Toks šio mačo rezultatas palankus ukrainiečiams, kurie C grupėje liko treti su 3 taškais ir pagal įvarčių santykį aplenkė triuškinančią nesėkmę patyrusius slovakus, kurie net 0:5 nusileido ispanams.

Robertas Lewandowskis ir kompanija pradėjo Senojo žemyno pirmenybes visiškai ne taip, kaip tikėtasi į pietus nuo Lietuvos. Kaimynai EURO 2020 pirmame mače 1:2 nusileido Slovakijai, antrame mače 1:1 išsiskyrė su ispanais.

Švedai čempionatą pradėjo Sevilijoje nulinėmis lygiosiomis su Ispanija, vėliau keliavo į Sankt Peterburgą akistatai su slovakais bei juos įveikė 1:0.

Skandinavai jau buvo ramūs po pirmų dviejų turų dėl vietos aštuntfinalyje. Tuo metu lenkus šiame mače tenkino tik pergalė.

Rezultatas

Švedija 3 – 2 Lenkija

2' [1:0] Emilas Forsbergas

59' [2:0] Emilas Forsbergas

61' [2:1] Robertas Lewandowskis

84' [2:2] Robertas Lewandowskis

90+4' [3:2] Viktor Claesson


RUNGTYNIŲ EIGA

Tašką mače dėjo Viktoras Claessonas: Šedija priekyje 3:2!


Arbitras prie pagrindinio laiko pridėjo papildomas 5 min.

84 min. R. Lewandowskis išlygino rezultatą – 2:2! Lenkija dar turėjo mažiau nei 10 min., jog išplėštų pergalę ir kelialapį į aštuntfinalį. Geriausias pasaulio futbolininkas sulaukė perdavimo iš krašto ir tiksliai kamuolį nukreipė į vartus.

80 min. pavojingas lenkų išpuolis, po kurio uždirbtas kampinis. Visgi, nuo standartinės situacijos švedai nesunkiai apsigynė.

68 min. klastingas E. Forsbergo smūgis, laiku į jį reagavo lenkų vartų sargas. Netrukus arbitras skelbė trumpą atsigaivinimo pertraukėlę.

Dar kartą kamuolys atsidūrė Švedijos vartuose: 65 min. Jakubas Swierczokas smūgiavo iš arti, tačiau netrukus šoninis arbitras fiksavo nuošalę. Ją patvirtino ir VAR.

Pagaliau 61 min. atgijo Lenkijos sirgalių viltys: R. Lewandowskis įsiveržė į baudos aikštelę ir puikiu smūgiu nuginklavo vartų sargą – 1:2.

Pavyzdingas švedų išpuolis ir E. Forsbergo įvartis: 59 min. Švedija priekyje jau 2:0!

Kur trauktis neturintys lenkai didino spaudimą: 52 min. pavojingai iš toli šovė Grzegorzas Krychowiakas, švedus gelbėjo vartininkas.

Po pertraukos lenkų strategas į aikštę metė Tymoteuszą Puchaczą, jis pakeitė Przemyslawą Frankowskį.

Pirmas smūgis į Švedijos vartų plotą, 45 min. nuo Piotro Zielinskio įvarčio gelbėjo vartininkas Robinas Olsenas. Po kampinio skandinavai apsigynė.

Kamuolio kontrolė priklausė lenkams, tačiau Švedijos gynyba neklydo.

25 min. arbitras skelbė atsigaivinimo pertraukėlę: Sankt Peterburge tvyro 32 laipsnių karštis.

Griebėsi už galvų lenkų sirgaliai: 17 min. po kampinio R. Lewandowskis smūgiavo galva, kamuolys pataikė į skersinį, nuo žemės atšokusį kamuolį vėl smūgiavo R. Lewandowskis, ir darkart kamuolys sudrebino vartų konstrikciją.

Fatališkai nesėkminga lenkams pradžia – jau 2-ą minutę įvartį pelno Emilas Forsbergas (1:0)! Tai jo antrasis įvartis šiame čempionate.

Mačas vyko Sankt Peterburge.

Rungtynėms teisėjavo arbitrų brigada iš Anglijos: Michaelis Oliveris, Stuartas Burtas, Simonas Bennettas.



Anot Švedijos rinktinės vedlio Janne'o Anderssono, komandos laukė ypač motyvuota Lenkijos rinktinė, o esminis uždavinys – kur kas geriau susitvarkyti su galimu varžovų spaudimu.

„Norime laimėti grupių etapą, tai suteiktų mums daugiau poilsio prieš aštuntfinalio rungtynes.

Laukia fiziškai stipri, ypač motyvuota Lenkijos rinktine. Tai daug bėganti, mikrodvikovas kietai pasitinkanti komanda, priekyje turinti Robertą Lewandowskį.

Turime kur kas geriau susitvarkyti su varžovų spaudimu, nei tą darėme mače su ispanais, jog galėtume susikurti daugiau erdvės savo žaidimui“, – teigė Švedijos rinktinės strategas Janne'as Anderssonas.

Lenkijos rinktinės strategas Paulo Sousa neslėpė, šis mačas – tarsi finalas.

„Jei žvelsime į tarpusavio komandų statistiką, ji palankesnė švedams, bet jei žvalgysimės tik atgal, nejudėsime į priekį.

Švedija – tobula komanda, puikiai spaudžianti, mokanti žaisti tokias rungtynes. Jų žaidime vyrauja didžiulė įvairovė, o ekipos braižas priklauso nuo konkrečios situacijos.

Mums tai yra tarsi finalas. Nuolat sulaukiame sirgalių palaikymo. Dar nesijautė, jog žaistume svečiuose, man didelė garbė atstovauti mūsų rinktinės gerbėjams“, – teigė Lenkijai vadovaujantis portugalas P. Sousa.

Tarpusavio akistatose rinktinės susitiko 7 kartus, tiesa, oficialiose rungtynėse paskutinį kartą komandos kartu kovojo atrankoje į Euro 2020.

6 kartus pergales iškovojo skandinavai, kartą, dar 1974-aisiais – Lenkija.

***

Dėl pandemijos metams atidėtas didžiausias Europos futbolo renginys pirmą kartą apima net 11 skirtingų šalių miestų, kuriuose iš viso varžysis 24 rinktinės, o titulą gins Portugalijos atstovai.

Į atkrintamąsias varžybas iškops po dvi geriausias kiekvienos grupės komandas bei dar keturios iš šešių, užimsiančių trečias vietas pogrupiuose.

Lygiai mėnesį truksiančio turnyro nugalėtojai paaiškės finale Londono „Wembley“ stadione liepos 11 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)