Pienligė, kandidozė, grybelis… kad ir kaip pavadintume, dalykas ne iš malonių. Dauguma mūsų, ko gero, jau yra patyrusios šį „malonumą”. Daugiau nei pusę visų moterų turi Candida rūšies grybelį savo makštyje ir neretai jis pasireiškia. Kai kurioms moterims simptomai pasireiškia net ir esant labai minimaliam grybelio kiekiui organizme. Dažniau makšties grybelis vargina nėščiąsias, vartojančias hormoninę kontracepciją, turinčias silpnesnį imunitetą (dėl cukrinio diabeto, ŽIV, vartojančios steroidus) ar neseniai vartojusias antibiotikus. Pagrindiniai simptomai, kurie gali pasireikšti yra šie: baltos, tirštos, varškės konsistencijos išskyros, makšties/išorinių lytinių organų niežėjimas, vulvos paraudimas/patinimas. Taip pat gali būti skausmingas šlapinimasis ar skausmingi lytiniai santykiai.

Liga diagnozuojama atlikus makšties tepinėlį. Svarbu žinoti, jog tai nėra lytiškai plintanti infekcija. Jūsų partneris nėra kaltas, niekas niekam jos nepadovanoja ir nuo jūsų užsikrėsti negali.

Kandidozė gydoma vietiškai (žvakutės į makštį) arba sistemiškai (geriamos tabletės). Gali būti skiriama vienkartinė dozė, tačiau esant dažnai pasikartojančiai infekcijai, parenkamos įvairios ilgalaikės gydymo schemos (bent 6 mėnesius). Deja, net 8 proc. moterų pienligė kartojasi. Dažniau toms, kurios turi lėtinių ligų, yra užsikrėtusios lytiškai plintančiomis ligomis ar netinkamai gydėsi šią ligą anksčiau.

Nėra stebuklingo būdo, kaip apsisaugoti nuo pienligės. Svarbu laikytis tinkamos lytinių organų higienos (neplauti makšties vidaus), dėvėti medvilnines kelnaites, nevartoti antibiotikų be reikalo ir palaikyti savo imuninė sistemą, o susirgus rekomenduojama susilaikyti nuo lytinių santykių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)