Žvaigždėlapį sudaro 5 dalys: „Vietoj sapnų karalystės – į mišką“; „Kai miestas miega“; „Vandens magija“; „Naktys ne namie“ ir ,,5 val. ryto klubas”. Jose atostogautojai kviečiami atrasti kitokius būdus atsikvėpti, pasikrauti ir patirti vasarą kitaip – keliauti Mėnulio keliu. Kelios idėjos pramogoms naktį – žemiau:

Žvaigždėlapis (Keliauk Lietuvoje nuotr.)

Vietoj sapnų karalystės – į mišką

• Žygis su deglais

Sirvėtos regioninis parkas kviečia pažintinio mitologinio tako (Švenčionių r.) būtybes atrasti einant su deglais ar fakelais. Viso Šventos miške – 17 senųjų lietuvių dievų bei mitologinių būtybių. Mistinės istorijos ir pasakojimai apie šalia tako rymančias akmenines dievybes tamsoje skambės tikrai kitaip. Ekskursiją būtina užsakyti iš anksto.

• Drugelių stebėjimas su Laume

Ilgiausiame šalies lentų take per pelkę, Mūšos tyrelio (Joniškio r.) Žagarės regioniniame parke, galite sudalyvauti ne tik naktinėse orientacinėse varžybose, bet ir leistis į naktinį drugelių stebėjimą! Net 70 proc. drugelių gyvenimas verda naktį ir tik trečdalis jų aktyviai gyvena dienos metu. Kadangi Laumės sodyba yra netoli Mūšos tyrelio pažintinio tako ir durpyno kasamų plotų, čia yra pastebėta įvairių rūšių atskrendančių drugelių ne tik dieną, bet ir naktį. Po šios išskirtinės edukacijos nakčiai galite apsistoti sodyboje pas laumę.

Kai miestas miega

• Naktis už grotų

Kalinių vienutės, kalėjimo kiemas, cerkvė... Patekti į Lukiškių kalėjimą dabar galima ir nepraradus laisvės. Vėl atgijus gyvenimui buvusio kalėjimo pastate Vilniaus centre, susipažinti su jo šimtamete istorija galima ir naktį. Unikaliame kultūros paveldo objekte organizuojamos ekskursijos ne tik dienos metu, bet ir naktiniai pasivaikščiojimai. Gidais dirba ir keli buvę kalėjimo prižiūrėtojai, tad autentiški pasakojimai apie kalėjusių už grotų kasdienybę – garantuoti.

Žvaigždėlapis (Keliauk Lietuvoje nuotr.)

Daugiau informacijos čia.

• Astronomas į namus

Nakties sostine būtų galima pakrikštyti Molėtus – juk būtent juos garsina Lietuvos etnokosmologijos muziejus. Vienintelis šalies muziejus, dirbantis naktį, naktinių programų metu 1 – 1,5 val. po saulėlydžio, kviečia stebėti žvaigždes, planetas, galaktikas. Jei jau esate tai išbandę, dangų, neįtikėtina, galima pasikviesti ir į namus! Tiesiai pas jus į kiemą gali atvykti asmeninis astronomas su teleskopu ir atverti žvaigždėtos Visatos bei tamsaus dangaus paslaptis, pagardintas gausybe pasakojimų. Edukacija gali vykti ir internetu.

• Kelias per juodą vandenį

Klaipėdos kanojos (WetWeim nuotrauka)

Iš kitos perspektyvos pažinti Klaipėdos uostamiestį galima leidžiantis į naktinį žygį rankų darbo kedro kanojomis Danės upe su deglais. Kol 2 valandas mosuosite irklais, gidas supažindins su senosiomis krantinėmis, Mėmelio gynybiniais įtvirtinimais ir galiausiai – senamiesčiu bei jo prūsiška architektūra.

Plateliai

• Naktinis safaris

Vasaros naktis laukuose galite iškeisti į naktinį baidarių žygį – vandens safarį Ignalinoje, Aukštaitijos nacionaliniame parke. Tai ekskursija su gidu, kurios metu 2-3 valandas plauksite apšviestomis baidarėmis ir turėsite galimybę grožėtis miegančia vandens gyvūnija.

Naktys ne namuose

• Kupolai

Netradicinė Asalnų stovyklavietė Ignalinoje, Aukštaitijos nacionaliniame parke, siūlo ne tik naktinius žygius po mišką, arbatų degustacijas, vakarinius pirties ritualus, bet ir nepamirštamas nakvynes tipiuose arba permatomuose kupoluose, iš kurių matosi naktinis dangus.

• Danielių apsuptyje

Anykščiai kviečia į vieno kambario namuką danielių aptvare! Nors patogumai minimalūs, ir užmigti, ir atsikelti galite stebėdami čia pat esančius gyvūnus pro didžiulius langus. Planuodami poilsiui gamtos apsuptyje pasilikti ilgiau, galite išmėginti šeimininkų siūlomą plaukimą baidarėmis Virintos upe.

Daugiau informacijos čia.

„5 val. ryto klubas“

• Pasitikti saulę

Bene visiems žinoma, kad tamsiausia valanda – prieš aušrą, o Lietuvoje yra nedaugelio atrasta vieta, kur tekančią saulę galite pasitikti patys pirmieji. Vosiūnai (Ignalinos r.) – Lietuvos pakraštyje, prie pat Baltarusijos esantis kaimelis yra labiausiai į rytus nutolusi gyvenvietė. Čia saulė kyla keliomis minutėmis ankščiau nei pajūryje.

• Kavos turas

6.30 val. ryto – ant irklentės? Kodėl ne! Ne tik vieni pirmųjų pasisveikinsite su bundančiu Vilniumi, bet ir pasimėgausite puikia kava. Turas Nerimi prasideda nuo Žirmūnų paplūdimio.

Susipažinti su pilnu Žvaigždėlapiu ir pasisemti dar daugiau idėjų magiškoms atostogų patirtims vasaros naktį, galite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)