo Europos vicečempionas.

Po finalo dėkojo kolegai

Tarp sunkiasvorių (virš 95 kg) Eventas Gužauskas (Klaipėdos reg. „Shodan“) ketvirtfinalyje nokautavo ukrainietį Serhijų Čechovyčių, pusfinalyje 3:0 nugalėjo gruziną Lašą Kamarauli, o finale susitiko su ukrainiečiu Kostiantinu Inozemcevu, kuris ketvirtfinalyje po pratęsimo iš čempionato eliminavo Antaną Klibavičių (0:2, 0:4).

Pastarasis savo kovoje nuolat smūgiavo į varžovo kairiąją koją, būtent ji tapo ir pergalingos E. Gužausko atakos taikiniu. Po lietuvio smūgio ukrainietis nebegalėjo tęsti kovos ir E. Gužauskas susigrąžino Europos čempiono titulą.

Eventas Gužauskas (kairėje) / Foto: Rūta Brazdžionytė (dešinėje) / Foto: Algimantas Barzdžius

„Smagu, kad pavyko įgyvendinti trenerio prieš pusfinalį duotą užduotį dirbti greičiau, atlikti daugiau smūgių. O finale kovos beveik nebuvo, nes visą darbą prieš tai padarė A. Klibavičius. Mačiau, kad varžovas sunkiai ant tos kojos pastovi, tad teko pasinaudoti jo silpnybe. Toks sportas“, – po čempionato kalbėjo E. Gužauskas.

Atsisveikinimas – atidėtas

A. Meškauskienė (Anykščių „Takas“) į 60-65 kg kategorijos finalą taip pat žengė labai tvirtai. Aštuntfinalyje ji per pagrindinį kovos laiką 3:0 nugaėjo rumunę Biancą Coras, ketvirtfinalyje nokautu įveikė gruzinę Tamar Bibileišvili, o pusfinalyje 4:0 per pagrindinį laiką nugalėjo vengrę Reką Kerekes.

Finale Lietuvos sportininkei teko susitikti su Europos čempionės titulą titulą gynusia bulgare Ivanka Popova, kuri ketvirtifnalyje iš kovos eliminavo Eriką Rukšėnaitę.

Atkakliai vykusios kovos svarbiausias įvykis nutiko pačioje pagrindinio laiko pabaigoje – smūgių krušą paleidusi I. Popova pelnė „wazari“, o A. Meškauskienei tiesiog nebeliko laiko net pabandyti atsigriebti.

„Sakiau visiems, kad tai bus paskutinis mano čempionatas, jeigu gausiu auksą. Bet man dar trūksta titulų, nesu buvusi Europos čempione, tad jų ir sieksiu toliau, – po kovos sakė A. Meškauskienė. – Pasinaudodama proga noriu padėkoti Lietuvos kiokušin karatė federacijai, kuri suteikė visas sąlygas keliauti ir treniruotis, nes ten, kur gyvenu, ribojimai labai dideli, o treniruotis galima tik savarankiškai.“

Aplenkti kartvelai ir ukrainiečiai

Dar du Lietuvos atstovai – Brigita Gustaitytė (Vilniaus „Budora“; virš 65 kg) ir Juras Sokolovas („Saulės ženklas“; 75-85 kg) – pateko į pusfinalį, tačiau jo barjero neperžengė ir turėjo tenkintis bronzos medaliais.

B. Gustaitytė Europos čempionato ketvirtifinalyje po 2 pratęsimų (0:0, 1:0, 4:0) įveikė ukrainietę Anastasija Nesterenko, tačiau pusfinalyje 0:3 pralaimėjo būsimai čempionei lenkei Monikai Zielinskai. Pastaroji ketvirtfinalyje sugebėjo iš kovos eliminuoti po 5 metų pertraukos ant tatamio sugrįžusią pasaulio čempionę iš Vengrijos Csenge Szepesi.

J. Sokolovas aštuntfinalio kovoje su ispanu Adrianu Navarro pelnė „wazari“ ir laimėjo 5:0, ketvirtfinalyje nokautavo vengrą Balintą Ujvari, bet pusfinalyje po pratęsimo 0:3 nusileido Azerbaidžano karatė žvaigždei Salahatui Hasanovui. Pastarasis finale metė iššūkį, bet per pratęsimą vis dėlto neprilygo legendiniam bulgarui Valerijui Dimitrovui, kuris Europos čempionu tapo net 20-ąjį kartą.

Pusfinalis ranka pasiekiamas buvo ir Rimai Lisinskaitei (virš 65 kg), kuri aštuntfinalyje po pratęsimo (2:0, 5:0) įveikė kroatę Kristiną Kolundžič, bet ketvirtfinalyje tokiu pat būdu po atkaklios kovos nusileido vengrei Csenge Toth (0:0, 0:3).

Kitiems Lietuvos kovotojams pergalės skonio pajausti šį kartą nepavyko: Vaiva Kairaitytė (55-60 kg) per pratęsimą pralaimėjo ukrainietei Annai Sas, o Kęstutis Radvila (75-85 kg) nusileido vokiečiui Thomasui Ritteriui.

Iš viso Tbilisyje lietuviai iškovojo 11 medalių: 4 aukso, 5 sidabro ir 2 bronzos. Tai leido užimti pirmąją vietą komandinėje įskaitoje. Antri liko Sakartvelo sportininkai (3 aukso, 1 sidabro, 2 bronzos medaliai), treti - ukrainiečiai (2, 1, 6).

Visi sekmadienio varžybų prizininkai

Moterys; 55-60 kg
1. Rūta Brazdžionytė (Lietuva)
2. Lili Mezo (Vengrija)
3. Solmaz Zeynalli (Azerbaidžanas), Mirjam Bjorklund (Švedija)

Moterys; 60-65kg
1. Ivanka Popova (Bulgarija)
2. Aneta Meškauskienė (Lietuva)
3. Camille Haddouche (Prancūzija), Reka Kerekes (Vengrija)

Moterys; virš 65 kg
1. Monika Zielinska (Lenkija)
2. Agata Winiarska (Lenkija)
3. Brigita Gustaitytė (Lietuva), Csenge Toth (Vengrija)

Vyrai; 75-85 kg
1. Valerijus Dimitrovas (Bulgarija)
2. Salahatas Hasanovas (Azerbaidžanas)
3. Juras Sokolovas (Lietuva), Ilja Serhijenka (Ukraina),

Vyrai; 85-95 kg
1. Edgardas Sečinskis (Lietuva)
2. Orestas Abazorius (Lietuva)
3. Ihoris Kotliarevskis (Ukraina), Borislavas Baičevas (Bulgarija)

Vyrai; virš 95 kg
1. Eventas Gužauskas (Lietuva)
2. Konstantinas Inozemcevas (Ukraina)
3. Mate Davidas (Vengrija), Laša Kamarauli (Sakartvelas)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)