Rusija trečią kartą iš eilės po 2008 metų neįveikė Europos čempionato grupės varžybų barjero. Euro 2020 turnyro reziumė – du skaudūs pralaimėjimai (0:3 su Belgija ir 1:4 su Danija), viena kukli pergalė (1:0 su Suomija) ir paskutinė vieta B grupėje.

„Žaidimo plano laikėmės, pirmajame kėlinyje turėjome keletą gerų momentų. Mes neįmušėme, o jau pirma varžovų pusprogė baigėsi įvarčiu. Antrame kėlinyje norėjome atsigriebti, tačiau sukūrėme įvartį sau. Persigrupavome, pelnėme įvartį ir norėjome judėti toliau, tačiau gavome kontrataką. Puikiai žinome, kaip danai kontratakuoja, todėl suplanavome žaidimą taip, kad tokį pavojų sumažintume. Praleidome dvi kontratakas ir jos mums kainavo du įvarčius. Padėkojau žaidėjams už rungtynes, jie buvo joms pasirengę. Kitas reikalas, kad jos susiklostė ne mūsų naudai“, – po pirmadienio rungtynių kalbėjo S. Čerčesovas.

Anot jo, žaidėjai labai išgyvena: „Padėkojau jiems už žaidimą turnyre. Duok Dieve, kad ta patirtis, kurią gavo dauguma žaidėjų, pirmą kartą žaidusių tokiame turnyre, duotų naudą ateityje. Rugsėjį prasidės atrankos rungtynės, todėl reikia surinkti kovoti galinčią komandą“.


Kol kas neaišku, kokia ateitis laukia S. Čerčesovo. Rusijos rinktinės strategas sulaukė ir itin griežtų vertinimų, po kurių vienintelis jam paliktas kelias gali būtų atsistatydinimas iš užimamų pareigų. Kritikai Rusijos žiniasklaidoje nevengia iš jo pasišaipyti – „tegul eina užsiimti reklama, jam tai gaunasi geriau nei trenerio darbas“.

Nuo 2016 metų vasaros Rusijos rinktinę treniruojantis S. Čerčesovas patyrė 20-ą pralaimėjimą. Rusijos žiniasklaida paskaičiavo, kad tai yra dukart daugiau, nei su nacionaline ekipa pralaimėjo ankstesni jos strategai Olegas Romancevas (iš viso 60 rungtynių) ir Guusas Hiddinkas (39 rungtynės).


Leidiniui „Sport Ekspress“ futbolo ekspertas Igoris Gamula rėžė tiesiai šviesiai: „Mačiau tuos momentus rungtynėse su Belgija – viskas ten aišku. Maniau, gera komanda. Tačiau dvikovoje su danais mačiau visiškai kitą komandą. Ji tiesiog subyrėjo. Keturi praleisti įvarčiai – gėda. Šiame Europos čempionate visi mūsų futbolininkai žaidė žemiau savo galimybių ribos. Ne tik Romanas Zobninas (po kurio grubios klaidos buvo praleistas antras įvartis į Rusijos rinktinės vartus mače su Danija – red.)“.

Anot jo, nepaisant visos kritikos, S. Čerčesovo nereikėtų atleisti, nes kol kas tinkamo kandidato stoti prie rinktinės vairo paprasčiausiai nėra. Kaip tvirtino Rusijos rinktinės atstovas Igoris Vladimirovas, S. Čerčesovas ir pats apie atsistatydinimą nekalbėjo.

Stanislavas Čerčesovas

Slogi nuotaika po rungtynių pirmadienį tvyrojo Rusijos rinktinės drabužinėje, kur žaidėjai atsiprašinėjo savo šalies sirgalių ir dėkojo tiems, kurie palaikė ją iki galo.

„Norėčiau atsiprašyti savo šalies už tokį pralaimėjimą. Dar kartą galima buvo patirti, kad jei nerealizuojame savo šimtaprocentinių progų... Pralaimėjime, ir visų pirma – žaidėjai. Mums viską „sukramtė“, viską paaiškino... Tik sušvelninome skirtumą 1:2, atsirado viltis – ir vėl patus save žudėme. Matyt, psichologija, – po pralaimėjimo kalbėjo Rusijos rinktinės kapitonas Artiomas Dziuba. – Norėtųsi dar kartą atsiprašyti visų, kurie tikėjo – mes jaučiame kaltę. O tiems, kurie apie tokį rezultatą svajojo – mėgaukitės, galite mus keikti ir siųsti velniop. Tikriausiai būsite teisūs. Bet kuriuo atveju, dėkojame tiems, kas tikėjo mūsų rinktine iki galo. Mes kovojome“.

Rusijos žiniasklaidoje po antausio nuo danų pabiro ir kaltinimai aikštės teisėjui Clementui Turpinui iš Prancūzijos. Didžiausia jo klaida įvardijama faktas, kad vietoje trijų prie pagrindinio rungtynių laiko pridėtų minučių jis komandoms leido žaisti tik 2 min. 52 sek. Dėl šios techninės klaidos, anot specialistų Rusijoje, formaliai galima pateikti protestą. Tačiau po mūšio kumščiais nemojuojama. Tad liko dar suskaičiuoti pinigus.


Už pasirodymą Euro 2020, Rusijos futbolo federacijai UEFA perves 10,75 mln. eurų. Visas turnyro prizinis fondas – 371 mln. eurų.

Kiekviena iš Europos čempionato dalyvių automatiškai gauna po 9,25 mln. eurų nepriklausomai nuo rezultato. Už pergalę grupėje priklauso 1,5 mln., už lygiąsias – 750 tūkst.

Už patekimą į aštuntfinalį rinktinės papildomai gaus 2 mln. eurų, į ketvirtfinalį – 3,25 mln., pusfinalį – 5 mln. Finalo dalyvės uždirbs po 7 mln., o nugalėtojams dar bus įteiktas 10 mln. eurų čekis. Maksimaliai Euro 2020 turnyre galima uždirbti 34 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)