Humanitaras? Tinka!

Jei kalba suktųsi tik apie programuotojus, panašių atspalvių išvardintoms spalvoms galėtume atrasti. Tačiau kodėl tik retas susimąsto, kad IT srityje kaip žuvys vandenyje nardo ne tik programuotojai?

Personalo, teisės, marketingo, analitikos, projektų vadybos... Tai vos keli skyriai, visų pirma išplaukiantys į paviršių, kai pagalvoju apie savo darbovietę – e. prekybos platformą „Pigu.lt“.
Tarp mano kolegų – pačių įvairiausių specialybių profesionalai.

Tačiau grįžkime prie IT. Vis dar pasitaiko manančių, ši sfera yra skirta jaunuoliams, jau lopšyje programavusiems kompiuteriu. Tai – pats tikriausias stereotipas. Klišė, kuri turi mažai ką bendro su realybe.

Drąsiai teigiu, kad IT gretose reikalingi ir tie, kurie yra toli nuo technologijų.
Juk pastebite, kad inovatyvūs IT sprendimai persmelkia visas mūsų gyvenimo sritis. Nenuostabu, kad IT sektorius tiesiog išskėstomis rankomis sutinka visų kitų sričių profesionalus: biologus, fizikus... Esate humanitaras, istorikas? Puiku, tinka!

Tinka su keliomis sąlygomis. IT – puiki sritis visiems kūrybingiems žmonėms. O dar labiau tiems, kurie yra ir motyvuoti, ir atviri naujoms žinioms.

Persikvalifikuoti? Gera idėja

Šios sąlygos taikomos ne tik naujokams. Tai aktualu visiems mums, IT rinkos dalyviams. Technologijos nuolat kinta, tobulėja... Ką gi, mokytis tenka kasdien, o nuobodžiauti neturime kada.
Taip yra todėl, kad tiek IT, tiek e. prekybos sektoriai pasižymi didžiuliu dinamiškumu. Esu tikras, kad šioje dinamikoje savo vietą gali rasti ir kitų sričių specialistai, sumanę tapti programuotojais.
Ieškote naujų perspektyvų ir jaučiate, kad programavimas yra arti širdies? Bandykite ir jums pavyks, jei drąsiai sieksite savo tikslo. Jei turėsite noro ir negailėsite savo laiko darbui.

Mano praktikoje – ne vienas atvejis, kada patikėjau žaliu programuotoju ir jis pralenkė tikrus asus.

Kodėl verta rinktis IT?

Jau išsiaiškinome, kad IT sritis atvira tiek „tiksliukui“, tiek humanitarui, tiek žaliam, tiek patyrusiam. Statistiniai duomenys nurodo 14 000. Tiek IT srities darbuotojų trūksta šiuo metu.
Akivaizdu, kad laisvų vietų yra. Bet ko ten veržtis? Ar yra dėl ko plėšytis? Juk esama ir kitų nuostabių sričių! Pateiksiu kelis nuogus faktus, kurie privers išsižioti net didžiausią skeptiką.

Pasiruošę apstulbti?

Pasaulinė IT sektoriaus apyvarta sudaro 4,1 trilijono eurų per metus. Šis rodiklis kasmet auga. Pasaulinė mažmeninė prekyba šiandien – 25 trilijonai eurų per metus. E. prekyba tesiekia 20 proc. šio skaičiaus.

Užmeskime akį į pasaulinių e. prekybos centrų pateikiamus skaičius. Tiek milijardinės gigantų „Amazon“ ir „Alibaba“ apyvartos, tiek milijoninės mūsų vietinio „Pigu.lt“ apyvartos kasmet auga.
Turbūt pastebėjote, kad raktiniai žodžiai čia: „Kasmet auga“. Taigi, augimo šviesoforų signalai rodo ryškiai žalią.

Juk vis daugiau ne tik verslų ir paslaugų, bet ir viso mūsų gyvenimo dalių yra skaitmenizuojamos.
Turbūt, girdėjote kaip stipriai IT paslaugų augimą paspartino pandemijos išbandymai. Faktas – karantino metu internete pirmąkart apsipirko net patys konservatyviausi pirkėjai. Net bažnyčia mišias ėmė organizuoti online!

Viena svarbi detalė...

Kokios gi išvados? Akivaizdžios. E. prekyba augs ir augs. Ir augs. Tada augs. Vėliau vėl augs. Po to augs. Ar sakiau, kad augs? Taip, augs.

Būtent todėl ir siūlau pagalvoti: ar neverta prisijungti prie sektoriaus, kurio ateitis savo šviesa stačiai akina?

Žinoma, besirinkdami organizaciją, kurios gretose keliausite į sėkmę, atkreipkite dėmesį į vieną svarbią detalę. Ar komanda, ar kompanija, į kurią duriate pirštu, yra savo srities lyderė?
Rinkitės būtent tokią. Mat čia kaip ir grybaujant – didžiausias laimikis atitenka tiems, kurie žengia pirmieji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)