„Tikriausiai mažai kas prieštaraus, kad pandemijos ir ypač karantino sąlygomis, stabilaus darbo turėjimas yra itin svarbus faktorius, kad žmogus jaustųsi saugus dėl savo ir savo šeimos ateities, kad turėtų lėšų gydytis, jei susirgs, – sako CVMarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, – natūralu manyti, kad rimtų išbandymų, kuriuos dabar patiria visas pasaulis, laikais turėtų kisti ir supratimas, kas yra geras darbas ir gera darbovietė. Tačiau, kaip rodo JAV kompanijos „Boston Consulting Group“ kartu su „The Network“ atliktas pasaulinis tyrimas, Baltijos šalyse supratimas, kas yra patrauklus darbas, iki pandemijos ir jos metu ne itin pakito. Galbūt todėl, kad mūsų kapitalizmui dar mažokai metų, o ir turtingiau, stabiliau gyventi pradėjome (buvome pradėję) ne taip seniai.“

Baltijoje – pirmenybė finansams

Kaip rodo svarbiausių patrauklaus darbo sudedamųjų TOP dešimtukai, Baltijos šalyse labiausiai žiūrima į darbdavio siūlomą finansinį paketą. Šis parametras pirmoje vietoje buvo 2018 m., išliko ir 2020-aisiais. Antroje vietoje išsilaikė ir geras socialinis klimatas darbovietėje, geri santykiai su kolegomis. Pandemijos įtaką matome trečioje 2020 m. dešimtuko vietoje.

Kaip pastebi analitikai, natūralu, kad karantinui išbandant įmonių ekonominį atsparumą, finansinis darbdavio stabilumas tampa svarbesnis. Tad nenuostabu, kad 2020-aisais šis kriterijus užėmė trečią vietą, kai 2018 m. dirbantiesiems svarbesni atrodė geri santykiai su vadovais.

Tų, kam darbo krūvis sumažėjo, daugiau

Ketvirtoje vietoje 2020-aisiais turime gerą darbo ir asmeninio gyvenimo balansą, kas irgi nesunkiai paaiškinama gerokai pakitusia darbo forma – regis, jau niekados negrįšime prie šimtaprocentinio darbo vien tik biure ar įmonėje. O kaip žinome, darbas iš namų šalia pliusų turi ir minusų, pvz. nepastebimai užvaldo laiką, skirtą šeimai ar sau. Tiesa, į klausimą, ar Jūsų darbas pailgėjo, atsakė tik 9 proc. dirbančiųjų Baltijos šalyse, o kad dėl karantino darbo liko mažiau ar išvis teko pabūti prastovoje skundėsi kas ketvirtas dalyvavęs apklausoje.

Į penktą poziciją smuktelėjo ir gerų santykių su vadovais svarba, galbūt todėl, kad, dirbant iš namų, su vadovais tiesiogiai kontaktuojame rečiau ir per atstumą. Šeštoje vietoje sutinkame kriterijų „įdomus darbas“, kuris nuo 2018 m. palypėjo vienu laipteliu aukščiau.

Atrodo, kad Baltijos šalių gyventojai net karantine nenusiteikę atsisakyti malonumo dirbti tai, kas įdomu. Septintoje vietoje matome skatinimą už darbą, kuris smuktelėjo per dvi pozicijas, matyt, todėl, kad pandemijos metu ne vieno iš dirbančiųjų prioritetai kiek pasislinko nuo „gauti ir priedus“ prie „gauti bent jau stabilų atlyginimą“. Aštuntas liko saugumas darbe (toje pat vietoje ir 2018-aisiais), devintas – mokymai ir įgūdžių lavinimas (taip pat ir 2018 m.), o 10 vietoje įsitaisė anksčiau nematytas parametras „lanksčios darbo valandos ir vieta“, pakeitęs prieš dvejus metus čia buvusį ir išnykusį „kolektyvinio darbo iššūkiai“.

Socialiniai dalykai svarbesni

Baltijos šalių svarbiausių patrauklaus darbo bruožų TOP‘as kiek skiriasi nuo pasaulio prioritetų. Visos planetos mastu svarbiausias patrauklaus darbo kriterijus yra socialinis – geri santykiai su kolegomis pirmoje vietoje, geri santykiai su vadovais – antroje. Trečioje vietoje įsitaisiusį parametrą „geras darbo ir asmeninio gyvenimo balansas“ irgi galėtume priskirti prie socialinių.

Tik ketvirtoje-šeštoje vietose sutinkame finansinius lūkesčius: finansinį paketą, darbdavio finansinį stabilumą ir skatinimą už darbą. Darbo saugumas pasaulyje tik vienu laipteliu aukščiau nei Baltijos šalyse, kaip, beje, ir mokymai bei įgūdžių lavinimas. Devintoje – karjeros galimybės, kurių kažkodėl lietuviai, latviai ir estai į dešimtuką išvis neįtraukė. Ir visai netikėta – darbo įdomumas pasaulio TOP‘e nukištas net į dešimtą, paskutinę, vietą.

Pasaulinį tyrimą „Decoding Global Talent 2021“ vykdė JAV kompanija „Boston Consulting Group“ kartu su „The Network“. Baltijos šalyse duomenis tyrimui rinko portalas CVMarket.lt su kolegomis Latvijoje ir Estijoje. Iš viso tyrime buvo apklausta 209 000 dirbančiųjų iš 190 pasaulio šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)